Community College i USA

Community College är det prisvärdaste sättet att läsa på college i USA. Här hittar du 50 populära college samt information om utbildningar, ansökan, csn, visum och mycket annat.

Vad är Community College?

Sex skäl att studera på Community College

Vem ska inte studera på Community College?

Hur man väljer ett Community College?

Hur ansöker man?

Vad är credits och credit hours?

Hur fungerar det med boende på Community College?

Kan jag idrotta på campus?

Visum för att studera på college i USA

Försäkring för collegestudier i USA

Finns det stipendier på Community College?

Får man CSN när man läser på Community College?

50 populära Community Colleges

Om du föredrar att lyssna så hittar du vår podcast om Community College här:

 

Vad är Community College?

Community college, eller junior college som de också kallas, är tvååriga amerikanska college som främst vänder sig till studenter som bor i närområdet. Amerikanska studenter som läser på ett community college nära sitt hem kan spara mycket pengar på boende och levnadsomkostnader genom att fortsätta bo hemma. Dessa college kostar också mindre än universitet så de är ett bra alternativ för studenter med begränsade ekonomiska medel och här är det mycket lättare att bli antagen även om man inte har så bra betyg.

De vanligaste utbildningarna på community college är certificate- och diplomkurser samt tvååriga Associate Degrees. Att ta en Associate Degree är mycket snabbare och billigare än att ta en Bachelor (kandidatexamen) men den har inte samma status. Om du har en Associate Degree så kan du transferera till ett universitet för att ta en Bachelor på två år.

Många community college erbjuder också study abroad-terminer där du läser valfria kurser, engelskakurser och en del har även ett fåtal fyraåriga Bachelor Degrees.

Community College har inte bara amerikanska studenter. Enligt statistik från CC Daily så läser över 50000 internationella studenter på undergraduatenivå i USA på Community College. Hälften av dessa studenter väljer ett college i någon av dessa fem deltstater: Kalifornien, Texas, Florida, Washington state och New York state.

Så varför väljer många svenska och internationella studenter att studera på community college? Det finns ett flertal bra anledningar som du kan se nedan.

 

Sex skäl att studera på Community College

 1. Man klarar sig på CSN: det är dyrt att studera i USA. På Community College räcker CSN vanligtvis till hela kursavgiften medan man behöver dryga ut med egna pengar om man studerar på universiteten. I genomsnitt ligger priserna på Community College kring $9000 per läsår att jämföra med ca $25000 på amerikanska publika universitet. Privata universitet kan vara ännu dyrare.
 2. Det är lättare att bli antagen: community college i USA tillämpar en s.k. ”open admission policy” vilket innebär att alla som gått ut gymnasiet eller har motsvarande utbildning kan bli antagna. Ofta behöver du dock bevisa att din engelska håller tillräcklig nivå och det är inte ovanligt att collegen håller placeringstest i t.ex. matte för att avgöra vilka kurser du kan ta. På vissa skolor behöver studenter över 18 år inte ens ha fullföljt gymnasiet såvida de kan motivera varför de vill läsa på community college. Här har Seattle Central College ett fantastiskt High School Completion Plus program som ger dig både ett High School Diploma från Washington State OCH en Associate Degree på två år! Med detta program kan du utan fullständiga gymnasiebetyg med andra ord både bli antagen och ta examen precis lika fort som de som har gått ut gymnasiet.
 3. Klasserna är små: medan universiteten ofta håller föreläsningar för hundratals elever på en gång så har community college vanligtvis mindre klasser. Det ger dig en möjlighet att ställa mer frågor och få mer hjälp från din lärare. På community college ägnar lärarna all sin tid till undervisning medan universitetsprofessorer undervisar vid sidan av sin forskning.
 4. Ta en amerikansk Bachelorexamen till en lägre kostnad: om du vill ta en fyraårig kandidatexamen i USA kan det vara en bra idé att ta de två första åren på ett community college. Det finns inget billigare sätt att ta en bachelor i USA och det är lättare att bli antagen på Community College. Om du har bra betyg kan du sedan transferera till ett amerikanskt universitet där du börjar direkt på det tredje året. Så du läser två år på community college och två år på universitet. Du får sedan samma examen som om du hade läst alla fyra åren på ett amerikanskt universitet.
 5. Prova på college: om du vill ta ett gapyear efter gymnasiet eller om du inte vet vad du vill studera så kan det vara bra idé att ta en eller ett par terminer på community college och uppleva collegelivet i USA. Många college tar emot internationell studenter på study abroad terminer där du kan läsa fristående kurser. Ett annat alternativ är att ta ett kortare program som certificate- eller diplomkurser.
 6. Jobba ett år i USA på OPT: om du har tagit en två-årig Associate Degree på ett amerikanskt Community College så har du enligt amerikansk lag rätt att stanna kvar i USA och jobba ett år på så kallad OPT - Optional Practical Training. Jobbet måste vara direkt relaterat till den major du har läst. Du måste ansöka om OPT under din sista termin på skolan och bör inte resa utomlands under ansökningstiden. Mer detaljer finns på skolornas hemsidor.
 

