Studentvisum till USA
Om du ska studera i Usa så behöver du med stor sannolikhet ett studentvisum. Här går vi igenom ansökningsprocessen steg för steg.
Om du ska studera i USA på college eller universitet så behöver du ett studentvisum, ett så kallat F-1 visum. Läser du en språkkurs på mer än 12 veckor eller mer än 17 timmars undervisning i veckan i USA så behöver du också ett studentvisum. Observera att de amerikanska visumreglerna kan ändras närsomhelst utan att vi blir informerade så dubbelkolla alltid vad som gäller på Usas sida om studentvisum.
Observera att du kan bara få ett F1 visum om ditt primära syfte är att studera i USA. Din personliga information kommer att göras tillgänglig för de amerikanska myndigheterna och din skola måste informera visummyndigheterna direkt om du hoppar av eller förkortar din kurs.
Det finns också ett studentvisum som kallas J1 som ofta används för high school-år och utbyten via svenska universitet. F1 är dock betydligt vanligare och i många fall förmånligare (t.ex. när det gäller rätten att jobba eller tävla inom collegeidrott). Det är det visum som du ansöker till om du ordnar studierna i USA på egen hand vare sig du läser en termin eller flera år så i den här artikeln fokuserar vi på F1-visumet.
Här följer vår visumguide i 8 steg:
1. Ansök till en skola i USA och få ett I-20
Du kan inte ansöka om studentvisum innan du har blivit antagen till en skola i USA. Börja med ansökningsprocessen i god tid så att du kan söka visum i lugn och ro. Det kan ta lite tid att slutföra ansökan och få bekräftelse. När du har blivit antagen så kommer skolan att skicka dig ett så kallat I-20. Detta dokument behöver du för att påbörja din visumansökan till USA. Ta väl hand om det då det även behövs på visaintervjun, vid ankomsten till USA och om du t.ex. vill ta körkort i USA.
När du har fått ett I-20 från den skola du vill läsa på så är det viktigt att du dubbelkollar så att ditt namn och födelsedatum överensstämmer med det som står i ditt pass. Om någonting mot förmodan är fel så måste du kontakta skolan och be om ett nytt I-20. Påbörja sedan din visumansökan så snart som möjligt du kan ansöka om visum upp till 365 dagar innan kursstart så ju förr desto bättre. Nära inpå kursstart brukar det ta lång tid att få visum så ju förr desto bättre för att vara säker på att få ditt visum i tid.
2. Betala SEVIS-avgiften på $350
När du studerar i USA blir du inskriven i SEVIS, Student and Exchange Visitor Information System, så för att påbörja din visumansökan måste du betala SEVIS-avgiften på $350. Denna betalning gör du på https://www.fmjfee.com/ I samband med betalningen så får du fylla i ditt SEVIS ID som du hittar på ditt I-20. Det är viktigt att du skriver ut bekräftelsen på att betalningen är genomförd.
3. Fyll i ansökan online och ladda upp ett foto
Nästa steg är att göra en visumansökan online genom att fylla i formulär DS-160 som du kan läsa mer om här. Här får du fylla i en massa personuppgifter som nationalitet, namn, adress etc. Sedan får du frågor om sjukdomar och kriminell bakgrund. I samband med ansökan så får du också ladda upp ett foto. Du får inte ha glasögon på dig på fotot. Läs mer om kraven på fotot.
Skriv ut bekräftelsen som du får när du har fyllt i formuläret. Det ska finnas en streckkod med ett nummer på denna sida.
Ditt pass bör vara giltigt hela din studietid så att du slipper förnya det i USA. Om det behövs så ska du förnya ditt pass innan du fyller i DS-160 då passnumret där måste matcha det du anger under steg 5 när du bokar din visumintervju.
4. Betala viseringsavgiften
När du har fyllt i DS-160 så måste du också betala en administrativ viseringsavgift på $160 (1360 kr när detta skrivs här hittar du aktuella belopp i kronor). Observera att denna avgift skiljer sig från SEVIS-avgiften så totalkostnaden för ditt visum blir $510. Läs mer om hur betalningen går till. Glöm inte att ta ut ett kvitto på betalningen!
5. Boka intervju på den amerikanska ambassaden
Nu är det dags att boka din visumintervju på den amerikanska ambassaden. Var ute i god tid då det kan vara svårt att få tider nära terminsstarterna. Här hittar du aktuella väntetider. För att boka din intervju behöver du ditt passnummer, CGI-referensnumret från betalningen av viseringsavgiften samt det 10-siffriga streckkodsnumret från din DS-160-bekräftelsesida.
