Utlandsbetalningar – hur du skickar pengar utomlands

Om du studerar utomlands på egen hand kommer du antagligen att behöva skicka pengar till din skola för kursavgift och boende. Här förklarar vi hur du enkelt kan göra utlandsbetalningar.

Det finns tre huvudsakliga metoder för utlandsbetalningar:

 

Kortbetalningar till utlandet – bra för mindre summor

De flesta av oss har gjort kortbetalningar till utlandet när vi har köpt resor, boende eller varor på nätet. Det är en bra betalningsmetod för mindre summor. Du kan snabbt och smidigt göra en utlandsbetalning och om du litar på mottagarens sajt och får bekräfta betalningen via bank id så brukar det vara en säker metod.

För dig som ska studera utomlands är det vanligt att man gör en kortbetalning för mindre belopp t.ex. anmälningsavgifter eller depositioner på någon tusenlapp. Kreditkort brukar dock ha en betalgräns på t.ex. 20 eller 40 000 kr och stora kortbetalningar utomlands kan flaggas av bankerna. För större betalningar brukar man använda andra betalningsmetoder som vi ska titta närmare på nedan. Då får man också en bättre kontroll över växlingskurser och bankavgifter så att man inte betalar för mycket.

 

Skicka pengar utomlands med onlinetjänster som Wise

På senare år har det dykt upp många olika tjänster för att göra internationella betalningar online. Paypal är den mest kända men det är inte en tjänst vi kan rekommendera på grund av deras höga avgifter och växlingskurser. Efter att ha provat ett antal olika onlinetjänster så är det numera Wise som vi rekommenderar då den har fungerat klart bäst både för oss och våra studenter.

Fördelarna med att göra utlandsbetalningar via Wise är att:

  • Betalningen kommer fram snabbt vanligtvis inom 24 timmar. Vanliga banker kan ta 2-4 dagar på sig beroende på land och valuta, och en del andra onlinetjänster kan ta veckor.
  • Billigt - låga avgifter. Vid utlandsbetalningar sker det alltid en valutaväxling från svenska kronor till den valuta du ska betala i. Växlingskurserna kan variera en hel del mellan olika banker och betalningslösningar. Därutöver tillkommer bankavgifter för utlandsbetalningar ofta både för den som skickar och den som tar emot pengarna. I vår erfarenhet är dessa kostnader lägre och tydligare med Wise än med andra alternativ vi har provat, inklusive traditionella banker.
  • Exakt belopp skickas. Det dras inga bankavgifter för mottagaren och du kan betala direkt i många olika valutor. Vanliga banker kan t.ex. inte göra en betalning i koreanska Won utan man måste gå via en tredje valuta vilket skapar merkostnader samt över/underbetalningar.

Så här gör du en utlandsbetalning med Wise:

  1. Surfa till Wise
  2. Om du inte har använt Wise förut klickar du på Register och fullföljer du stegen nedan, annars gå direkt till 3.
    • Fyll i en mailadress etc eller anslut med t.ex. ditt Googlekonto, Facebook eller Apple
    • Välj Personal account och land Sweden.
    • Ange ditt mobilnummer och fyll i den sexsiffriga säkerhetskoden som de skickar dig
    • Ange ett password
    • Välj Send Money
  3. Välj rätt valuta i den nedre rutan, t.ex. koreanska Won (KRW) om du ska betala till Korea, och skriv in där hur mycket pengar som ska komma fram, t.ex. 100 000 KRW. Då ser du i rutan ovanför hur mycket du kommer att få betala i svenska kronor.
  4. Mellan rutorna finns en transfer fee (överföringskostnad) specificerad. Easy eller Fast transfer är valt per default. Du kan sänka denna kostnad genom att välja Low cost transfer. Det brukar vara tillräckligt snabbt. Du ser nedan när betalningen beräknas anlända.
  5. Skärmbild från Wise.com
  6. Tryck Continue så får du frågan om detta är en Personal or Business transfer. Välj personal såvida du inte betalar något för ditt företags räkning.
  7. Fyll i dina personuppgifter (om du inte gjort det tidigare).
  8. Välj vem du skickar pengar till. Svaret är Business or Charity när du betalar t.ex. en skola eller en boendeförmedlare utomlands.
  9. Ange mottagarens e-mail, företagsnamn, bank och kontonummer
  10. Här kan du få en fråga om varför du använder Wise. Välj Paying for Goods or services abroad om du t.ex. betalar e skola utomlands. Du kan också bli ombedd att ladda upp ditt id. (om du inte gjort det tidigare).
  11. Sedan får du granska och godkänna betalningen. Därefter får du en länk där du kan följa betalningen.
 