Vem ska inte studera på Community College?

Medan många svenska studenter trivs på community college så är det inte rätt val för alla. Titta efter andra alternativ om du passar in på något av nedanstående kriterier:

 • Du som redan har studerat på universitetsnivå: om du har studerat ett par år på universitet så kommer studier på Community College antagligen att kännas som ett steg tillbaka då de i regel bara ger utbildningar som motsvarar de första två åren i en amerikansk Bachelor och det första året ändå brukar vara lätt för svenska studenter.
 • Om du vill vässa ditt CV: utlandsstudier är en bra krydda i ditt CV. Om du vill ta en utlandstermin och sedan direkt gå ut att söka jobb så finns det dock andra skolor som smäller högre än Community College. Det är dock inte alltid svenska arbetsgivare känner till skillnaden.
 • Toppstudenter: är du en ambitiös student som har A i de flesta ämnen så är nog inte Community College rätt skola för dig. Då kan det vara bättre att läsa på ett bra universitet och ansöka om stipendium.
 

Hur man väljer ett Community College?

Att studera på community college i USA kan vara en bra erfarenhet så länge du väljer en skola som passar dig. Gör lite research och titta framförallt på följande faktorer:

 • Hur många studenter har de? För att uppleva collegelivet och välja de kurser som du vill läsa så är det bra att välja ett college som inte är för litet och lokalt inriktat.
 • Har de internationella studenter? College som har många internationella studenter har vanligtvis bra system för att ta hand om dessa och du kan lära känna andra studenter i samma situation. Har colleget svenska studenter sedan tidigare så är det mindre risk att det blir något strul med CSN men vill du ha en genuin collegeupplevelse så ska du inte välja en skola som kryllar med svenskar. I listan över college längre ned på sidan så kan du se hur många svenskar som läser där.
 • Har de avtal med bra universitet? Om du funderar på att ta en Bachelor i USA så bör du välja ett college som har transferavtal med bra universitet. Många sådana avtal är ofta ett tecken på ett bra community college.
 • Har skolan ett bra läge? Livet utanför klassrummet är en viktig del när man studerar utomlands. Du vill antagligen inte studera på ett litet college in the middle of nowhere så välj en skola med ett attraktivt läge. Tänk dock på att det som är attraktivt för andra inte behöver vara det för dig. Vissa gillar värme och stränder medan andra gillar storstäder eller mindre orter nära naturen.

Du bör också titta på boendealternativ, recensioner, undervisningsavgifter, vilka ämnen som erbjuds etc. Läs mer om detta i vår artikel hur man väljer en skola utomlands.

Låt oss titta på Seattle Central College som ett exempel på kriterierna ovan:

 • De har 10000 studenter så det finns gott om kurser och evenemang att välja mellan.
 • De har 1500 internationella studenter, dvs 15% vilket är en ganska stor andel. Samtidigt har de bara 8 svenska studenter så det kommer inte att kännas som little Sweden…
 • De har avtal med över 20 olika universitet så du kan starta dina studier på Seattle Central och tillgodoräkna alla dina credits från en Associate Degree där om du vill läsa vidare från år tre på ett amerikanskt universitet.
 • Skolan ligger mitt i centrala Seattle. Inbäddat mellan två bergskedjor är Seattle en slående vacker stad. Det är hemstaden för företag som Microsoft, Boeing, Amazon, Starbucks många fler.

Ett annat exempel är Valencia College i Orlando, Florida:

 • De har 70000 studenter och utbildningar inom över 100 ämnen så där matchar de ett stort universitet.
 • De har också 1500 internationella studenter och rankar topp 13 bland amerikanska Community College för antal internationella studenter. De har bara 5 svenska studenter så här får du en genuin amerikansk collegeupplevelse.
 • De har direktavtal med alla publika universitet i Florida, ett pathway program med University of Central Florida som är USAs största universitet på undergraduatenivå. De är rankade nr 4 i USA för antalet utexaminerade Associate degrees och är även bland de skolor med flest transferstudenter till universitet.Så de är uppenbarligen en riktigt bra skola för dig som vill läsa vidare på amerikanska universitet.
 • Valencia har fem olika campus kring Orlando, en stad som knappast behöver någon närmare presentation. Här njuter du av en ständig sommar och det finns massor med nöjesparker, sport och andra aktiviteter.

Så baserat på detta är både Seattle Central och Valencia College bra alternativ för svenska studenter som vill läsa på community college. Men vi gillar alla olika saker. Längre ned på sidan hittar du en förteckning över 50 populära community colleges. Mer tips hittar du i vår artikel fem bortglömda amerikanska college.

 

Hur ansöker man?

