Studera utomlands gratis

Utlandsstudier.se hjälper dig kostnadsfritt med information om utlandsstudier. Här tittar vi på var och hur du kan studera utomlands gratis – utan att betala någon kursavgift.

Vi kommer att titta på:

Observera att artikeln är baserad på det vi känner till i mars 2017. Saker och ting kan ändras och det finns alltid undantag så dubbelkolla alltid vad som gäller på den skolan som du ansöker till.

 

Länder som erbjuder gratis utbildning på högskolenivå

Som svensk har du goda förutsättningar att studera gratis inom Europa. EU-medborgare studerar på samma villkor som invånarna i studielandet. Det innebär att du kan studera gratis i t.ex. Österrike, Danmark, Finland, Grekland, Norge och Skottland. Fler EU-länder erbjuder gratis utbildning på det inhemska språket.

Kursavgifterna i studera i England har blivit dyra på senare år men i länder som Tyskland och Frankrike betalar du på många universitet bara en administrationsavgift på några hundra Euro per termin. Länder som Schweiz, Holland, Italien och Spanien kostar mer men har fortfarande överkomliga kursavgifter på publika universitet. Utanför EU är Argentina och Taiwan länder som är kända för billiga eller till och med gratis utbildningar för internationella studenter. Sedan brukar det vara relativt billigt att studera i länder som Indien och Malaysia, inte minst tack vare de låga levnadsomkostnaderna.

Observera att privata skolor och universitet ofta tar höga kursavgifter även i länder där högskoleutbildning i övrigt är gratis.

 

Universitetsutbyte

Om du studerar på ett svenskt universitet så har du antagligen en möjlighet att göra en utbytestermin på ett utländskt universitet. Denna termin blir då i regel gratis då ditt universitet i gengäld tar emot utländska studenter från partnerskolan där du vill läsa. Så utbytesprogram kan vara ett bra sätt att studera utomlands då du kan studera gratis, får hjälp av ditt svenska universitet och vanligtvis kan räkna in dina utbytesstudier som en del av din svenska utbildning. Nackdelen med utbytesstudier är att du i regel är begränsad till de skolor som ditt universitet har avtal med och att det bara finns ett begränsat antal platser till varje skola. Läs mer om utbytesstudier.

 

Stipendium och bidrag

Ett annat sätt att studera utomlands gratis är om man kan få ett stipendium som täcker hela kursavgiften och kanske mer än så. Om du är villig att jobba en del så finns möjligheten på en del utländska skolor att få ett fullt stipendium om du studerar på Master eller PhD-nivå. Studenter med speciella färdigheter eller svag ekonomi har också möjlighet att få stipendium på undergraduatenivå.

Läs mer om detta i vår guide stipendier för utlandsstudier. Du kan även ansöka om vårt utlandsstudiestipendium.

 

Studera utomlands billigt i andra populära länder

Utanför EU är det nästan omöjligt att studera gratis såvida du inte åker på ett universitetsutbyte (vilket är ovanligare för dessa länder) eller får ett heltäckande stipendium vilket är ovanligt. Här har vi dock några tips om hur du kan hålla ned kostnaden när du studerar utomlands i populära länder utanför EU.

  • Studera i USA: USA är ökänt för sina höga kursavgifter och såvida du inte lyckas få ett full scholarship så kommer du inte att kunna studera gratis här. Att få ett fullt scholarship är svårt, inte minst på undergraduatenivå. Däremot är det ganska lätt att få åtminstone ett mindre stipendium som kan reducera din kursavgift en del. Seattle Central College har t.ex. ett prestationsbaserat stipendium på $750 - $1500/termin och högrankade UCSB ger våra studenter minst 10% i stipendium. Community College är de billigaste skolorna i USA där årsavgiften brukar ligga på drygt $9000 så där räcker CSNs kursavgiftslån till hela terminsavgiften.
  • Studera i Australien: i Australien påminner situationen om hur det ser ut i USA. Det billigaste sättet att uppleva Australien är att åka dig på Work and Travel. De har också vocational colleges som påminner litegrann om amerikanska community college, dessa skolor är liksom språkskolorna, klart billigare än universiteten. Vi har en samarbetspartner som kan ge dig gratis hjälp med ansökan till Australien - fyll i en intresseanmälan här!
  • Studera i Japan: även i Japan är det svårt att studera gratis men kursavgifterna är med internationella mått ganska låga. En ettårskurs på en språkskola brukar kosta ca 60000 kr och på ett universitet är det ungefär det dubbla. Vi kan erbjuda en 50% rabatt på kursavgiften ppåspråkskolan Waseda i Tokyo
 

