Studentvisum och ansökan till Sydkorea

Vill du studera i Korea? I den här artikeln tittar vi på vilket visum du behöver och hur du ansöker om studentvisum till Sydkorea, steg för steg.

1. Avgör vilket visum du behöver

Vilken typ av visum du kan och ska ansöka om beror på din nationalitet samt var och hur länge du ska studera i Korea. Det fyra olika visumvarianter att välja mellan för dig som ska studera i Sydkorea:

Res visumfritt i upp till 90 dagar
Som medborgare i Sverige eller ett annat EU-land (utom Portugal och Cypern) har du rätt att resa till Korea i 90 dagar som turist utan något visum. Då kan du ta en kortare utbildning i Sydkorea på max 90 dagar, t.ex. en språkkurs på Lexis eller en sommarkurs på ett universitet. Om du inte hinner söka studentvisum till Korea kan det också gå att resa in på visafritt och sedan byta till studentvisum på plats i god tid innan dina 90 dagar har gått ut. Kolla med din skola om de tillåter detta och kan hjälpa dig vid behov. Du bokar då tid för bytet på sajten HiKorea efter att du har ankommit till Korea och fått ditt visumunderlag av skolan. Vi rekommenderar dock att du ansöker om studentvisum i god tid innan du åker till Korea, det är lättast och säkrast.

Enligt våra senaste uppgifter behöver svenska medborgare inte längre förhandsregistrera sig via K-ETA systemet. När du reser visumfritt till Korea får du en stämpel i passet vid inresan. Observera att du måste kunna uppvisa en utresebiljett från Sydkorea till ett annat land (behöver inte vara Sverige) inom 90 dagar. Detta brukar flygbolagen kontrollera när du checkar in (dubbelkolla gärna detta krav med ditt flygbolag), så en ombokningsbar biljett kan vara en bra lösning. Du får ange Tour/Sightseeing som ditt purpose om du inte reser in på studentvisum.

Om du behöver stanna i Sydkorea i mer än 90 dagar och inte kan eller vill ansöka om ett studentvisum (om du t.ex. läser en längre språkkurs på en skola som inte kan utfärda underlag för studentvisum) så kan du resa ut från Sydkorea och sedan resa tillbaka igen. Exempel: Du reser ut från Sydkorea på dag 88 för att avsluta din första period, till exempel passar du på att besöka Tokyo under en helg och reser sedan tillbaka till Sydkorea och får då en stämpel med 90 nya dagar. Observera att detta bör du bara göra en gång. Detta är ett kryphål och ingenting som myndigheterna i Sydkorea står bakom eller rekommenderar. Dubbelkolla gärna med din skola vad de rekommenderar.

Studentvisum – bäst för längre studier
Ska du studera på ett koreanskt universitet i längre än än 90 dagar så är det studentvisum som gäller. För att ansöka om ett studentvisum till Sydkorea behöver du ett antagningsbevis från ett koreanskt universitet. För att få ett sådant visumunderlag måste du vanligtvis betala för minst 2 terminer à 10 veckor. Koreanska universitet ger 4 tio veckorsterminer per läsår.

Studentvisum har beteckning D-visum följt av en siffra som varierar beroende på vad du ska läsa i Korea. På studentvisum kan du ansöka om att få jobba deltid efter att du har studerat i ett halvår. Prata med ditt universitet för mer information. 

Working Holiday – studera eller jobba under ett år
Ett annat alternativ för dig som vill stanna en längre tid i Korea är ett WorkIing Holiday visa (H-1 visum). Det är giltigt i ett år går bara att få en gång i livet när du är mellan 18-30 år. På ett Working Holiday-visum har du rätt att jobba och studera på privata institutioner som t.ex. språkskolor. Läs mer om Working Holiday-visumet hos den koreanska ambassaden.

Familjevisum – det bästa visumet för dig som har påbrå från Korea
Om du tidigare har haft koreanskt medborgarskap eller om du har en förälder eller far/mor-förälder som har haft det så kan du ansöka om ett F-4 visum som bara är tillgängligt för de med koreanskt påbrå. Detta visum ger dig rätt att jobba och studera i Korea under två år utan begränsningar. Sedan har du möjlighet att förlänga ditt visum. Läs mer om F-4 visum här.

Under de återstående stegen kommer vi främst att fokusera på studentvisum då det är vad som gäller för universitetsstudenter som inte har koreanskt påbrå. 

