Lär dig tyska på en språkresa i Tyskland

Vill du lära dig tyska? Det finns inget bättre sätt att göra det än att ta en språkresa till Tyskland. Här tittar vi närmare på tyska språkskolor och språkkurser i Tyskland.

Det bästa sättet att lära sig tyska

Vad är åldersgränserna?

Hur ansöker jag till en språkskola i Tyskland?

Hur mycket kostar det och hur betalar jag för min språkkurs?

Var kan jag studera?

Det tyska språket och varför du ska lära dig tyska

Hjälper skolan mig med boende?

Behöver jag visum för att studera i Tyskland?

Kan jag jobba på en språkresa i Tyskland?

Behöver jag en försäkring när jag studerar i Tyskland?

Hur vet jag om en språkskola är bra eller inte?

Rekommenderade språkskolor i Tyskland

 

Det bästa sättet att lära sig tyska

Det finns inget snabbare eller bättre sätt att lära sig tyska än att läsa på en språkskola i Tyskland. Du har 15-30 lektioner i veckan med utbildade lärare som har tyska som modersmål. Språkskolor fokuserar på praktiskt språkbruk: tala, lyssna, läsa och skriva. När du lämnar klassrummet är du omgiven av tyska och får öva i affären, på restaurangen och var du än går.

De flesta tyska språkskolor undervisar på alla nivåer från nybörjare till avancerad. Din första dag på skolan får du göra ett språktest så att du kan bli placerad i en klass på rätt nivå. Du stannar sedan på denna nivå tills du klarar placeringstestet till nästa nivå.

Om du är nybörjare kommer det bara att ta några veckor tills du börjar komma ifatt de som har läst tyska på gymnasiet, och efter en termin så kommer du att hålla en bra nivå. Då kommer det vara mycket lättare att ta sig runt i Tyskland och prata med främlingar utan så mycket ansträngning. Jag har jobbat med utlandsstudier sedan 2002 och jag är övertygad om att det inte finns något bättre sätt att lära sig tyska än att åka på en språkresa till Tyskland.

När du lär dig tyska i Tyskland lär du dig inte bara språket snabbt, du får också en unik förståelse för den tyska kulturen och hur den hänger ihop med det tyska språket. Det är en stor fördel om du senare kommer att jobba professionellt mot Tyskland, där kulturkunskaper kan vara lika värdefulla som språkkunskaper.

 

Vad är åldersgränserna?

Tyska språkskolor tar emot studenter i alla åldrar. Studenter som inte har gått ut gymnasiet ännu läser ofta på juniorprogram som främst ges på sommaren, medan vuxna studenter kan starta året om. Minimiåldern för vuxenkurserna är ofta mellan 16 och 18 år. Den genomsnittliga studenten på en språkskola i Tyskland är mellan 19 och 30 år gammal.

 

Hur ansöker jag till en språkskola i Tyskland?

Språkresor till privata språkskolor är otroligt flexibla. Det enda du behöver bestämma innan du bokar din kurs är när du vill starta, hur många veckor du vill läsa samt hur många lektioner per vecka du vill läsa. De flesta språkskolor har startdatum varje måndag. Du kan läsa tyska från en vecka till ett år, ju längre du läser desto mer lär du dig, men du kommer att hinna långt på en termin.

Att ansöka till privata språkskolor är lätt. Du behöver bara fylla i ett enkelt anmälningsformulär på skolans hemsida. Nästan alla som ansöker blir antagna, du behöver inte skicka med några betyg. Språkskolornas mål är att lära ut tyska till utlänningar oavsett förkunskaper och bakgrund. Det spelar ingen roll om du har en masterexamen eller om du har hoppat av gymnasiet, alla är välkomna att lära sig tyska.

Vi kan hjälpa dig med språkresor till Tyskland. Fyll i vår intresseanmälan för att få gratis hjälp med skolval och CSN m.m.

 

Hur mycket kostar det och hur betalar jag för min språkkurs?

Språkskolorna i Tyskland är små privata institutioner. De får inga bidrag från staten för att finansiera sina utbildningar så de måste ta ut en kursavgift från sina studenter för att kunna överleva. Priser beror på kursval och längd. Om du fyller i en intresseanmälan så kan du få prisförslag på tyska språkkurser.