Gratis språkkurser utomlands

Vill du lära dig ett språk i landet där det talas? En del länder erbjuder gratis språkundervisning för immigranter och ibland kan även utbytesstudenter ta del av sådan undervisning. Det är också mycket möjligt att ditt utländska universitet kan erbjuda språkundervisning i kombination med ämnesstudier.

Det snabbaste sättet att lära sig ett språk brukar vara att läsa det på en privat språkskola i landet där det talas. Då har du vanligtvis 15-30 lektioner i veckan i små klasser med inhemska lärare där allt fokus ligger på att förbättra dina språkfärdigheter. Dessa skolor brukar dock alltid kosta pengar då de lever på undervisningsavgiften. Utlandsstudier.se kan dock ibland erbjuda gratis språkresor tillsammans med språkskolor utomlands. Just nu har vi en tävling där du kan vinna en spansk språkkurs på Alicantes universitet. Deadlinen är den 6 januari 2020. Här hittar du fler erbjudanden och rabatter för språkskolor och universitet utomlands.

 

Levnadsomkostnader utomlands

Så du har blivit antagen till en utbildning utan kursavgift, kommer dina utlandsstudier då att vara gratis? Nja såvida du inte har fått ett stipendium som även täcker levnadsomkostnader så behöver du fortfarande pengar till resan, försäkringen, boende, kursmaterial, mat och nöjen. Som svensk är du dock lyckligt lottad och kan finansiera det genom bidrag och lån från CSN. Du kan även låna till kursavgiften om din utbildning inte är gratis.

Om du bor hemma hos dina föräldrar i Sverige så kommer du att göra av med mera pengar under dina utlandsstudier då du måste betala för mat och boende. Om du däremot redan bor själv här hemma så blir det inte lika stor skillnad. Faktum är att levnadsomkostnaderna för mat etc. är lägre i många andra länder än i Sverige. Däremot kan studentboende ibland vara dyrt och det är vanligt att man gör av med ganska mycket pengar den första månaden under sina utlandsstudier. Så se till att räkna på hur mycket pengar du behöver och ha lite buffert om möjligt.

Eventuellt kan du tjäna extra pengar genom att jobba medan du studerar utomlands. Alla länder tillåter dock inte att man jobbar på studentvisum och om du inte är bra på det lokala språket så kan det vara svårt att hitta jobb.

Mer information

Du kanske också är intresserad av våra artiklar vad kan man studera utomlands, vad kostar det att studera utomlands och varför studera utomlands? Fyll i en intresseanmälan för mer information om att studera utomlands.

Följ @utlandsstudier.se på Tiktok, Facebook, Instagram och Youtube för att se våra senaste artiklar och skolnyheter.

Kommentarer

Jag godkänner att min IP-adress kommer att sparas. Din mailadress kommer ej att publiceras. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter.


Utlandsstudier_se 2023-01-05 14:58:33

Vi har inte kontakt med några skolor i Graz så vi kaninte hjälpa dig att söka dit, men du kan ansöka på egen hand genom att följa stegen i vår utlandsstudiehandbok och ta hjälp av resurserna på Utlandsstudier.se. Tyska språkkurser ges främst av privata språkskolor som lever på sin kursavgift, men du kan Googla och se om du hittar något universitet som ger gratis kurser.

Joan Jemmo 2023-01-05 13:28:07

Hej!
Jag är intresserad av att läsa tyska språk i österrike gärna i Graz och då undrar jag om kan studera gratis där  .
Och hur söker jag till vanliga skolan inte privat.

