Utlandsstudiestipendiet - deadline 15/12

Ansök om Utlandsstudiestipendiet med deadline den 15/12. Vi delar ut fyra stipendier till ett totalt värde av 50 000 kr för studier på utvalda skolor utomlands. Läs mer och ansök här.

Utlandsstudier.se och vår ägare DreamStudies Utlandsstudievägledaren AB har i augusti 2017 instiftat ett stipendium för att hjälpa studenter som vill studera utomlands. Läs mer om stipendiet nedan:

Stipendiater

Vi har delat ut stipendier på 10 000 -17 000 kr per år sedan 2018. Här hittar du de senaste stipendiaterna:

2022
 • Charlotta Edberg - tilldelades 10 000 kr för studier på University of Alicantes språkskola
2023
 • Matidla Wegrzyn - tilldelades vårt språkresestipendium på drygt 10 000 kr (1000 Euro) för studier på France Langues språkskolor i Frankrike
 • Thalyson Leite - tilldelades vårt Asienstipendium på drygt 10 000 kr (1000 Euro) för studier på Shinjuku Japanese Language Institute i Japan
 • Saga Lundberg - tilldelades vårt Study Abroad-stipendium på drygt 10 000 kr för studier på University of California Santa Barbara i USA
 • Georgia Mitoli - tilldelades vårt Degreestipendium på drygt 20 000 kr (2000 Euro) för studier på Yamanashi Gakuin University i Japan

Stipendier för 50 000 kr

Tidigare år har vi delat ut stipendier på minst 10 000 kr/år. Från och med ansökningsperioden som öppnar i februari 2022 så har vi dock utökat vår stipendiebudget till 50 000 kr och kommer att dela ut 4 olika stipendier:

 • Språkresestipendiet 10 000 kr: du kan ansöka om detta stipendium för språkkurser på utvalda språkskolor runt om i världen.
 • Study Abroad-stipendiet 10 000 kr: läs fristående kurser på utvalda universitet utomlands och ta chansen att ansöka om vårt Study Abroad-stipendium.
 • Degree-stipendiet 20 000 kr: ta en Associate, Bachelor eller en Master's Degree på utvalda college och universitet utomlands och ansök om vårt Degree stipendium.
 • Asienstipendiet 10 000 kr: du kan ansöka om detta stipendium för studier på någon av våra partnerspråkskolor och universitet i Japan, Korea och resten av Asien, vare sig du ska läsa en språkkurs, Study Abroad-terminer eller en full degree.

Du behöver inte välja vilket av dessa stipendier du ansöker till. Du fyller bara i en ansökan så kommer vi automatiskt att ha dig i åtanke till de stipendier som matchar den valda skolan och utbildningen (om du t.ex. vill läsa en språkkurs i Korea så kan du få Språkresestipendiet och/eller Asienstipendiet). Stipendierna kan sökas för studier på utvalda skolor utomlands. Vilka skolor du kan söka till framgår på ansökningssidan.

Stipendierna delas ut en gång om året. Stipendierna kan delas upp mellan flera olika stipendiater. Om du vill läsa en längre utbildning utomlands så får du se vårt stipendium som ett bidrag, sedan får du finansiera resten av utbildningen med studiemedel från CSN eller andra stipendier för utlandsstudier.

Vem kan ansöka?

Innan 2021 var stipendiet öppet för utlandsstudier på alla språkskolor, universitet och college utomlands. Det ledde dock till att vi fick in för många ansökningar där många innehöll felaktiga uppgifter om startdatum och annat. Därför har vi från och med 2021 begränsat antalet skolor som du kan söka stipendiet till för att bättre kunna verifiera de mottagna ansökningarna.

Stipendiet ska sökas för heltidsstudier som du vill påbörja under 2024 (eller januari 2025) på en av de utvalda skolorna utomlands som du hittar på nästa sida. Det kan inte sökas till utbildningar som har startat tidigare än så eller till skolor som inte finns med i listan. Vill du påbörja din utbildning senare så får du ansöka till kommande års stipendier. I övrigt är det fritt fram för vem som helst att söka oavsett ålder och bakgrund.

