Kan man tillgodoräkna en utländsk utbildning i Sverige?
En fråga som vi ofta får är hur man kan tillgodoräkna eller omvandla en utländsk utbildning i Sverige. Här tittar vi på hur det går till och när det är aktuellt.
Omvandla utlandsstudier till svenska högskolepoäng/ECTS
Den vanligaste frågan är om och hur man kan omvandla sina utlandsstudier till svenska högskolepoäng/ECTS. Denna fråga är egentligen bara relevant om du vill tillgodoräkna dina utlandsstudier som en del i en svensk utbildning, t.ex. en kandidatexamen.
Inom EU tillämpar man numera ECTS-standarden som innebär att ett ECTS-poäng taget i ett annat EU-land är lika mycket värt som ett ECTS-poäng taget i Sverige. Om du har studerat utanför Europa så måste en institution vid ett svenskt universitet omvandla dina utlandsstudier till ECTS i de fall det är relevant. Har du studerat vid ett amerikanskt college eller universitet så brukar en amerikansk credit motsvara 2 ECTS poäng, så du måste ta 30 credits per läsår i USA för att hålla samma studietakt som vid heltidsstudier i Sverige (60 ECTS).
Observera dock att du i regel måste vara inskriven vid en institution på ett svenskt universitet för att kunna omvandla dina utlandsstudier till ECTS-poäng där, och institutionen kommer antagligen bara att omvandla kurser som faller inom deras ämnesområde. Det finns med andra ord ingen garanti för att du kommer att kunna tillgodoräkna alla de kurser du har tagit utomlands i en svensk examen. Detta är inget konstigt. Om du har läst tyska vid Stockholms universitet och sedan hoppar på ekonomiprogrammet på Göteborgs universitet så kommer du inte heller att kunna tillgodoräkna alla dina poäng i tyska inom din ekonomiexamen. Utlandsstudierna måste vara relevanta för den examen du vill ta i Sverige.
Det är upp till varje institution att avgöra vad du kan tillgodoräkna. Om du planerar att tillgodoräkna dina utlandsstudier inom en svensk examen så rekommenderar vi dig att prata med studievägledaren på den svenska institutionen där du ska ta examen innan du påbörjar dina utlandsstudier. Då kan du försäkra dig om att de godkänner den skola där du ska läsa och de kan ge dig riktlinjer för vilka kurser du kan tillgodoräkna i den examen du vill ta i Sverige.
Om du ska studera i USA så kan du tillgodoräkna credits från både universitet och Community College men universiteten har högre status så där kan du ofta tillgodoräkna fler kurser. Det första året i USA (framförallt på Community College) brukar innehålla en del kurser som i Sverige klassas som gymnasienivå, dessa kan du inte tillgodoräkna på högskolan i Sverige.
Du ökar dina chanser att kunna tillgodoräkna utländska kurser på svenska universitet om du:
- Läser kurser inom samma ämne som du vill studera vidare inom i Sverige (du kan inte tillgodoräkna in businesskurser i en tandläkarutbildning...)
- Läser kurser på hög nivå (grundkurser kan vara svårare att tillgodoräkna)
- Kan visa upp en kursbeskrivning som detaljerat beskriver innehållet i kurserna du läst utomlands
- Om du läser på en välkänd skola, gärna med universitetsstatus. Det är större chans att tillgodoräkna kurser från Harvard än från nåt litet okänt college med ett par hundra studenter. Men du behöver inte läsa på en topprankad skola för att kunna tillgodoräkna dina kurser.
Att bedöma en utländsk examen i Sverige
Om du tar en hel utbildning utomlands, t.ex. en Bachelor’s Degree (kandidatexamen) så behöver du i regel inte bry dig om svenska högskolepoäng. En kandidatexamen från ett erkänt utländskt universitet är i regel lika mycket värd som motsvarande utbildning i Sverige (med visst undantag för Reglerade yrken, se nedan).
Du kan ansöka om bedömning av din utländska utbildning gratis via Universitets och Högskolerådet. De kontrollerar att dina betyg är äkta och att du har studerat på ett riktigt universitet. Sedan får du ett utlåtande på vad din utländska utbildning motsvarar i Sverige. UHR bedömer bara avslutade utbildningar. Om du har en oavslutad utländsk utbildning får du kontakta ett svenskt universitet enligt rubriken ovan.
