Förberedelser för att studera utomlands
Har du kommit in på en skola utomlands och går och väntar på att få åka iväg? Då är det dags att dubbelkolla så att du inte har glömt någonting viktigt. Här hittar du 10 tips:
Om du inte ansökt och kommit in på en skola utomlands ännu så rekommenderar vi att du fyller i vår intresseanmälan för att komma igång. När du väl har blivit antagen så följer du checklistan nedan:
1. Pass och visum
- Pass: Se till att ditt pass är giltigt under hela studieperioden och helst 6 månader efter dina avslutade studier. Ska du studera utomlands i flera år så får man ibland förnya passet under studiernas gång men det bästa är att ha ett pass som är giltigt åtminstone över ditt första studieår.
- Visum: Kom ihåg att ansöka om studentvisum eller motsvarande uppehållstillstånd så snart du har blivit antagen. Det krävs i nästan alla länder utanför EU, åtminstone om du studerar i längre än 90 dagar. Varje land har sina egna krav, så läs noggrant igenom ambassadens eller konsulatets riktlinjer.
2. Bostad
- Undersök om universitetet erbjuder campusboende eller hjälper till med att hitta bostad.
- Om du letar efter bostad på egen hand, använd pålitliga källor och undvik potentiella bedrägerier.
Vi kan hjälpa dig att hitta studentboende utomlands på våra samarbetssajter studentboende i Japan (boende i familj, share house och egen lägenhet), studentboende i Korea samt vår samarbetspartner Uhomes med studentboende över hela världen (USA, England, Australien, Spanien, Frankrike, Tyskland etc).
Läs mer i vår artikel om studentboende utomlands.
3. Ekonomi
- Budget och CSN: Gör en uppskattad budget för din vistelse, inklusive skolavgifter, boende, mat, transport, fritidsaktiviteter och andra utgifter. När du fått ditt antagningsbevis är det dags att ansöka om CSN. Läs mer om CSN och beräkna hur mycket pengar du kan få.
- Bank och betalkort: Res inte med en massa kontanter. Ta med dig ett bankkort som är gångbart i landet där du ska studera (vanligtvis Visa och Mastercard). Ha inte alla kort och pengar på samma ställe. Om du vill jobba i studielandet bör du också undersöka möjligheten att öppna ett bankkonto där för att kunna ta emot lön. Det kan också vara ett alternativ om du inte har något bra bankkort från Sverige. Läs mer om utlandsbetalningar och hur du kan betala din skola utomalnds.
4. Hälsa och försäkring
- Kontrollera vilka vaccinationer som krävs eller rekommenderas för ditt studieland.
- Om du tar receptbelagda mediciner, ta reda på reglerna för att ta med dem och hur du kan få påfyllning utomlands. Vi rekommenderar att du ber din läkare om ett intyg på engelska om vad det är för medicin och varför du behöver den.
- Se till att du har en bra utlandsstudieförsäkring som täcker sjukvård, ansvar, rättsskydd, stöld och annat man kan råka utför under sin studietid. Utländska skolor kräver ofta att man visar upp intyg på sin försäkring.
5. Kultur och språk
- Läs på om värdlandets kultur, sedvänjor och sociala normer för att komma väl förberedd och undvika kulturella missförstånd. Detta är extra viktigt om du reser till en annan världsdel som Asien.
- Om du inte redan talar språket, överväg att ta en grundläggande språkkurs eller använda språkappar för att lära dig några grundläggande fraser. Det underlättar livet på plats.
6. Packning
- Ta reda på temperaturerna på din studieort och packa lämpliga kläder. Tänk på att det kan vara dyrt att köpa allt på plats.
- Ta med viktiga dokument, som kopior av ditt pass, visum, försäkringsbevis och universitetets antagningsbrev. Vi rekommenderar också att du laddar upp alla viktiga dokument online, t.ex. på Google Drive så att du snabbt kan komma åt dem vid behov.
Du hittar många mer tips i vår packningslista för utlandsstudier.
7. Förbered dig mentalt och sätt mål
- Fundera på vad du vill uppnå med dina utlandsstudier och sätt upp mål för vad du vill göra och åstadkomma under din studietid, annars är det lätt hänt att tiden rinner iväg utan att du gjort allt du hade tänkt dig.
- Var förberedd på att utlandsstudier aldrig blir precis som man har tänkt sig innan man åkte. Det kan ta lite tid att hitta vänner och komma in i hur allt fungerar så ta det lugnt!
Du hittar många mer tips på detta i vår artikel hur du får ut så mycket som möjligt av dina studier utomlands.
8. Akademiska förberedelser
- Bekanta dig med universitetets system, som kan skilja sig från det du är van vid. Det kan inkludera allt från anmälningssystem till examinationssätt. Studerar du i USA är det t.ex. vanligt att man måste vara på plats ett par veckor innan kursstart för att välja sina kurser för den kommande terminen.
- Det kan vara en bra idé att börja bekanta dig med kursmaterialet i förväg. Om du t.ex. är nybörjare i koreanska och ska gå en koreansk språkkurs i Korea så rekommenderar vi att du börjar lära dig skriftspråket Hangul på egen hand för att vara väl förberedd när skolan drar igång.
9. Nödsituationer och kommunikation
- Inom EU används 112 som nödnummer, men reser du till ett annat land är det bra att lära dig vilket nummer man ska ringa om olyckan är framme (t.ex. 911 i USA). Spara också eventuella nödnummer/24-timmarsnummer från skola och boende så att du kan nå dem om du får problem med något, t.ex. om du blir sen till din incheckning.
- Undersök vilka mobiloperatörer som är populära i värdlandet och sök information om vad de har för erbjudanden för internationella studenter. Det brukar vara lönsamt att köpa ett lokalt SIM-kort om du studerar utomlands en längre tid.
- Informera dina nära anhöriga om hur de bäst kan nå dig när du är utomlands samt ge dem kontaktinformation till ditt boende och din skola om de inte kan nå dig.
10. Ankomst
- Planera din ankomst så att du vet hur du tar dig från flygplatsen eller tågstationen till ditt boende.
- Ta reda på om universitetet erbjuder någon typ av introduktion eller orienteringsdag för internationella studenter.
Att förbereda sig för utlandsstudier kan kännas överväldigande, men genom att ta det steg för steg och vara noggrant förberedd kan du se fram emot en givande och minnesvärd upplevelse. Lycka till med dina utlandsstudier!
Mer information
Du hittar mer tips om hela processen för att studera utomlands i vår checklista för utlandsstudier samt i vår gratis Utlandsstudiehandbok.
Följ @utlandsstudier.se på Tiktok, Facebook, Instagram och Youtube för att se våra senaste artiklar och skolnyheter.