8 steg för att välja en skola utomlands
När du väl bestämt dig för att studera utomlands så måste du hitta en skola. Men hur gör man? Det finns tusentals skolor att välja emellan. Svaret får du i den här artikeln.
1. Vad vill du?
Du kan aldrig hitta något om du inte vet vad du letar efter. Du kan inte researcha alla världens skolor. Du måste börja med att sätta upp kriterier som kan avgränsa din sökning så att du får ett hanterbart antal skolor att titta närmare på.
Börja med att fråga dig själv vad du vill uppnå med dina studier utomlands? Vanligtvis drivs studenter antingen av viljan att studera och bo på en särskild plats, t.ex. i Paris, eller också vill de studera ett specifikt ämne som medicin eller design där det kan vara svårt att komma in eller hitta bra skolor i Sverige.
Fundera också på hur länge du vill studera utomlands och vad du vill åstadkomma innan du åker hem? Svaren på dessa frågor kommer att ha ett stort inflytande på ditt skolval så fundera på det innan du går vidare till nästa steg.
Läs mer i vår artikel vad kan man studera utomlands?
2. Var vill du studera?
Om du vet att du vill studera i Sydney för att du kan bo hos din faster där så kan du snabbt minska ner antalet tänkbara skolor till de skolor som finns inom en rimlig resväg från den faster. Hon kan antagligen ge dig tips om tänkbara skolor också så då kan du snabbt lista de skolor du har att välja mellan.
Om du inte vet var du vill studera så kan du tänka på följande:
- Vad är undervisningsspråket? När du studerar på universitet så måste du vara bra på undervisningsspråket för att ha en chans att hänga med och klara av att skriva akademiska uppsatser etc. För många av oss innebär det att vi måste läsa på engelska. Då får vi antingen studera i ett engelsktalande land eller hitta en skola som erbjuder det program vi vill läsa på engelska.
- Vad kostar det att studera i landet? Inom EU kan du studera gratis i en del länder. Om det är viktigt för dig så bör du välja något av dessa länder.
- Vad gillar du för orter och platser? Trivs du bäst i storstäder eller i småorter på landet? Vill du ha nära till havet eller föredrar du bergsvandring och skidåkning? Vill du läsa i en stad med många studenter eller i en stad med få utlänningar? Sådana frågor kan hjälpa dig att välja rätt land och studieort.
- Vilka länder har ett bra rykte för den utbildning du vill gå? Schweiz är t.ex. kända för att ha bra utbildningar inom hospitality och hotel management. Italien är bra på design och ska du läsa franska så gör du det såklart bäst i Frankrike.
3. Var kan jag hitta en förteckning över utländska skolor?
I vår internationella skoldatabas hittar du nästan alla universitet i ett flertal olika länder. Här finns också andra utvalda skolor. Skolorna är sorterade per land och studieort så du kan snabbt hitta alla universitet i en stad som Sydney. Högrankade skolor är markerade med en stjärna. Fyll i vår intresseanmälan om du vill ha mer information om skolor och studier i det land du är intresserad av.
Vi bygger succesivt ut skoldatabasen med mer skolor och information. Hör av dig om du saknar något där.
4. Vilket ämne vill du studera?
Vilket ämne du vill läsa har stor betydelse för ditt skolval. Om du inte vet vad du vill läsa så får du gå tillbaka till punkt nummer ett och fundera på vad du vill uppnå. Om ditt mål är att uppleva livet i Paris i några veckor eller ett halvår så skulle jag rekommendera att du studerar på en språkskola i Paris. Att tala franska är nyckeln till att få ut så mycket som möjligt av din vistelse i Frankrike och språkkurser är ofta mindre krävande än universitetsstudier så du får gott om tid över att utforska staden.
Ett annat bra alternativ är att läsa fristående kurser under 1-2 terminer som study abroad student. Då har du vanligtvis 4 valbara kurser per termin så du kan prova dig fram och t.ex. ta en IT-kurs, en marknadsföringskurs, en psykologikurs och en danskurs för att se vad du gillar.
Om du ska läsa en längre utbildning utomlands så bör du tänka igenom ordentligt vad du vill läsa. Tänk framförallt på följande:
- Vad är du bra på? Studierna blir lättare och du har en större chans att göra en framgångsrik karriär om du utbildar dig inom något som du är bra på.
- Vad brinner du för? Om du känner starkt för någonting så kommer du att vara mer motiverad att lära dig och trivas bättre på ett framtida jobb inom det området.
- Hur ser arbetsmarknaden ut? På vissa yrken förutspås ett underskott medan det finns ett överskott på andra områden. Om du t.ex. vill jobba som fotograf men det redan finns en massa arbetslösa fotografer så kan det vara bättre att titta på andra alternativ. Kanske kan du utbilda dig inom video istället eller läsa fotografi som ett komplement till ditt huvudämne.