6. Förbered dokumenten till intervjun
Du behöver ha med dig en hel del saker till intervjun på den amerikanska ambassaden så förbered dokumenten i god tid. Du måste ta med dig:
- Ditt pass
- Eventuella tidigare visum till USA (även i gamla pass)
- Kvitto på SEVIS-avgiften på $350
- Kvitto på viseringsavgiften på $160
- Bekräftelse på din tidsbokning
- Bekräftelsesidan från DS-160 formuläret med en streckkod på
- Ditt I-20
- Ett foto på 5*5 cm som tagits de senaste 6 månaderna, se kraven på fotot på länken ovan
- "120-personbevis med alla relationer” som man bara kan få genom att ringa eller besöka Skatteverket.
Därutöver bör du ta med en del stödjande dokument, t.ex:
- Intyg på att du kan finansiera din kurs och uppehälle. Du ska med bankkontoutdrag och utbetalningsbesked från CSN kunna uppvisa att du har tillräckligt med pengar för att finansiera din vistelse i USA. Detta bör motsvara kostnaderna som tas upp på ditt I-20 under punkt 7. Ambassaden accepterar inte fotokopior eller hemmautskrifter på kontoutdrag, det ska vara originaldokument från banken.
- Betyg från tidigare studier
- Ditt uppehållstillstånd i Sverige om du inte är EU-medborgare
- Dokument som intygar att du kommer att återvända till Sverige t.ex. anställningskontrakt, hyreskontrakt, antagningsbesked, returbiljett
- Utdrag ur belastningsregistret om du någon gång har blivit arresterad
7. Intervjun på den amerikanska ambassaden
Ofta tar intervjun bara några minuter för svenska medborgare, men det kan vara en del väntetid innan du får komma in så ta med dig något att läsa. Du kommer att få lämna ifrån dig all elektronik när du går in på ambassaden. Om du väl har med dig alla viktiga dokument så går intervjun för det mesta bra. Det händer dock att studenter blir nekade visum inte minst när det gäller studenter med påbrå från andra länder så det kan vara bra att vara förberedd. Intervjun går främst ut på att ambassadtjänstemännen ska avgöra att:
- Ditt huvudsyfte verkligen är att studera och att du kan förväntas fullfölja dina studier
- Att du kan försörja dig i USA och betala för dina kursavgifter
- Att du har för avsikt att återvända hem efter avslutade studier
- Att du inte utgör en säkerhetsrisk
Så visaintervjun är inte rätt tillfälle att börja prata om att du alltid velat bosätta dig i USA eller att börja dra skämt om något av det ovanstående. Vanliga frågor är:
- Varför vill du studera i USA?
- Varför valde du den här skolan?
- Hur bra är din engelska?
- Hur kommer du att finansiera dina studier?
- Vad planerar du att göra efter att du avslutat dina studier i USA?
Se till att du kan en del om skolan som du ska läsa på och att du kan motivera varför du vill läsa där. Håll ögonkontakt med intervjuaren och svara på frågorna du får men prata inte en massa i onödan.
8. Resan till USA
Ditt visum brukar komma med posten inom 5 dagar från att du blivit godkänd på ambassaden. Sedan är det dags att boka flyg till USA om du inte redan har gjort det. Det går bra att boka en enkelbiljett då du inte behöver uppvisa någon hemresebiljett när du har ett studentvisum. Du kan resa in i USA tidigast 30 dagar innan det kursstartsdatum som står på ditt I-20. Glöm inte att ta med ditt I-20 i handbagaget då man brukar få visa upp det i passkontrollen.
När du studerar i USA är det också väldigt viktigt att du tecknar en bra studentförsäkring.
Observera att de amerikanska myndigheterna närsomhelst kan göra ändringar i visumprocessen utan vår vetskap så läs alltid deras instruktioner. Vi reserverar oss för eventuella felaktigheter.
Mer information
Läs mer om att studera i Usa, Community College i Usa och hitta hundratals universitet och skolor i USA i vår skoldatas. Du kanske också är intresserad av studentvisum till andra länder.
Följ @utlandsstudier.se på Tiktok, Facebook, Instagram och Youtube för att se våra senaste artiklar och skolnyheter.