Priset per vecka brukar bli lägre ju längre kurs man läser. Om en skolan tar 150 Euro per studievecka för en standardkurs på 20 lektioner i veckan så är det inte ovanligt att man sänker priset på kurser över 8 veckor till t.ex. 130 Euro/vecka.

Du har rätt till studiemedel från CSN för språkstudier i Tyskland från och med den 1 juli det år du fyller 20. Förutsättningen är att din kurs är minst 3 veckor lång och att du läser på en CSN-godkänd skola. Tyskland är relativt billigt så ofta kan man täcka det mesta av sina kostnader med CSN. Om du fyller i en intresseanmälan kan vi hjälpa dig att hitta godkända skolor och ge dig mer information om CSN-ansökan.

Du kan också ansöka om vårt utlandsstudiestipendium till utvalda språkskolor i Tyskland.

 

Var kan jag studera?

Var kan du studera tyska i Tyskland? Nästan överallt. Alla större städer har flera språkskolor att välja mellan, och många mindre platser har också en språkskola eller två. Här tittar vi närmare på några av de mest populära studieorterna för språkresor till Tyskland.

Berlin – Västeuropas billigaste huvudstad

Berlin är en utmärkt plats att lära sig tyska. Beläget i f.d. Östtyskland är den tyska huvudstaden den överlägset billigaste huvudstaden i Västeuropa. Boendekostnaderna är mycket lägre än i andra stora europeiska städer som London eller Paris. Berlin är en fascinerande stad fylld av historia och spännande platser att upptäcka.

I Berlin finns det många språkskolor att välja mellan. Vi rekommenderar väl ackrediterade skolor som IALC-godkända BWS Germanlingua på Friedrichstrasse.

München – Tysklands rikaste stad

München är Tysklands tredje största stad efter Berlin och Hamburg. Här är levnadskostnaderna högre än i Berlin, men annars är München en fantastisk stad för språkstudenter. Vädret är lite varmare än i Berlin, och det är nära till alperna. På hösten kommer du att uppleva den världsberömda oktoberfesten och det finns många härliga Beergardens att besöka. Om du vill se något nytt kan du ta tåget till de angränsande tysktalande länderna Österrike och Schweiz på ett par timmar.

I München rekommenderar vi den IALC-godkända språkskolan BWS Germanlingua på Hackenstrasse i centrala München.

Lindau vid Bodensjön och Alperna

Den lilla staden Lindau är en av de vackraste platserna i Tyskland med ett spektakulärt läge på en ö i den vackra Bodensjön. Tvärs över sjön kan du se de schweiziska Alperna och Bregenz i Österrike ligger bara en cykeltur bort. Med tåg kan du nå den alpina orten Oberstaufen på en halvtimme och det livliga München på två timmar. Men du kommer sällan att vilja lämna Lindaus charmiga gator och alla möjligheter för båtliv och vattensporter som väntar runt hörnet.

Du kan studera tyska i Lindau på populära Dialoge Sprachschule, en språkskola precis intill järnvägsstationen på ön Lindau. Skolan är godkänd av CSN och jag har själv studerat där en gång i tiden.

Köln - med en av världens största kyrkor

Köln, i hjärtat av gamla västra Tyskland, rankas strax efter München i storlek och det är den största staden i Tysklands Rhen-Ruhr-området. Staden är mest känd för sina mässor och den stora gotiska katedralen.

Här kan du studera på en annan av BWS Germanlinguas campus i Hohenzollernring. Vi kan också tipsa om handelshögskolan Cologne Business School där du kan studera på engelska.

Düsseldorf – shopping och japansk mat

Düsseldorf är en annan av mina favoritstäder i Tyskland, kanske för att jag gillar Japan. Här bor fler Japaner än på alla andra orter i Europa utom London och Paris. Det innebär att du kan hitta genuina japanska restauranger och affärer som du aldrig kan hitta i Sverige.