Du behöver inte ha ansökt till skolan när du ansöker om stipendiet men om du får stipendiet så är det knutet till den skola och utbildning som du anger i stipendieansökan. Vi kommer att sätta dig i kontakt med skolan när vi mottagit din stipendieansökan så att de kan skicka dig mer information om det önskade programmet. Observera att du bara kan få stipendiet om du ansöker direkt till skolan med hjälp av Utlandsstudier.se (dvs du kan inte få det för utbyten genom ditt hemuniversitet eller om du ansöker genom en agent).

Sista ansökningsdag och utdelning av stipendiet

Sista ansökningsdag är den 15 december varje år. Stipendiaten utses sedan av styrelsen för DreamStudies Utlandsstudievägledaren AB och offentliggörs i slutet av januari eller början av februari. För mer detaljer se villkoren på ansökningssidan.

Berätta om dina studier

Som vår stipendiat förväntas du under dina första månader utomlands skriva ett blogginlägg, spela in en video, gästa vår podcast, eller göra en veckas Instagram takeover där du berättar om dina utlandsstudier för andra som funderar på att studera utomlands.

Vad ingår i ansökan?

I ansökan får du skicka in följande:

 • Information om vilken skola du vill söka till
 • Person- och kontaktuppgifter
 • Ett ansökningsbrev där du besvarar följande tre frågor:
  • Vem är du?
  • Vad vill du uppnå med dina utlandsstudier?
  • Varför behöver du det här stipendiet?

Ansökan görs digitalt genom att trycka på knappen nedan. Endast kompletta ansökningar kommer att beaktas så samla in alla uppgifter innan du påbörjar ansökan. Observera att vi inte har möjlighet att svara på frågor om individuella stipendieansökningar.

Mer information

Läs mer om stipendier för utlandsstudier och stipendier och erbjudanden på universitet och språkresor.

Följ @utlandsstudier.se på Tiktok, Facebook, Instagram och Youtube för att se våra senaste artiklar och skolnyheter.

Kommentarer

Jag godkänner att min IP-adress kommer att sparas. Din mailadress kommer ej att publiceras. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter.


Utlandsstudier_se 2023-01-25 08:12:49

Vårt utlandsstudiestipendium kan sökas för utbildningar som påbörjas under nästa år (2024 när detta skrivs). Det kan sökas till de skolor som listas på nästa sida, när detta skrivs så är det St Georges University of Medicine och University of Debrecen som erbjuder medicin av de listade skolorna. Ansökningsdeadline är den 15/12.

Dala 2023-01-24 23:22:40

Hej 
Jag började med läkarprogrammet i höstterminen 2022, och nu har fått hjälp av skolan att jag kan söka till er för hjälp med utländsk studie, jag pluggar i Riga till Läkarprogrammet. Kan jag fortfarande söka ?

Utlandsstudier_se 2022-10-20 20:23:41

Din ålder spelar ingen roll för utlandsstudiestipendierna. På stipendiets ansökningssida ser du vilka skolor som du kan ansöka om stipendiet till. Om du hittar en passande utbildning hos någon av dessa skolor så är du välkommen att söka.

Juan Timms 2022-10-20 19:56:35

Hej
Jag är mycket intresserad av att ansöka till utlandskastipendiet. Jag är universitetsutbildad från utomlands och fick bedömning eller utlåtandet från UHR som magister i företagsekonomi för ca 6 år sedan. Anledningen att jag vill söka utlandstipendiet är att jag vil bli forskare i ekonomi och behöver förbättra mitt engelska. Jag är en medelsårsman som bor i Stockholm för ca 11 år sedan med min familj men drömt nästa hela livet att bli doctor i ekonomi. Undrar om möjligheten att få stöd från stipendiet för att studera ca 8 månader i Kanada, Irland, Schweizisk eller Tyskland och om att vara en medelsårsman påverkar min ansökan. Tack !

Utlandsstudier_se 2021-11-05 15:45:08

You can read about studying in South Korea here: https://www.utlandsstudier.se/studera/south-korea click the English flag if you want the English version.

ASHRITA Iyengar 2021-11-05 15:31:45

I wanted to know about: 
South Korea studies.

Utlandsstudier_se 2021-11-03 17:55:23

Du kan skriva stipendieansökan på svenska.

Isabel 2021-11-03 13:40:42

Hej!

Ska man skriva på svenska eller engelska när man söker ert utlandsstudiestipendium?