Utlandsstudier_se 2022-09-20 20:36:31

Ja enligt våra senaste uppgifter är utbildningarna på EU Business School godkända av CSN. Sedan kan vi aldrig garantera att du beviljas studiemedel då det beror på många olika faktorer såsom tidigare studier, hur många veckor du har kvar, vilken utbildning du vill läsa etc, men i vanliga fall är det inga problem.

Alva Henning 2022-09-20 19:48:47

Jag undrar om jag har rätt till csn stöd för att plugga på Eu business school I Barcelona?

Utlandsstudier_se 2022-07-18 18:42:53

Du kan läsa till Djurskötare och de flesta andra yrken i nästan alla europeiska länder. Vi har inte alltid kontakt med passande skolor men när vi inte har det, har vi ofta samarbetspartners som kan hjälpa till om du fyller i en intresseanmälan. Observera dock att utbildningar på engelska inom EU vanligtvis kommer med en kursavgift.

Sanna Jonsdotter 2022-07-18 11:12:56

Hej! Jag vill veta vilka länder i Europa jag kan studera Djursjukskötare

Utlandsstudier_se 2022-06-13 12:44:41

Ja du kan söka till motsvarande utbildning utomlands. Sedan får skolan du vill läsa på avgöra vad du kan tillgodoräkna av det du har läst. Läs mer i vår artikel: https://www.utlandsstudier.se/artiklar/utlands-utbildning-sverige

Nicole 2022-06-10 14:46:22

Hej! Om jag går i högskolan i Sverige men vill bli överförd till en högskola i t.ex Portugal för resten av studietiden (längre än ett år), kan man göra det? Utan att behöva börja om från början? Så om jag har gått 1 år i Sverige så kan jag fortsätta mina studier 2 år i Portugal.

Utlandsstudier_se 2021-11-15 20:07:44

Vi har i dagsläget inte kontakt med någon skola som lär ut franska i Bryssel så vi kan inte hjälpa dig med det. Men det går säkert att hitta om du Googlar.

Kristina Ungman 2021-11-15 19:50:01

Hej! Behöver er hjälp för att kolla upp möjligheter för att studera franska i Bryssel. Hittar inget via er sida.

Utlandsstudier_se 2021-09-06 14:33:00

Om du utbildar dig inom EU behövs vanligtvis ingen kompletterande utbildning. Läs mer om legitimationskraven hos Jordbruksverket. Om du fyller i en intresseanmälan så har vi en partner som kan hjälpa dig att hitta en passande utbildning: https://www.utlandsstudier.se/sidor/intresse

Sandra 2021-09-04 18:42:09

Hej, jag vill läsa djursjukvård programmet utomlands eftersom det är näst intill omöjligt att komma in på SLU här i Sverige. Vet ni vilket land som ger behörighet att kunna jobba direkt efter examen här i Sverige (Så att man slipper komplettera)?  Och som inte är jättedyrt att studera i? Tack på förhand!

Utlandsstudier_se 2020-01-24 15:42:41

Schweiz är inget EU-land och levnadsomkostnaderna är höga där. De har dock överkomliga kursavgifter på de publika universiteten. På University of Geneve är terminsavgiften t.ex. 500 CHF och på University of Bern 950 CHF. Schweiz har dock många privata skolor där kursavgifterna ligger kring 100 000 kr. De privata skolorna undervisar på engelska medan publika universitet som sagt främst ger utbildningar på det lokala språket.

Kornelia Grönvall 2020-01-24 13:56:46

Hej! Jag önskar att studera en master i (vad jag är intresserad av just nu) schweiz. Jag behöver dock hjälp med att hitta ett universitet som erbjuder en master inom kommunikation och inte är för dyrt. De jag sett tar avgifter på ca 100 000 kr per termin, vilket inte jag anser är att "studera så gott som gratis inom EU". Hade uppskattat all hjälp och alla tips! 

Med vänliga hälsningar 
Kornelia Grönvall

Utlandsstudier_se 2019-10-24 19:44:21

Jag känner inte till några stipendier för grundskolestudier utomlands men kolla med Global Grant som vi tipsar om i vår stipendieguide.

