Studentvisum och ansökan till Sydkorea

Vill du studera i Korea? I den här artikeln tittar vi på vilket visum du behöver och hur du ansöker om studentvisum till Sydkorea, steg för steg.

1. Avgör vilket visum du behöver

Vilken typ av visum du kan och ska ansöka om beror på din nationalitet samt var och hur länge du ska studera i Korea. Det fyra olika visumvarianter att välja mellan för dig som ska studera i Sydkorea:

Res visumfritt – upp till 90 dagar
Som medborgare i Sverige eller ett annat EU-land (utom Portugal och Cypern) har du rätt att resa till Korea i 90 dagar som turist utan något visum. Då kan du ta en kortare utbildning i Sydkorea på max 90 dagar, t.ex. en språkkurs på Lexis eller en sommarkurs på ett universitet. Om du inte hinner söka studentvisum till Korea brukar det också gå att resa in visafritt och sedan byta till studentvisum på plats i god tid innan dina 90 dagar har gått ut. Det säkraste är dock att ansöka om studentvisum innan du åker till Korea.

När du reser visumfritt får du en stämpel i passet vid inresan och behöver inte ansöka om något visum hemma i Sverige. Observera att du måste kunna uppvisa en utresebiljett från Sydkorea till ett annat land (behöver inte vara Sverige) inom 90 dagar. Detta brukar flygbolagen kontrollera när du checkar in.

Om du behöver stanna i Sydkorea i mer än 90 dagar och inte kan eller vill ansöka om ett studentvisum (om du t.ex. läser en längre språkkurs på en skola som inte kan utfärda underlag för studentvisum) så kan du resa ut från Sydkorea och sedan resa tillbaka igen. Exempel: Du reser ut från Sydkorea på dag 88 för att avsluta din första period, till exempel passar du på att besöka Tokyo under en helg och reser sedan tillbaka till Sydkorea och får då en stämpel med 90 nya dagar. Observera att detta kan du bara göra en gång. Detta är ett kryphål och ingenting som myndigheterna i Sydkorea står bakom eller rekommenderar. Dubbelkolla gärna med din skola vad de rekommenderar.

Studentvisum – gäller hela din studietid
Ska du studera på ett koreanskt universitet i längre än än 90 dagar så är det studentvisum som gäller. För att ansöka om ett studentvisum till Sydkorea behöver du ett antagningsbevis från ett koreanskt universitet. För att få ett sådant visumunderlag måste du vanligtvis betala för minst 2 terminer à 10 veckor. Koreanska universitet ger 4 tio veckorsterminer per läsår.

Studentvisum har beteckning D-visum följt av en siffra som varierar beroende på vad du ska läsa i Korea. På studentvisum kan du ansöka om att få jobba deltid efter att du har studerat i ett halvår. Prata med ditt universitet för mer information. 

Working Holiday – studera eller jobba under ett år
Ett annat alternativ för dig som vill stanna en längre tid i Korea är ett WorkIing Holiday visa (H-1 visum). Det är giltigt i ett år går bara att få en gång i livet när du är mellan 18-30 år. På ett Working Holiday-visum har du rätt att jobba och studera på privata institutioner som t.ex. språkskolor. Läs mer om Working Holiday-visumet hos den koreanska ambassaden.

Familjevisum – det bästa visumet för dig som har påbrå från Korea
Om du tidigare har haft koreanskt medborgarskap eller om du har en förälder eller far/mor-förälder som har haft det så kan du ansöka om ett F-4 visum som bara är tillgängligt för de med koreanskt påbrå. Detta visum ger dig rätt att jobba och studera i Korea under två år utan begränsningar. Sedan har du möjlighet att förlänga ditt visum. Läs mer om F-4 visum här.

Under de återstående stegen kommer vi främst att fokusera på studentvisum då det är vad som gäller för universitetsstudenter som inte har koreanskt påbrå. 