Utlandsstudier_se 2021-01-27 22:21:23

Skolan du läser på är den troligaste stipendiegivaren. Du hittar fler tips i vår stipendieguide: https://www.utlandsstudier.se/artiklar/stipendier-for-utlandsstudier
Vårt utlandsstudiestipendium kommer att vara mer restriktivt det kommande året och går inte att söka för redan påbörjade utbildningar.

Elias Espling 2021-01-27 22:12:24

Hejsan, jag studerar just nu på North Park University. Jag är en athlete här på skolan (baseboll spelare), och jag försöker hitta mer stipendium. Så att jag kan åtminstone gå här de 4 åren som jag vill eller till och med 5 år. På grund av när Covid slog till.

Utlandsstudier_se 2021-01-08 17:11:32

Stipendieansökan för utbildningar som startar 2021 är stängd. När vi öppnar ansökan igen är det för utbildningar som startar 2022, så du kan inte ansöka för en utbildning som startar i september 2021.

Nathalie 2021-01-08 17:06:09

Hejsan, jag har blivit antagen till en skola i Schweiz där jag kommer studera 2,5 år varav 6 månader utlandspraktik. Jag undrar därför om jag kan söka detta stipendium eller om det är för sent? start för terminen är 4 september 2021

Utlandsstudier_se 2020-10-14 09:35:11

Jag har kollat med vår utvecklare. Det var ett tillfälligt fel kopplat till en uppdatering nyligen, det är löst nu men vi ber om ursäkt för besväret. Sidan kommer att behöva laddas om för att det ska fungera så om du fortfarande har ansökan öppen så får du öppna den i ett nytt fönster och kopiera uppgifterna dit.

Jessica 2020-10-14 09:24:51

Hej,
Har fyllt i all information i min ansökan däremot får jag ett felmeddelande som säger "You must choose a country and school to proceed!", trots att jag har redan valt land. Jag får ej upp ett fält för att fylla i skolans namn. Hur går jag vidare? 

Tack!

Utlandsstudier_se 2020-10-14 08:58:56

Som vi svarat längre ned så kan stipendiet inte sökas för praktik eller examensarbeten såvida de inte utgör en begränsad del av dina studier utomlands. Du måste delta i regelbunden undervisning på en skola utomlands för att kunna få stipendiet.

Filippa 2020-10-14 08:50:52

Hej! Kan man söka stipendiet för att skriva examensarbete utomlands? Jag kommer inte bli antagen till ett universitet där, det kommer ske via en svensk instutition men själva datainsamlingen till exjobbet kommer ske i Chile.

Utlandsstudier_se 2020-10-04 20:04:30

Ja du kan skriva ansökningsbrevet på engelska.

Josefine 2020-10-04 18:49:51

Kan man skriva ansökningsbrevet på engelska?

Utlandsstudier_se 2020-04-11 15:23:49

Nej, nu tar vi bara emot ansökningningar till utlandsstudier som påbörjas under 2021.

Fredrik 2020-04-11 14:04:38

Hej,
Jag studerar för närvarande på en civilingenjörsutbildning i Sverige. Till hösten 2020 kommer jag dock påbörja ett år utomlands som en del av min utbildning. Kan jag då söka detta stipendium för den utlandsvistelsen?

Utlandsstudier_se 2019-09-13 17:21:43

Sök stipendiet till den skola som är ditt förstahandsval. Deadlinen är först den 15/12 så du kan vänta ett tag med ansökan om du är osäker. För byte av skola efter att stipendiet har delats ut hänvisar vi till detaljerna i stipendievillkoren.

Y 2019-09-10 04:31:01

Hej! Om man avser söka ungefär samma utbildning till de ca 5 högskolor/universitet som finns i Hongkong och man väljer ut en av dessa i stipendieansökan, och sedan får stipendiet. Eftersom det inte är någon central antagning utan man söker till respektive skola kan man ju bli accepterad av 2-3 stycken (där en eller ingen råkar vara just den skola man skrivit på stipendieansökan), om man då väljer att börja på en av dessa man blivit accepterad på vad händer då? Som jag läser mig till kan det gå att ändra skola om man inte blivit accepterad av den som står i stipendieansökan. Men vad händer om man blivit antagen till 2 skolor, där den ena råkar vara angiven på stipendieansökan, men man vill hellre gå på den andra av orsaker som man inte visste när stipendieansökan gjordes? Eller tvingas man då säga ja till den skola som står på stipendieansökan, för att inte bli av med stipendiet?