Låt inte någon annan bestämma vad du ska studera. Om du är bra på siffror men blir svimfärdig av blod så bör du studera matematik eller ekonomi även om dina föräldrar vill att du ska bli läkare. Om du är dålig på logik och noggrannhet så ska du inte utbilda dig till programmerare även om det råder en brist på sådana. Om du är grym på fotografi och gillar det bättre än någonting annat så har du alla förutsättningar att lyckas även om arbetsmarknaden är tuff.
5. Vilken typ av skola och upplevelse söker du?
Har du precis gått ut gymnasiet och vill ut och se världen och ha en kul upplevelse utomlands? Eller är ditt främsta mål att vässa ditt CV?
Om du främst ser fram emot annat än själva studierna så kan det vara smart att välja en skola som inte är alltför dyr eller krävande. Några bra alternativ kan vara att ta en diplomkurs på en yrkeshögskola, ta en språkkurs utomlands med 15-20 lektioner per vecka eller läsa någon termin på ett community college som Seattle Central.
Om du däremot främst siktar på att förbättra ditt CV så bör du ta en utbildning som leder till en examen, gärna på en namnkunnig skola. Om du redan har en kandidatexamen så kan du t.ex. ta en MBA.
Tänk också på vilka betyg du har. Om de är mediokra så kanske det inte är någon större idé att ansöka till de högst rankade skolorna, då kan det vara bättre på att lägga krutet på andra skolor med attraktiva utbildningar.
6. Vad ska jag titta på när jag jämför olika skolor?
När du har fullföljt steg 1 till 5 så bör du kunna ta fram en lista med ett begränsat antal skolor som du kan titta närmare på. Titta på skolor på de platser som du är intresserad av. Matchar de dina kriterier? Lista de skolor som du är intresserad av och skaffa dig mer information på skolans hemsida samt på externa sajter med rankings och recensioner.
Titta på:
- Vilka program och utbildningar skolan har samt när de startar
- Antagningskrav och ansökningsdeadline
- Kursavgifter och stipendium
- Campus och aktiviteter
- Hur stor skolan är
- Boendealternativ
- Skolans ranking
Sammanfatta denna information på ett överskådligt sätt, t.ex. i en excelfil där du även klistrar in länkarna till den detaljerade informationen på skolans hemsida.
7. Ska jag lyssna på råd från andra?
Du bör definitivt titta på externa recensioner från nuvarande och tidigare studenter på sajter som Trustpilot, Facebook och Google. Googla skolnamnet+”review”. Du kan få en hel del information från recensioner men tänk på att inte lita blint på dem. De flesta skriver bara recensioner när de är riktigt nöjda eller missnöjda med någonting. Andra personer kan ha haft andra förväntningar och en annan bakgrund. Vad som är svårt för dem kanske är lätt för dig.
Ta också hänsyn till när recensionen skrevs samt hur många recensioner du hittar. Många dåliga recensioner är ett dåligt tecken, många bra recensioner är ett bra tecken men en enstaka bra eller dålig recension behöver inte betyda någonting. Det kan till och med vara en anställd på skolan eller en konkurrent som har skrivit dem.
Ett bättre sätt kan vara att prata med studenter direkt genom att besöka skolan eller be dem om kontaktuppgifter till en referensstudent. Eller också kan du se om du kan komma i kontakt med någon av skolans studenter online.
8. Hur väljer jag skola?
När du är klar med din research kan du fråga dig följande:
- Vilka skolor erbjuder de program som jag är intresserad av?
- Vilka skolor har jag råd med? Kan jag klara mig på CSN eller har skolan stipendier som jag kan söka?
- Vilka skolor har jag en rimlig chans att bli antagen till?
- Vilka skolor har mest attraktivt läge, campus, boende och studentliv?
Baserat på dessa frågor bör du kunna stryka en del skolor och rangordna de som är kvar på din lista. Börja med att ansöka till den skola du är mest intresserad av. Om du är ute i god tid kan du ofta invänta deras svar innan du vid behov går vidare och ansöker till nästa skola. Lycka till!
Vill du ha hjälp?
Vi och våra samarbetspartners har stor erfarenhet av skolor utomlands. Vi kan hjälpa dig att hitta en skola utomlands som passar just dina önskemål. Fyll i en intresseanmälan så återkommer vi till dig med förslag.
Mer information
Sök efter skolor i vår skoldatabas och fyll i vår intresseanmälan om du vill ha hjälp med att välja och ansöka till skolor utomlands.
Följ @utlandsstudier.se på Tiktok, Facebook, Instagram och Youtube för att se våra senaste artiklar och skolnyheter.