Utlandsbetalningar via banken

Betalar du via din vanliga bank kan du antingen göra betalningen online på Internetbanken eller besöka deras kontor. Det förstnämnda är snabbare och ofta billigare men är du osäker på hur man gör kan det vara bättre att besöka bankkontoret.

Exakt hur betalningen går till i internetbanken beror på vilken bank du har. Ibland kan man behöva börja med att aktivera åtkomst till utlandsbetalningar.

Hos Swedbank gör man numera utlandsbetalningar i Internetbanken så här:

  1. Klicka på Ny betalning/överförings-länken.
  2. Välj Ny mottagare>Mottagare i utlandet.
  3. Sedan får du välja kontotyp IBAN eller kontonummer. Skolor och leverantörer inom EU brukar ha ett IBAN-nummer på sin faktura medan skolor och leverantörer utanför EU vanligtvis inte har det.*
  4. Skärmbild från Swedbank
  5. Beroende på valet ovan får du antingen fylla i
    1. IBAN (ett extra långt kontonummer som börjar med en landskod, t.ex. SE för Sverige).
    2. Eller ett kontonummer (account number) samt ett BIC/Swift eller Nationellt id (8-11 bokstäver, t.ex. SWEDSESS för Swedbank). Dessa uppgifter ska finnas på skolans faktura. Ibland finns också en sortcode (clearingnummer) då lägger du till det först kontonummer fältet.
  6. På nästa sida får du sedan lägga till mottagarens namn och adress. Sen godkänner du den nya kontakten.
  7. Sedan väljer du den nya mottagaren för att genomföra betalningen:
    • Välj valuta och skriv in belopp.
    • Ange beloppet inte beloppet i SEK om det inte är fakturerat i SEK.
    • Välj betalningsdatum (vanligtvis så snart som möjligt).
    • Om du
    • Fyll i ett meddelande till mottagaren: här är det viktigt att skriva ditt fakturanummer, ditt namn och eventuell annan information för att specificera vad betalningen gäller.
    • Om du betalar en skola som inte har IBAN kommer också en fråga om du vill betala mottagande banks kostnad. Det kan vara en god idé om skolan inte har lagt på någon bankavgift på din faktura. Annars kommer det att komma fram för lite pengar och då kommer skolan troligtvis att kräva detta av dig på plats.
    • Sedan trycker du på nästa och godkänner betalningen.

*= Vi har fått feedback från ett flertal studenter att banken har bett dem om ett IBAN-nummer när de vill göra betalningar på ett bankkontor till länder utanför EU, t.ex. Korea. Det är fel. IBAN är en EU-standard det är inget som krävs (eller finns) till Korea eller många andra länder utanför EU. Läs mer i Swedbanks egen dokumentation om att skicka betalningar till länder världen över.

Mer information

Följ @utlandsstudier.se på Tiktok, Facebook, Instagram och Youtube för att se våra senaste artiklar och skolnyheter.

Ladda ned utlandsstudiehandboken

Ladda ned en gratis utlandsstudiehandbok! 40 sidor späckade med råd och tips som hjälper dig att planera dina utlandsstudier steg för steg. Klicka här.

Relaterade artiklar