Claudya Danho 2019-10-24 19:36:17

Hej!

Våra familj har flyttat till Benidorm i Spanien. Vi har inte fått statsbidrag från Sverige och kommunala skolor tar inte emot våra barn tills vi fått padron här. Vi blir tvungna att placera dem i privat grundskola vilket är mycket dyrt. Finns det någon möjlighet för oss att söka stipendier?

William 2019-04-10 20:12:05

Hej. Ni nämnde att en del länder erbjuder gratis språkundervisning för immigranter. Jag har letat efter information om detta men har inte lyckats hitta några svar på min fråga: Vilka länder erbjuder gratis språkundervisning för immigranter? Jag är främst intresserad av att lära mig Grekiska, Spanska och Italienska i dessa länder, men jag är öppen för allt då jag älskar att lära mig nya språk och om nya kulturer! Hälsningar William

Utlandsstudier_se 2019-02-21 19:17:09

Hej Marcus,

Fyll i vår intresseanmälan om du vill ha hjälp att med skolval och ansökan. Vi har inte kontakt med någon språkskola i Witten men väl i många andra delar av Tyskland.

Mvh,

Utlandsstudier.se

marcus 2019-02-21 17:28:09

Hej! Skulle vilja lära mig tyska i Tyskland, närmare Witten eller så nära som. Mvh

Utlandsstudier_se 2019-01-15 07:38:36

Hej Douglas,
För den här typen av personliga frågor är det bättre att fylla i en intresseanmälan så sätter vi dig i kontakt med en partner som är experter på sportstipendier i USA. Då kan de ge dig mer information om  vad du har för möjligheter och hur det fungerar. Vill du sedan ha deras hjälp att skaffa ett sportstipendium så kommer det att kosta en del men om du får ett stipendium så kommer du att spara betydligt större belopp på kursavgiften varje år.

Douglas 2019-01-14 21:48:06

Hej - Jag är intresserad av att studera i USA. Jag går andra året på gymnasiet och tänker börja utomlands höstterminen 2021. Jag spelar fotboll och har gjort sedan jag var liten. Jag vill gärna söka stipendium på ett Universitet som har ett bra fotbollslag. Jag spelar idag på en hög nivå och jag är tredje målvakt i division 3 samt första målvakt i div 3 Futsal.  Har ni några bra tips till mig. Jag undrar om det kostar något att få råd från er. Vänliga hälsningar Douglas

Najam Hussain 2018-04-24 17:59:06

Jag är lärare i spanska  och vill utöka min behörighet i engelska. Jag vill gärna studera i ett engelsktalande land och få kulturen på köpet i höst. Hur kan jag gå tillväga? Hur ansöker jag? Kan jag tillgodoräkna all den engelska som jag läser utomlands i Sverige o.s.v.?

Utlandsstudier 2017-10-09 11:19:52

Hej Yousef,
Detta är en sida om att studera utomlands, inte om studier i Sverige. För svenskastudier som invandrare får du titta på SFI/SAS. Om du inte har uppehållstillstånd i Sverige så kan du hitta mer information om utbildningar i svenska för utländska studenter på: https://studyinsweden.se/plan-your-studies/learn-swedish/

Yousef 2017-10-08 22:59:35

Hej 
Jag heter yousef, jag är 20år, jag är intresserad att lära mig svenskaspråk
Jag behöver mer information 
Tack

Utlandsstudier 2017-07-03 09:39:14

Hej Anna, du hittar information om stipendier på https://www.utlandsstudier.se/artiklar/stipendier-for-utlandsstudier Där finns bl.a. länkar till några bra stipendiesajter för studier i USA.

Anna Lundberg 2017-07-03 09:33:52

Hej, jag har blivit antigen till Hult Business School I Boston USA  och programmet för International Marketing för studieåret 2017-18. Skulle behöva söka lite stipender...

Utlandsstudiehandboken

Vår Utlandsstudiehandbok hjälper dig att planera dina utlandsstudier steg för steg. 32 sidor späckade med råd och tips. Ladda ned den helt gratis här!

Relaterade artiklar