Om du är osäker på om du har grundläggande behörighet för högre studier i Sverige, kan du ansöka om ett utlåtande för din gymnasieutbildning. Där får du information om vilka ämnen du är behörig i och om du eventuellt behöver läsa några ämneskurser på komvux. Söker du fortsatta studier på avancerad nivå, exempelvis ett masterprogram, skickar du in dina utbildningsdokument i samband med ansökan och de kommer då att bedömas som en del av antagningsprocessen (så du behöver inte själv skicka dem till UHR för bedömning).
Reglerade yrkesutbildningar som kräver en licens/legitimation så prövas din utländska utbildning istället av den myndighet som utfärdar legitimationen i Sverige, t.ex:
- Skolverket för utländska lärarutbildningar
- Socialstyrelsen för utbildningar till läkare, tandläkare, sjuksköterska, psykolog, apotekare och liknande
Ger utländskt gymnasium svensk högskolebehörighet?
Du kan läsa om behörighetskraven med gymnasiebetyg från olika länder på Antagning.se. Det är inte ovanligt att det krävs kompletteringar i t.ex. engelska men det beror på var du har läst och vilken utbildning du har gått.
Kan man jobba i Sverige med en utländsk utbildning
Ja, utlandsstudier är en bra merit när du söker jobb och en utländsk examen är i de flesta fall likvärdig en motsvarande svensk examen. Har du utbildat dig inom ämnen som business, IT, design och mycket annat så brukar det inte vara några problem. Det är alltid upp till arbetsgivaren att avgöra vilka krav de ställer på de personer de anställer, men utlandsstudier ses ofta som något positivt som kan bli en snackis på intervjun.
Yrken som kräver en legitimation för att man ska kunna jobba i Sverige, t.ex. läkare, läser man med fördel inom EU då är det lättare att få en svensk legitimation utan kompletterande utbildningar. För att söka legitimation i Sverige baserat på utlandsstudier måste du först vara legitimerad/ha rätt att jobba inom yrket i studielandet så var beredd på att gå hela din utbildning där. Det brukar vara svårt att transferera från en utländsk legitimationsutbildning till en svensk, då får man i regel ansöka till år ett på t.ex. psykologprogrammet och sedan ansöka om tillgodoräknande av kurser efter man blivit antagen, men räkna med att få läsa om en hel del.
Man bör också tänka sig för innan man studerar ämnen som juridik och bokföring utomlands då lagar, regler och system skiljer sig åt en hel del, även mellan länder inom EU. Att läsa några fristående kurser utomlands inom dessa ämnen är vanligtvis inga problem, men om du tar en hel utbildning utomlands i sådana ämnen kan det vara svårt att få jobb i Sverige efteråt utan kompletterande utbildning. Läs mer om detta i vår artikel om utbildningar inom legitimationsyrken utomlands.
Vilka utbildningar kan man inte tillgodoräkna
Det viktigaste när du studerar utomlands är de kunskaper och erfarenheter du tar med dig hem. Utlandsstudier är otroligt lärorikt och ser bra ut i ditt CV så det är aldrig bortkastad tid. Däremot finns det en del utbildningar som du av olika anledningar inte kan omvandla till svenska. T.ex:
- High school år utomlands: att ta ett år på high school (gymnasiet) i t.ex. USA kan vara en fantastisk upplevelse. Du kan dock vanligtvis inte tillgodoräkna utländska high school år på gymnasiet i Sverige så när du kommer hem så ligger du ett år efter dina svenska klasskamrater. Ett undantag är om du har studerat på en svensk skola utomlands eller om du har studerat på utländskt gymnasium för att din familj flyttat utomlands, då går det ofta att tillgodoräkna i Sverige men prata alltid med din studievägledare innan du åker utomlands.
- Språkkurser utomlands: det finns inget snabbare och bättre sätt att lära sig ett språk på än att studera det på en språkskola i landet där det talas. Språkkunskaper kan du ha nytta av hela livet och det kan göra dig mer attraktiv på arbetsmarknaden. Språkkurser på privata språkskolor räknas dock i regel som icke akademiska vilket innebär att du inte får ECTS-poäng för dem så de kan inte räknas in i en svensk examen. Vid behov kan du dock höja dina gymnasiebetyg genom att tenta av språket du har läst utomlands.