Utlandsstudier_se 2019-01-28 10:30:26

Årets stipendiat(er) kommer att offentliggöras i veckan så det är försent att ansöka till 2019. Vi måste vara hårda med deadlinen för att det ska fungera, däremot behöver man inte vara antagen på skolan man vill läsa på för att söka.

Hannes Åström 2019-01-27 23:52:48

Hej! Jag har i januari påbörjat utlandsstudier i Mexico. Jag blev inte antagen hit dörrens efter er deadline för ansökan 2019. Därför hann jag inte söka. Kan jag ändå söka stipendiet? 
Med vänlig hälsning, Hannes Åström

Utlandsstudier_se 2019-01-04 03:50:08

Vårt stipendium kan bara sökas året innan man påbörjar en utbildning utomlands så det kan inte sökas till år två på en utbildning. Däremot kan det finnas andra stipendier du kan ansöka om. Kolla med Global Grant som vi tipsar om i vår stipendieguide: https://www.utlandsstudier.se/artiklar/stipendier-for-utlandsstudier

Mathilda Olsson 2019-01-03 16:47:54

Hej! Jag är antagen och ska studera två terminer på Berkeley College i New York med start nu till hösten, september. Jag hittade er stipendieansökan nu och tyvärr har ju ansökningstiden för 2019 gått ut. Men kan jag söka för min termin 2020 när den ansökningen öppnar eller kan man bara söka för hela tiden direkt så att säga? Hoppas inte frågan var för rörig :)
Mvh
Mathilda Olsson

Utlandsstudier_se 2018-12-19 08:41:11

Ansökningsdeadlinen är strikt, vi kan inte ta emot några sena ansökningar. Om ca en månad kommer vi dock att öppna för ansökningar till utlandsstudier som startar 2020.

Wilma Ollerup 2018-12-18 23:45:32

Hej! Mitt namn är Wilma och jag är medveten om att er ansökningstid är slut. Men eftersom att jag är den ambitiösa och engagerade elev som jag är, måste jag försöka fånga ert intresse ändå. Jag är ärligt talat en ambitiös och kreativ person som älskar att socialisera sig med olika typer av människor. Det har alltid varit en dröm att få utveckla dessa egenskaper och utvidga mina kunskaper kring kulturer genom just att bli utbytesstudent. Jag inser att jag verkar lite väl självsäker för att ansöka lite väl sent men jag lovar att jag förtjänar denna upplevelsen. För att vinna ert förtroende för mina ord har jag skrivit upp en lista på alla mina fördelar samt nackdelar :)

Fördelar:
- Jag är social och entusiastisk i alla olika slags lägen, oavsett hur dåliga de må vara. 
- Jag avskyr bråk och därför aldrig bråkar.
- Trots mina sociala förmågor kan jag spendera dagar ensam med en bra bok (som jag sedan enkelt kan prata om med mina kompisar så oroa er inte över det). 
Nackdel: Tidsopt

Utlandsstudier_se 2018-12-04 10:45:41

Vi skriver i villkoren för stipendiet att: Vi vill försäkra oss om att stipendiet verkligen används för avsett ändamål. Vi kommer därför i de fall det är möjligt att betala ut stipendiebeloppet direkt till skolan som en delbetalning av din kursavgift en knapp månad innan kursstart. I annat fall betalar vi ut stipendiebeloppet till stipendiaten efter att skolan intygat till oss att du har påbörjat din utbildning.

Sepideh B. 2018-12-04 10:32:14

Finns det riktlinjer för hur och vad man får använda pengarna till? Är det bara till studieavgifter eller går det bra att använda dem till kost, logi, etc.?

Utlandsstudier_se 2018-10-07 13:18:49

VI har inga krav på svenskt medborgarskap för stipendiet. Du är välkommen att ansöka oavsett nationalitet.

Rohid Hangar 2018-10-05 15:26:24

Hej!
Måste man ha svenskmedborgareskap att få stependiet?