Düsseldorf är också en bra business och shoppingstad vare sig du är intresserad av märkeskläder eller vill fynda billigt. Vill du se dig om i Tyskland så är det bara en kort tågresa till städer som Köln, Bonn, Essen och Dortmund. Det är också nära till grannländerna Belgien och Holland.

I Düsseldorf rekommenderar vi språkskolan GoAcademy nära järnvägsstationen.

Heidelberg – en vacker studentstad

En annan favoritstad i Tyskland är Heidelberg. En livlig studentstad med vacker miljö i en floddal vid Neckar-floden i sydvästra Tyskland.

Freiburg – vid Schwarzwaldskogen

Freiburg är en annan universitetsstad med en trevlig miljö nära den berömda Schwarzwald och nära gränserna mellan Frankrike och Schweiz.

 

Det tyska språket och varför du ska lära dig tyska

Det finns många skäl att lära sig tyska. Det är ett av de tre officiella språken inom EU och det är det språk som flest personer har som modersmål i Europa. Tyskland har Europas starkaste ekonomi och ligger nära Sverige så tyskakunskaper kan vara värdefulla i ditt CV. Tyskland har också många bra universitet där du kan läsa nästan gratis, om du pratar tyska på C1-nivå.

Tyska tillhör den germanska språkgruppen, precis som svenskan och engelskan. Det gör att vi svenskar får mycket gratis när vi lär oss tyska. Uttal och vokabulär har många likheter med svenskan.

Du hittar användbara tyska fraser här.

 

Hjälper skolan mig med boende?

Boende är viktigt när du studerar utomlands. Privata språkskolor i Tyskland hjälper dig att ordna ditt boende. Vanligtvis kan du välja mellan att bo i en värdfamilj eller en lägenhet. Värdfamiljen är det bästa alternativet för att snabbt förbättra din tyska. Det ger dig chansen att leva som en riktig tysk. Många studenter föredrar dock att bo i delade lägenheter för större självständighet och ibland också en lägre kostnad.

Läs mer i vår artikel om studentboende utomlands.

 

Behöver jag visum för att studera i Tyskland?

Nej EU-medborgare behöver inget visum för att studera i Tyskland.

 

Kan jag jobba på en språkresa i Tyskland?

Ja om du är EU-medborgare är det fritt fram att jobba när du studerar i Tyskland.

 

Behöver jag en försäkring när jag studerar i Tyskland?

Ja du bör alltid teckna en bra utlandsstudieförsäkring när du studerar utomlands. Om du skaffar EU-kortet från Försäkringskassan har du rätt till sjukvård i Tyskland till samma taxa som lokalbefolkningen. Du behöver dock ändå en utlandsstudieförsäkring för att få skydd mot stöld, olycksfall, sjuktransport, kursavgifter, ansvar och rättsskydd.

 

Hur vet jag om en språkskola är bra eller inte?

Att åka på en språkresa är en investering i tid och pengar så det är viktigt att läsa på en bra skola där du får valuta för dina pengar. För svenska studenter är det också viktigt att skolan är godkänd av CSN.

Tyskland har inget nationellt godkännande för språkskolor, så vi måste titta på andra källor för att bedöma språkskolornas kvalitet. Några av de mest tillförlitliga är de internationella kvalitetsorganisationerna IALC och Eaquals. Deras medlemsskolor screenas och inspekteras regelbundet vilket garanterar en hög kvalitet på undervisningen och bra studentupplevelse. Skolor som godkänts av dessa kvalitetsorganisationer godkänns också automatiskt av CSN.

Vi kan hjälpa dig att hitta och ansöka till rekommenderade tyska språkskolor. Fyll i vår intresseanmälan för att få gratis hjälp.

 

Rekommenderade språkskolor i Tyskland

[schools 1, 67, 250]

Mer information

Läs mer om att studera i Tyskland på universitet och språkskolor.

Följ @utlandsstudier.se på Tiktok, Facebook, Instagram och Youtube för att se våra senaste artiklar och skolnyheter.

Ladda ned utlandsstudiehandboken

Ladda ned en gratis utlandsstudiehandbok! 40 sidor späckade med råd och tips som hjälper dig att planera dina utlandsstudier steg för steg. Klicka här.

Relaterade artiklar