2. Ansök till en skola i Korea

Innan du kan ansöka om studentvisum måste du ansöka och bli antagen till ett koreanskt universitet. Vi kan hjälpa dig med ansökan till bl.a. Konkuk University i Seoul och Yeungnam University utanför Daegu. Universiteten har ofta specifika ansökningsperioder som man måste ansöka inom. Till ansökan behöver du vanligtvis:

  • En passkopia (läs denna guide om hur du fotar av ditt pass och andra viktiga dokument med mobilen)
  • Ifyllda ansökningshandlingar
  • Dina slutbetyg från gymnasiet på engelska. Många universitet, bl.a. Konkuk i Seoul, kräver att betygen har en apostille från Notarius Publicus
  • Bevis på att du har god ekonomi så att du kan stanna i kan finansiera din vistelse i Korea. Här kan det räcka med ett finansieringsintyg från CSN. Då behöver du inte skicka in något finansieringsintyg.
  • Ett motivationsbrev om varför du vill studera på denna utbildning i Korea

För att ansöka till en privat språkskola brukar det inte finnas någon deadline som du måste förhålla dig till. Vi rekommenderar dig dock att ansöka minst 3 månader innan kursstart så du hinner med visum och CSN-ansökan.

3. Få ditt visumunderlag (om du har ansökt till ett universitet)

Efter att du har blivit antagen till en universitetsutbildning är det dags att betala terminsavgiften och teckna en bra studentförsäkring. Sedan kommer universitetet att skicka dig ett officiellt bevis på att du är antagen, ett så kallat CoA, Certificate of Admission. Det är först när du har fått detta som du kan ansöka om studentvisum på koreanska ambassaden.

Om du vill kunna resa in på studentvisum bör du betala din terminsavgift senast 2 månader innan terminen startar. Detta innebär att du får lägga ut pengarna i någon månad, då du inte får kursavgiftslånet från CSN förrän ca 3 veckor innan kursstart. Om du inte hinner få ditt visumunderlag i tid kan du (när det inte är pandemi) resa till Sydkorea visumfritt och sedan byta till studentvisum på plats. Kontakta din skola för att få hjälp med detta.

4. Ansök på den koreanska ambassaden i Stockholm

Du ansöker om visum hos den koreanska ambassaden i Stockholm. Deras adress och kontaktuppgifter är:

South Korean Embassy in Stockholm, Sweden
Laboratoriegatan 10
Box 27237
102 53 Stockholm
Sweden

Telefon: 08-545 894 00

Fax: 08 660 28 18

Mail: koremb.sweden@mofa.go.kr

Web: https://overseas.mofa.go.kr/se-en/index.do

Visuminfo: https://overseas.mofa.go.kr/se-en/wpge/m_7964/contents.do

FAQ: https://overseas.mofa.go.kr/se-en/brd/m_7966/list.do

Här nedan ser du vilka handlingar du behöver för att ansöka om studentvisum eller Working Holiday-visum som svensk medborgare. Observera att ambassaden kan ändra sina regler utan att meddela oss. Vi rekommenderar att du dubbelkollar nedanstående uppgifter med dem innan du ansöker om ditt studentvisum. Kontakta ambassaden för eventuella frågor om visumansökan.

Ordinarie ansökan om studentvisum

  1. Ditt pass i original med en kopia på fotosidan. Passet måste vara giltigt minst 6 månader efter inresan i Korea.
  2. Ifylld visumansökan
  3. Visumavgift på 600 kr för single entry visum eller 900 kr för multiple entry som måste betalas via Swish eller kontanter
  4. 1 passfoto på dig själv
  5. Confirmation of Admission från ett koreanskt universitet
  6. Om du åker på ett utbytesprogram från ett svenskt universitet så kan det krävas ytterligare dokumentation, se länken med mer detaljer ovan.

För ansökan till Working Holiday-visum

  1. Ditt pass i original samt en kopia på fotosidan. Passet måste vara giltigt minst 6 månader efter inresan i Korea.
  2. Ifylld visumansökan
  3. 1 passfoto på dig själv
  4. Bevis på att du har pengar att försörja dig under din tid i Korea, de skriver: (for at least 3 months 25,000sek)
  5. Bevis på returbiljett inom ett år eller pengar att köpa en (20,000 kr)
  6. Ett dokument på engelska som visar att du är student eller den högsta examen du uppnått. Detta dokument ska ha en apostille från Notarius Publicus.
  7. Bevis på att du är försäkrad under din vistelse i Sydkorea
  8. Visumavgift 720 kr
  9. Troligtvis behöver du också fylla i Health Declaration som listas under studentvisum ovan. Du behöver göra ett Covid-test innan avresan till Korea (samt göra karantän om du inte är vaccinerad), läs mer under punkt 6.