För att ansöka till ett community college behöver du vanligtvis skicka in följande:

 • Collegets ansökningsformulär
 • Eventuell ansökningsavgift
 • Ditt gymnasiebetyg översatt till engelska
 • En kopia på fotosidan i ditt pass
 • Bevis på att du kan finansiera dina studier
 • Bevis på att du är bra på engelska t.ex. ett TOEFL eller IELTS Vissa community college godkänner även engelskabetyg från svenska gymnasiet.

Vissa skolor vill även ha ett personligt brev. Kraven varierar från skola till skola så läs om ansökningsproceduren på skolans hemsida men bli inte avskräckt, det brukar vara lätt att bli antagen på community college.

Läs mer i vår artikel om ansökan till college och universitet utomlands.

 

Vad är credits och credit hours?

På college i USA anger man ofta kursprisera i credit hours. En Associate Degree består av 60 credits, ibland något fler. Ett läsår på ett Degreeprogram består vanligtvis av 30 credits. Om du bara läser 1-2 study abroad terminer brukar det dock räcka att ta 12 credits per termin (halvår). Om skolan anger priset per credit hour får du multiplicera antaled credits du ska läsa med priset per credit hour för att få fram den totala kostnaden.

Om du vill tillgodoräkna dina studier i USA inom en svensk utbildning så brukar 1 amerikansk credit motsvara 2 ECTS-poäng. Det finns dock inga garantier på att du kan godoräkna dina studier på Community College på ett svenskt universitet. Det är upp till varje skola och institution att avgöra.

 

Hur fungerar det med boende på Community College?

Till skillnad mot universiteten så är det få Community Colleges som erbjuder boende på campus. Du får vara beredd på att boka ditt eget studentboende off campus. Skolorna kan dock ofta tipsa om olika privata residens och hyresvärdar.

 

Hur fungerar det med boende på Community College?

Till skillnad mot universiteten så är det få Community Colleges som erbjuder boende på campus. Du får vara beredd på att boka ditt eget studentboende off campus. Skolorna kan dock ofta tipsa om olika privata residens och hyresvärdar.

 

Kan jag idrotta på campus?

Amerikanska skolor har generellt bra sportfasciliteter men Community Collegen har inte samma fasciliteter och lag som de stora universiteten. Peninsula College i Washington State har bra idrottslag inom fotboll, basket och e-sport.

 

Visum för att studera på college i USA

När du är antagen till ett community college kommer skolan att skicka dig ett I-20 dokument som du använder för att ansöka om studentvisum till USA.

 

Försäkring för collegestudier i USA

Det är oerhört viktigt att du är försäkrad när du studerar i USA. här hittar du rekommenderade studentförsäkringar för utlandsstudier med rabatterade priser.

   

Finns det stipendier på Community College?

Då Community College är betydligt billigare än universiteten i USA är inte behovet eller utrymmet för stipendier lika stort, men de flesta college har mindre stipendier man kan ansöka om:

Aktuella stipendier och rabatter från Community Colleges i USA

$500 rabatt på Los Angeles City College (deadline 2026-08-30)
Stipendier på Laney College (deadline 2024-05-25)
Stipendier på Berkeley City College (deadline 2024-05-25)
Idrott och stipendier - Peninsula College (deadline 2025-03-10)

Du är också välkommen att ansöka om vårt utlandsstudiestipendium till utvalda colleges. Mer tips om var man hittar och ansöker om stipendier för utlandsstudier hittar du i vår stipendieguide.

Får man CSN när man läser på Community College?

Ja studier på Community College ger rätt till studiemedel från CSN, åtminstone kurser som kan ingå i en Associate Degree. CSN prövar varje skola och utbildning separat så det kan finnas undantag men generellt har man rätt till studiemedel för att läsa på Community College. Då kursavgifterna på Community College är relativt låga så man brukar klara sig på CSNs kursavgiftslån, vilket man inte gör på universiteten.

Nedan hittar du en förteckning över 50 populära Community Colleges som alla hade svenska studenter som fick CSN under år 2016:

 

50 populära Community Colleges i USA

 

Ranking av community colleges

Det finns inget konsekvent rankningssystem för community college och de flesta organisationerna som rankar universitet rankar inte community college. De rankningar som existerar är inte inriktade på internationella studenter och de skolor som rankas högst på en webbplats kan helt ignoreras på en annan. Men om du fortfarande är intresserad av Community College ranking kan du hitta några här:

Mer information

Läs mer om att studera i USA på college och universitet, hur college skiljer sig från universitet och high school och hitta skolor i USA i vår skoldatabas.

Följ @utlandsstudier.se på Tiktok, Facebook, Instagram och Youtube för att se våra senaste artiklar och skolnyheter.

Ladda ned utlandsstudiehandboken

Ladda ned en gratis utlandsstudiehandbok! 40 sidor späckade med råd och tips som hjälper dig att planera dina utlandsstudier steg för steg. Klicka här.

Relaterade artiklar