Studentvisum för utlandsstudier

Studerar du utanför EU så kommer du med största sannolikhet att behöva ett studentvisum. Utan rätt visum kan din utlandsstudiedröm dö redan på flygplatsen. Läs mer om studentvisum här.

Informationen nedan är baserad på de senaste uppgifterna som vi känner till. Visumregler kan dock ändras närsomhelst så kolla alltid upp visumreglerna för det landet där du vill studera med din skola eller landets ambassad.

 

Behöver jag visum inom EU/Schengen?

Nej, om du själv är medborgare i ett EU-land så behöver du inget visum för att studera inom EU inklusive Schengenländerna Schweiz, Norge och Island. Om du ska stanna länge i landet så rekommenderas det dock i vissa länder att man registrerar sig med lokala myndigheter.

 

Behöver jag visum om jag studerar utanför EU?

Ja utanför EU (inklusive kurser över 6 månader i Storbritannien) behöver du nästan alltid ansöka om visum för att studera. Det enda undantaget är om du ska läsa en kortare språkkurs, då kan du i vissa länder studera på turistvisum, men för utbildningar som överskrider tre månader krävs studentvisum så gott som överallt utanför Europa.

 

Var och hur ansöker man om studentvisum?

Vi har skrivit detaljerade visumguider för några av de populäraste länderna. Läs mer om hur man ansöker om:

För övriga länder brukar det gå till ungefär såhär:

 1. Precis som när du ansöker om CSN så är steg ett att du ansöker och blir antagen till en utländsk skola. Efter att du är antagen till skolan och har betalat de nödvändiga avgifterna så kommer skolan att skicka dig de visumunderlag du behöver.
 2. Då är det dags att fylla i visumansökan som du nuförtiden ofta kan göra online. I samband med ansökan kommer du att behöva en del dokument bl.a. ditt pass och ditt visumunderlag från skolan. Till vissa länder kan man också behöva visa upp flygbiljetter, försäkring, var man ska bo, betyg, personbevis eller foton.
 3. Nästan alla länder kräver att du ska betala en visumavgift när du ansöker om studentvisum. Kostnaden kan variera mellan ca 500-4000 kr.
 4. Lämna in ansökan på ambassaden och gör eventuell intervju. I vissa fall kan du ansöka helt elektroniskt men många länder kräver fortfarande att du kommer till deras ambassad/konsulat/visa center för att lämna in och hämta dina handlingar. Eventuellt får du göra en intervju eller en hälsoundersökning också.
 5. Visumbeskedet får man ofta inom någon vecka. Hela processen från ansökan till skolan till färdigt visum kan dock ta lite tid så börja i tid. Om det känns krångligt så finns det visumagenturer som kan hjälpa dig med visum till en del länder, bl.a. Alla visum som vi nämner nedan.

Här ger vi dig länkar till ansökningsinformationen för några av de populäraste länderna utanför EU som vi ännu inte har skrivit visaguider för:

 • Kina, här kan du även få hjälp av Alla visum (se nedan)
 • Nya Zealand, det finns några olika sorters visum att välja emellan, här länkar vi till den vanligaste
 • Ryssland, här kan du även få hjälp av Alla visum (se nedan)
 • Sydafrika
 

Alla visum kan hjälpa dig med visum till många länder

Vill du ha mer hjälp? Visumagenturen Alla visum kan hjälpa dig med visum till många olika länder inklusive Kina, Thailand, Ryssland, Australien, Kanada, Kuba, Nya Zeeland etc.

De gör visumansökan åt dig och kontrollerar så att du har alla dokument som krävs. Det kan vara en bra lösning om du tycker att det är krångligt med visumansökan.

 

Kan jag jobba på studentvisum?

I många länder kan du göra det men reglerna varierar från land till land. Ofta finns det begränsningar i hur länge och vad man får jobba med. Läs mer på landssidorna i vår skoldatabas.

 

Kan man bli av med sitt studentvisum?

Ja om du missköter dig så finns en risk att ditt visum dras in. Det kan t.ex. ske om du har låg närvaro i skolan, om du jobbar olovligt eller om du begår illegala handlingar.

Ladda ned utlandsstudiehandboken

Ladda ned en gratis utlandsstudiehandbok! 40 sidor späckade med råd och tips som hjälper dig att planera dina utlandsstudier steg för steg. Klicka här.

Relaterade artiklar

 • Studentvisum till Storbritannien
  Vill du studera i Storbritannien (England, Wales, Skottland eller Nordirland)? Då behöver du söka studentvisum för kurser som är längre än 6 månader. Här berättar vi hur du gör.
 • Studentvisum och ansökan till Sydkorea
  Vill du studera i Korea? I den här artikeln tittar vi på vilket visum du behöver och hur du ansöker om studentvisum till Sydkorea, steg för steg.
 • De senaste artiklarna

  Populära skolor

   

  Intresseanmälan för utlandsstudier

  Fyll i formuläret nedan om du vill få hjälp att hitta och ansöka till passande skolor i det studieland du är intresserad av. Då får du också vår Utlandsstudiehandbok och tillgång till våra stipendier. Du förbinder dig inte till något, vi hjälper dig kostnadsfritt.

  Är du antagen till en skola utomlands?  Nej     Ja

  What and where do you want to study abroad:


  I want to get your newsletters with study abroad advice (max 1/month).

  Intresseanmälan är inte bindande och kostar ingenting. Vi och/eller passande skolor/samarbetspartners kommer att kontakta dig med mer information. Vi kommer inte att dela din mailadress med någon annan än berörda partners. Genom att skicka in intresseanmälan godkänner du samtidigt våra villkor och hantering av personuppgifter.