Studera utomlands gratis

Utlandsstudier.se hjälper dig kostnadsfritt med information om utlandsstudier. Här tittar vi på var och hur du kan studera utomlands gratis – utan att betala någon kursavgift.

Vi kommer att titta på:

Observera att artikeln är baserad på det vi känner till i mars 2017. Saker och ting kan ändras och det finns alltid undantag så dubbelkolla alltid vad som gäller på den skolan som du ansöker till.

 

Länder som erbjuder gratis utbildning på högskolenivå

Som svensk har du goda förutsättningar att studera gratis inom Europa. EU-medborgare studerar på samma villkor som invånarna i studielandet. Det innebär att du kan studera gratis i t.ex. Österrike, Danmark, Finland, Grekland, Norge och Skottland. Fler EU-länder erbjuder gratis utbildning på det inhemska språket. Vi kan hjälpa dig att studera gratis på IBA International Business Academy i Danmark.

Kursavgifterna i studera i England har blivit dyra på senare år men i länder som Tyskland och Frankrike betalar du på många universitet bara en administrationsavgift på några hundra Euro per termin. Länder som Schweiz, Holland, Italien och Spanien kostar mer men har fortfarande överkomliga kursavgifter på publika universitet. Utanför EU är Argentina och Taiwan länder som är kända för billiga eller till och med gratis utbildningar för internationella studenter. Sedan brukar det vara relativt billigt att studera i länder som Indien och Malaysia, inte minst tack vare de låga levnadsomkostnaderna.

Observera att privata skolor och universitet ofta tar höga kursavgifter även i länder där högskoleutbildning i övrigt är gratis.

 

Universitetsutbyte

Om du studerar på ett svenskt universitet så har du antagligen en möjlighet att göra en utbytestermin på ett utländskt universitet. Denna termin blir då i regel gratis då ditt universitet i gengäld tar emot utländska studenter från partnerskolan där du vill läsa. Så utbytesprogram kan vara ett bra sätt att studera utomlands då du kan studera gratis, får hjälp av ditt svenska universitet och vanligtvis kan räkna in dina utbytesstudier som en del av din svenska utbildning. Nackdelen med utbytesstudier är att du i regel är begränsad till de skolor som ditt universitet har avtal med och att det bara finns ett begränsat antal platser till varje skola. Läs mer om utbytesstudier.

 

Stipendium och bidrag

Ett annat sätt att studera utomlands gratis är om man kan få ett stipendium som täcker hela kursavgiften och kanske mer än så. Om du är villig att jobba en del så finns möjligheten på en del utländska skolor att få ett fullt stipendium om du studerar på Master eller PhD-nivå. Studenter med speciella färdigheter eller svag ekonomi har också möjlighet att få stipendium på undergraduatenivå.

Läs mer om detta i vår guide stipendier för utlandsstudier. Du kan även ansöka om vårt utlandsstudiestipendium.

 

Studera utomlands billigt i andra populära länder

Utanför EU är det nästan omöjligt att studera gratis såvida du inte åker på ett universitetsutbyte (vilket är ovanligare för dessa länder) eller får ett heltäckande stipendium vilket är ovanligt. Här har vi dock några tips om hur du kan hålla ned kostnaden när du studerar utomlands i populära länder utanför EU.

  • Studera i USA: USA är ökänt för sina höga kursavgifter och såvida du inte lyckas få ett full scholarship så kommer du inte att kunna studera gratis här. Att få ett fullt scholarship är svårt, inte minst på undergraduatenivå. Däremot är det ganska lätt att få åtminstone ett mindre stipendium som kan reducera din kursavgift en del. Seattle Central College har t.ex. ett prestationsbaserat stipendium på $750 - $1500/termin och högrankade UCSB ger våra studenter minst 10% i stipendium. Community College är de billigaste skolorna i USA där årsavgiften brukar ligga på drygt $9000 så där räcker CSNs kursavgiftslån till hela terminsavgiften.
  • Studera i Australien: i Australien påminner situationen om hur det ser ut i USA. Det billigaste sättet att uppleva Australien är att åka dig på Work and Travel. De har också vocational colleges som påminner litegrann om amerikanska community college, dessa skolor är liksom språkskolorna, klart billigare än universiteten. Vi har en samarbetspartner som kan ge dig gratis hjälp med ansökan till Australien - fyll i en intresseanmälan här!
  • Studera i Japan: även i Japan är det svårt att studera gratis men kursavgifterna är med internationella mått ganska låga. En ettårskurs på en språkskola brukar kosta ca 60000 kr och på ett universitet är det ungefär det dubbla. Vi kan erbjuda en 50% rabatt på kursavgiften ppåspråkskolan Waseda i Tokyo
 

Gratis språkkurser utomlands

Vill du lära dig ett språk i landet där det talas? En del länder erbjuder gratis språkundervisning för immigranter och ibland kan även utbytesstudenter ta del av sådan undervisning. Det är också mycket möjligt att ditt utländska universitet kan erbjuda språkundervisning i kombination med ämnesstudier.

Det snabbaste sättet att lära sig ett språk brukar vara att läsa det på en privat språkskola i landet där det talas. Då har du vanligtvis 15-30 lektioner i veckan i små klasser med inhemska lärare där allt fokus ligger på att förbättra dina språkfärdigheter. Dessa skolor brukar dock alltid kosta pengar då de lever på undervisningsavgiften. Utlandsstudier.se kan dock ibland erbjuda gratis språkresor tillsammans med språkskolor utomlands. Just nu har vi en tävling där du kan vinna en spansk språkkurs på Alicantes universitet. Deadlinen är den 6 januari 2020. Här hittar du fler erbjudanden och rabatter för språkskolor och universitet utomlands.

 

Levnadsomkostnader utomlands

Så du har blivit antagen till en utbildning utan kursavgift, kommer dina utlandsstudier då att vara gratis? Nja såvida du inte har fått ett stipendium som även täcker levnadsomkostnader så behöver du fortfarande pengar till resan, försäkringen, boende, kursmaterial, mat och nöjen. Som svensk är du dock lyckligt lottad och kan finansiera det genom bidrag och lån från CSN. Du kan även låna till kursavgiften om din utbildning inte är gratis.

Om du bor hemma hos dina föräldrar i Sverige så kommer du att göra av med mera pengar under dina utlandsstudier då du måste betala för mat och boende. Om du däremot redan bor själv här hemma så blir det inte lika stor skillnad. Faktum är att levnadsomkostnaderna för mat etc. är lägre i många andra länder än i Sverige. Däremot kan studentboende ibland vara dyrt och det är vanligt att man gör av med ganska mycket pengar den första månaden under sina utlandsstudier. Så se till att räkna på hur mycket pengar du behöver och ha lite buffert om möjligt.

Eventuellt kan du tjäna extra pengar genom att jobba medan du studerar utomlands. Alla länder tillåter dock inte att man jobbar på studentvisum och om du inte är bra på det lokala språket så kan det vara svårt att hitta jobb.

Mer information

Vi kan hjälpa dig att studera gratis på IBA International Business Academy i Danmark.

Du kanske också är intresserad av våra artiklar vad kan man studera utomlands, vad kostar det att studera utomlands och varför studera utomlands?

Följ @utlandsstudier.se på Tiktok, Facebook, Instagram och Youtube för att se våra senaste artiklar och skolnyheter.

Ladda ned utlandsstudiehandboken

Ladda ned utlandsstudiehandboken

Ladda ned en gratis utlandsstudiehandbok! 40 sidor späckade med råd och tips som hjälper dig att planera dina utlandsstudier steg för steg. Klicka här.

Relaterade artiklar