Alla dokument ska vara på engelska eller koreanska. Visumansökan kan skickas in med post om du bor långtifrån ambassaden. OBS! eftersom du ska skicka in ditt pass är det viktigt att du skickar ansökan med rekommenderad post. Dubbelkolla ovanstående med ambassaden då dokumentkraven kan ändras utan att vi informeras.

5. Få ditt visum

Efter att ambassaden har mottagit din visumansökan tar det vanligtvis två veckor att få sitt visum. Kontakt ambassaden om du har ont om tid så kan det ibland gå snabbare. Du måste hämta upp ditt visum personligen på den koreanska ambassaden i Stockholm, såvida du inte använder dig av en visumagentur som gör jobbet åt dig.

Om du har ansökt om visum per post blir handläggningstiden något längre.

Enligt våra senaste uppgifter måste du resa in i Korea senast 3 månader efter att ditt studentvisum utfärdats, och visumen är för närvarande giltiga max 7 månader från inresedatumet. Dessa uppgifter kan dock ändras utan vår kännedom så dubbelkolla vad som står under Validity period och Period of Stay på ditt visum. Läser du en längre kurs så hjälper skolan dig att förnya visumet på plats, men res inte in mer än några veckor innan kursstart annars riskerar ditt visum löpa ut för tidigt.

6. Flyg och landing card

Från den 2022-10-01 krävs inte längre något PCR-test för inresa till Korea och sen den 2023-07-15 behöver du inte heller registrera din hälso- och vaccinationsstatus i Q-code systemet så om du har ditt visum är det bara att resa in i Korea. Som många asiatiska länder har de dock en temperaturmätare (portal på flygplatsen) som ger utslag om den som går förbi har feber.

På inresan till Sydkorea kommer du att få fylla i ett landing card. Om du reser in utan visum bör du kryssa för Tour som Purpose of visit. Om du reser in på ett studentvisum kryssar du för Study.

Glöm inte att teckna en studentförsäkring för studier i Sydkorea.

7. Alien registration och eventuell visumförlängning

Utländska medborgare med visum som gäller över 90 dagar ska ansöka om Alien Registration Card på migrationsverket i Korea (Immigration Office). Ansök inom 90 dagar för att undvika böter, men om du har rest in utan visum kan du inte ansöka förrän du har bytt till studentvisum. Ditt Alien Card kan användas som ett ID kort i Korea. Alien card och single entry visa fungerar som multiple entry visa enligt den koreanska ambassaden.

Enligt våra senaste uppgifter så utfärdas studentvisumen till Korea i dagsläget för 6 månader åt gången med start från inresedagen på många skolor, så res inte för tidigt. Om du går en längre kurs så får du förlänga ditt studentvisum på plats, skolan kan hjälpa dig med detta om du ska läsa fler terminer. Först betalar du skolan för återstående terminer sedan får du gå till Immigration Office. Prata med ditt universitet för mer instruktioner. Läs mer om avgifter och dokument som krävs på https://www.hikorea.go.kr/pt/CvlapplInfoDetailR_en.pt här kan du också ansöka om förlängning direkt online till rabatterat pris.

Observera att de koreanska myndigheterna och skolorna kan göra ändringar i visumprocessen utan att informera oss. Läs alltid instruktionerna från din skola och de koreanska myndigheterna noggrant. Informationen i artikeln ovan är korrekt så vitt vi vet, men vi kan inte hållas ansvariga för eventuella fel som kan ha uppstått utan vår vetskap. Vi kan aldrig garantera att du beviljas ett visum.

Mer information

Vi kan hjälpa dig med ansökan till universitet och språkskolor i Korea. Fyll i en intresseanmälan för att få hjälp. Läs mer i vår artikel studera i Korea och lär dig koreanska och se vår förteckning över du främsta universiteten i Korea.

Följ @utlandsstudier.se på Tiktok, Facebook, Instagram och Youtube för att se våra senaste artiklar och skolnyheter.

Sydkorea Seoul Visum      © Johan Asplund (artikeln uppdaterades senast 2024-02-29)

Ladda ned utlandsstudiehandboken

Ladda ned en gratis utlandsstudiehandbok! 40 sidor späckade med råd och tips som hjälper dig att planera dina utlandsstudier steg för steg. Klicka här.

Relaterade artiklar