Mvh

Rohid Hangar

Utlandsstudier_se 2018-08-08 08:36:21

Ja om det är utbytesstudier på universitetsnivå utomlands som påbörjas nästa år så kan du ansöka nu.

Anna 2018-08-08 08:32:34

Hej!

Jag ska på utbytesstuider via min högskola i Sverige, kan jag söka stipendiet för de extra kostnaderna som tillkommer?

Mvh Anna

Utlandsstudier_se 2018-08-07 11:05:15

Ja stipendiet kan sökas även för PhD-studier utomlands under förutsättning att de påbörjas nästa år.

Gustav Rudd 2018-08-07 08:24:17

Hej, Kan man söka även för PhD-studier utomlands?
Mvh Gustav

Utlandsstudier_se 2018-07-05 19:26:10

Stipendiet syftar till att möjliggöra utlandsstudier som ännu ej har påbörjats. Som vi skriver i instruktionerna ovan och i kommentarssvaren nedan så kan stipendiet inte sökas för utlandsstudier som påbörjats innan ansökningsdeadlinen. Det kan endast sökas för den som startar sina utlandsstudier och gör sin första termin på en ny skola utomlands året efter stipendiedeadlinen, i detta fall 2019. Vi besvarar nu inga fler frågor på detta ämne.

Karin Andersson 2018-07-05 19:16:40

Min brorsdotter skall studera på universitet i London ,med start hösten 2018.
Min fråga är om hon kan söka stipendium nu för kommande.
Vänligen Karin

Utlandsstudier_se 2018-06-18 21:01:01

Stipendiet kan bara sökas för studier som påbörjas påföljande år, i det här fallet 2019, så om du påbörjar dina studier redan i år så kan du tyvärr inte få vårt stipendium.

Emma Lexhed 2018-06-18 20:12:01

Hej!
Jag ska börja plugga i U.S.A efter den här sommaren (sommaren 2018), kan jag ansöka stipendium till perioden (nu i höst) eller om jag gör en ansökan nu, räknas den för nästa år? Om min ansökan bara skulle gälla för näst år, då kommer jag ju redan ha gått ett år på universitet men kan man ändå få ett stipendium?

Utlandsstudier_se 2018-05-27 09:34:08

Hej Axel! Sök under 2018 om din utbildning startar under 2019. Sök under 2019 om din utbildning startar 2020 etc.

Axel 2018-05-26 22:18:12

Hej, jag ska söka till några universitet i USA nästa år (utbildningar som varar i 4 år) och tänkte söka detta stipendium. Är det bäst att ansöka stipendium nu 2018 under ansökningsperioden eller 2019 när man har kommit in och studerat några månader?

Utlandsstudier_se 2018-05-04 10:17:58

Hej Olivia! Ja stipendiet kan sökas för alla utlandsstudier på college, universitet och språkskolor som är minst 4 veckor långa och påbörjas nästa år. Så till och med den 15/12, 2018 kan du ansöka om vårt stipendium för en utbildning på Cordon Bleu som startar 2019.

olivia 2018-05-04 10:09:50

Hej! Jag har ansökt till ett Culinary Arts program på Cordon Bleu i London för 2019. Kan jag ansöka om detta stipendet?
Tack!

Utlandsstudier_se 2018-04-09 11:52:36

Stipendiet gäller studier som påbörjas under nästa år, så du kan inte söka det för studier som har påbörjats innan dess.

Josephine 2018-04-09 10:15:54

Hej,

Jag har tänkt mig att börja mina studier höst 2018 och undrar ifall jg kan söka detta stipendium även om den betalas först 2019?

Mvh,

Josephine

Utlandsstudier_se 2018-03-12 18:42:23

Stipendiet som går att söka nu gäller studier som påbörjas under 2019.

Anna 2018-03-10 08:13:48

Hej!

Jag skulle bara önska förtydligande om vilket år ert stipendium avser. Stipendiet som man kan söka nu fram tom 15/12 2018 gäller det enbart för studier under 2019 eller även 2018?

Utlandstudier_se 2018-02-26 13:53:42

Stipendiet som delast ut i januari 2019 kan bara sökas för studier som påbörjas detta år. Ansökan kan man skicka in närsomhelst fram till 15/12 2018.

Lisa 2018-02-25 20:41:18

Hej! 