2. Ansök till en skola i Korea

Innan du kan ansöka om studentvisum måste du ansöka och bli antagen till ett koreanskt universitet. Vi kan hjälpa dig med ansökan till bl.a. Konkuk University i Seoul och Hankuk International University i Seoul. Universiteten har ofta specifika ansökningsperioder som man måste ansöka inom. Till ansökan behöver du vanligtvis:

 • En passkopia
 • Ifyllda ansökningshandlingar
 • Dina slutbetyg från gymnasiet översatta till engelska
 • Bevis på att du har god ekonomi så att du kan stanna i kan finansiera din vistelse i Korea. Här kan det räcka med ett finansieringsintyg från CSN. Då behöver du inte skicka in något finansieringsintyg.
 • Ett motivationsbrev om varför du vill studera på denna utbildning i Korea

För att ansöka till en privat språkskola brukar det inte finnas någon deadline som du måste förhålla dig till. Vi rekommenderar dig dock att ansöka minst 3 månader innan kursstart så du hinner med visum och CSN-ansökan.

3. Få ditt visumunderlag (om du har ansökt till ett universitet)

Efter att du har blivit antagen till en universitetsutbildning är det dags att betala terminsavgiften och teckna en bra studentförsäkring. Sedan kommer universitetet att skicka dig ett officiellt bevis på att du är antagen, ett så kallat CoA, Certificate of Admission. Det är först när du har fått detta som du kan ansöka om studentvisum på koreanska ambassaden. Om du vill kunna resa in på studentvisum bör du betala din terminsavgift senast 2 månader innan terminen startar. Om du inte hinner få ditt visumunderlag i tid kan du resa till Sydkorea visumfritt och sedan byta till studentvisum på plats. Kontakta din skola för att få hjälp med detta.

3b. Eller få en visumkod när vi hjälper dig

Om du ansöker med hjälp av Utlandsstudier.se till Konkuk University så gör de en del av visumansökan åt dig så att du istället för ett CoA får ett Confirmation of Visa Issuance. Då blir din ansökan enklare på den koreanska ambassaden i Stockholm.

4. Ansök på den koreanska ambassaden i Stockholm

Du ansöker om visum hos den koreanska ambassaden i Stockholm. Deras adress och kontaktuppgifter är:

South Korean Embassy in Stockholm, Sweden
Laboratoriegatan 10
Box 27237
102 53 Stockholm
Sweden

Telefon: 08-545 894 00

Fax: 08 660 28 18

Mail: koremb.sweden@mofa.go.kr

Web: http://overseas.mofa.go.kr/se-en/index.do

Visuminfo: http://overseas.mofa.go.kr/se-en/wpge/m_7964/contents.do

FAQ: http://overseas.mofa.go.kr/se-en/brd/m_7966/list.do

Här nedan ser du vilka handlingar du behöver för att ansöka om studentvisum eller Working Holiday-visum som svensk medborgare. Observera att ambassaden kan ändra sina regler utan att meddela oss. Vi rekommenderar att du dubbelkollar nedanstående uppgifter med dem innan du ansöker om ditt studentvisum. Kontakta ambassaden för eventuella frågor om visumansökan.

Ordinarie ansökan om studentvisum

 1. Ditt pass i original med en kopia på fotosidan. Passet måste vara giltigt minst 6 månader efter inresan i Korea.
 2. Ifylld visumansökan
 3. Visumavgift på 540 kr som måste betalas via Swish eller kontanter
 4. 1 passfoto på dig själv
 5. Confirmation of Admission från ett koreanskt universitet
 6. Bevis på stabil ekonomi - CSN beslutet och/eller ett bankkontoutdrag som visar att du har minst $1000/månad du ska vara i Korea
 7. Om du åker på ett utbytesprogram från ett svenskt universitet så kan det krävas ytterligare dokumentation, se länken med mer detaljer ovan.
 8. Under pandemin krävs också ett Covidtest (ett negativt PCR-test med ett resultat som inte är äldre än 48 timmar när ansökan lämnas in) och en ifylld hälsodeklaration

Förenklad studentvisumansökan med Confirmation of Visa Issuance

Denna information gäller studenter som ansökt till Konkuk University genom Utlandsstudier.se

 1. Ditt pass i original med en kopia på fotosidan. Passet måste vara giltigt minst 6 månader efter inresan i Korea.
 2. Ditt Confirmation of Visa Issuance - där du fyller i sektion 2 samt 3.5
 3. Visumavgift på 540 kr som måste betalas via Swish eller kontanter
 4. Under pandemin krävs också ett Covidtest (ett negativt PCR-test med ett resultat som inte är äldre än 48 timmar när ansökan lämnas in) och en ifylld hälsodeklaration

För ansökan till Working Holiday-visum

Detta visum utfärdas inte under Covidpandiemin enligt våra senaste uppgifter.