Jag ska åka utomlands och studera till hösten. Går det att söka stipendie till hösten 2018 innan december 2018 eller hur fungerar det? 

Bästa hälsningar, Lisa

Utlandsstudier_se 2017-12-15 15:42:31

Hej Jessika,
Tack för din feedback. Formatteringen finns kvar, däremot saknades taggarna som gör att den visas korrekt på tacksidan. Det är åtgärdat nu.

Jessika 2017-12-14 19:44:33

Har nu skickat in min ansökan och har endast en liten anmärkning som jag tycker att ni bör överväga att justera till kommande års ansökningar. 

När jag skrev mina svar till ansökningsbrevet så skrev jag med styckeindelning, på samma sätt som ni har gjort här i informationen ovan. Sedan när jag hade skickat in min text såg jag på översikten att hela texten automatiskt "tryckts" ihop till en klump helt utan stycken och radavdelning. Detta försämrar många gånger helheten av texten och det budskap som den försöker förmedla - för läsaren uppfattas det hela endast som en massiv klump.

Jag må vara petig men tänkte jag skulle säga vad jag upplevde. Jag tror att helhetsintrycket och budskapet i alla stipendieansökningar skulle förbättras om hemsidan tillät dessa inslag i texterna :)

Utlandsstudier_se 2017-12-14 11:56:19

Vi har inte satt någon fast begränsning för dessa texter men lagom är bäst. Säg ca 100-200 ord per fråga under rubriken ansökningsbrev. Innehållet är dock viktigare än längden.

Madde 2017-12-14 08:22:34

Hej!
Finns det någon ordgräns när man svarar på frågorna i brevet? Är det bättre att skriva mycket/utförligt eller lite mindre?

Utlandsstudier_se 2017-12-13 23:05:47

Ja du kan ändra skola innan ansökningsdeadline om du mailar mig uppgifter om vilken skola och utbildning du vill byta till via vårt kontaktformulär. Spencer var vår samutställare på studentmässorna men han jobbar inte åt oss så jag vet inte vilket universitet som han har rekommenderat då han har kontakter med många olika skolor.

Sofie 2017-12-13 17:33:17

Hej, jag ansökte om stipendium för några dagar sedan. 
Har nu pratat med Spencer som jobbar hos er och han rekommenderade mig till att söka till ett annat universitet, kan jag "byta" ansökningen så jag söker stipendiet till den skolan istället? 

MVH Sofie

Utlandsstudier_se 2017-12-12 09:29:27

Vi tar i dagsläget bara emot en ansökan per student så ansök om stipendium till den skola som är ditt förstahandsval.

Sofie 2017-12-11 22:39:44

Jag skrev i en av skolorna jag är intresserad av. Är intresserad av en till. Går det att ansöka om den också på något vis för att se om möjligheterna är större där? 

Tacksam för svar. Mvh

Utlandsstudier 2017-11-27 13:17:25

Stipendiet ges inte för praktik eller examensarbeten såvida de inte utgör en begränsad del av dina studier utomlands. Du måste delta i regelbunden undervisning på en skola utomlands för att kunna få stipendiet.

Lina 2017-11-26 20:51:44

Hej!
Kan man söka stipendiet för att göra sitt examensarbete utomlands?

Utlandsstudier 2017-11-21 20:21:51

Nej stipendiet ges enbart för studier utomlands, inte praktik, såvida inte praktiken utgör en mindre del av en studieperiod utomlands.

Emelie 2017-11-21 20:02:22

Hej! 
Undrar om man kan få stipendium för om man har en utlandspraktik som ingår i högskolansprogram?

Utlandsstudier 2017-11-06 07:15:50

Hej Jolin, 
Nej tyvärr inte. Enligt villkoren ges stipendiet för studier som påbörjas året efter man ansöker. Så nu kan man ansöka för studier som påbörjas under 2018.

Jolin Lindberg 2017-11-03 18:29:11

Hej! 
Jag undrar om man kan söka stipendiet om man redan startat studera utomlands denna termin men ska fortsätta vårterminen 2018?

Utlandsstudiehandboken

Vår Utlandsstudiehandbok hjälper dig att planera dina utlandsstudier steg för steg. 32 sidor späckade med råd och tips. Ladda ned den helt gratis här!

Relaterade artiklar