 1. Ditt pass i original samt en kopia på fotosidan. Passet måste vara giltigt minst 6 månader efter inresan i Korea.
 2. Ifylld visumansökan
 3. 1 passfoto på dig själv
 4. Bevis på att du har minst $12000 (drygt 105 000 kr) på banken
 5. Bevis på returbiljett inom ett år
 6. Bevis på att du är försäkrad under din vistelse i Sydkorea
 7. En beskrivning, på engelska, på vad du kommer göra i Sydkorea (1 A4)
 8. Visumavgift 720 kr
 9. Friskhetsintyg från läkare

Alla dokument ska vara på engelska eller koreanska. Visumansökan kan skickas in med post om du bor långtifrån ambassaden. OBS! eftersom du ska skicka in ditt pass är det viktigt att du skickar ansökan med rekommenderad post.

5. Få ditt visum

Efter att ambassaden har mottagit din visumansökan tar det vanligtvis två veckor att få sitt visum. Kontakt ambassaden om du har ont om tid så kan det ibland gå snabbare. Du måste hämta upp ditt visum personligen på den koreanska ambassaden i Stockholm, såvida du inte använder dig av en visumagentur som gör jobbet åt dig.

Om du har ansökt om visum per post blir handläggningstiden något längre.

6. Flyg och landing card

Eftersom du kan byta från turistvisum till studentvisum på plats i Sydkorea kan du boka din flygbiljett redan innan du har ansökt om studentvisum, vi rekommenderar dock att du inte reser in för tidigt. Om du är beroende av CSN för att betala kursavgiften bör du inte anlända mer än 2-3 dagar innan studierna börjar för att ha en chans att hinna ansöka om studentvisum.

På inresan till Sydkorea kommer du att få fylla i ett landing card. Om du reser in utan visum bör du ange att du är turist. Om du reser in på ett studentvisum anger du att du är student.

Glöm inte att teckna en studentförsäkring för studier i Sydkorea.

7. Alien registration och eventuell visumförlängning

Utländska medborgare med visum som gäller över 90 dagar ska ansöka om Alien Registration Card på migrationsverket i Korea (Immigration Office). Ansök inom 90 dagar för att undvika böter, men om du har rest in utan visum kan du inte ansöka förrän du har bytt till studentvisum. Ditt Alien Card kan användas som ett ID kort i Korea. Alien card och single entry visa fungerar som multiple entry visa enligt den koreanska ambassaden.

Om du förlänger din studietid på plats i Korea eller om du inte kunnat betala och få visumunderlag för hela din studietid innan du reste till Korea så får du ansöka om/förlänga ditt studentvisum på plats. Först betalar du skolan för återstående terminer sedan får du gå till Immigration Office. Prata med ditt universitet för mer instruktioner. Läs mer om avgifter och dokument som krävs på https://www.hikorea.go.kr/pt/CvlapplInfoDetailR_en.pt här kan du också ansöka om förlängning direkt online till rabatterat pris.

Observera att de koreanska myndigheterna och skolorna kan göra ändringar i visumprocessen utan att informera oss. Läs alltid instruktionerna från din skola och de koreanska myndigheterna noggrant. Informationen i artikeln ovan är korrekt så vitt vi vet, men vi kan inte hållas ansvariga för eventuella fel som kan ha uppstått utan vår vetskap. Vi kan aldrig garantera att du beviljas ett visum.

Mer information

Här hittar du en förteckning över du främsta universiteten i Korea. Vi kan bl.a. hjälpa dig med ansökan till Konkuk University i Seoul.

Följ oss på Facebook och Instagram för att se våra senaste artiklar och skolnyheter.

Kommentarer

Jag godkänner att min IP-adress kommer att sparas. Din mailadress kommer ej att publiceras. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter.

Utlandsstudiehandboken

Vår Utlandsstudiehandbok hjälper dig att planera dina utlandsstudier steg för steg. 32 sidor späckade med råd och tips. Ladda ned den helt gratis här!

Relaterade artiklar