Kan man tillgodoräkna en utländsk utbildning i Sverige?

En fråga som vi ofta får är hur man kan tillgodoräkna eller omvandla en utländsk utbildning i Sverige. Här tittar vi på hur det går till och när det är aktuellt.

Omvandla utlandsstudier till svenska högskolepoäng/ECTS

Den vanligaste frågan är om och hur man kan omvandla sina utlandsstudier till svenska högskolepoäng/ECTS. Denna fråga är egentligen bara relevant om du vill tillgodoräkna dina utlandsstudier som en del i en svensk utbildning, t.ex. en kandidatexamen.

Inom EU tillämpar man numera ECTS-standarden som innebär att ett ECTS-poäng taget i ett annat EU-land är lika mycket värt som ett ECTS-poäng taget i Sverige. Om du har studerat utanför Europa så måste en institution vid ett svenskt universitet omvandla dina utlandsstudier till ECTS i de fall det är relevant. Har du studerat vid ett amerikanskt college eller universitet så brukar en amerikansk credit motsvara 2 ECTS poäng, så du måste ta 30 credits per läsår i USA för att hålla samma studietakt som vid heltidsstudier i Sverige (60 ECTS).

Observera dock att du i regel måste vara inskriven vid en institution på ett svenskt universitet för att kunna omvandla dina utlandsstudier till ECTS-poäng där, och institutionen kommer antagligen bara att omvandla kurser som faller inom deras ämnesområde. Det finns med andra ord ingen garanti för att du kommer att kunna tillgodoräkna alla de kurser du har tagit utomlands i en svensk examen. Detta är inget konstigt. Om du har läst tyska vid Stockholms universitet och sedan hoppar på ekonomiprogrammet på Göteborgs universitet så kommer du inte heller att kunna tillgodoräkna alla dina poäng i tyska inom din ekonomiexamen. Utlandsstudierna måste vara relevanta för den examen du vill ta i Sverige.

Det är upp till varje institution att avgöra vad du kan tillgodoräkna. Om du planerar att tillgodoräkna dina utlandsstudier inom en svensk examen så rekommenderar vi dig att prata med studievägledaren på den svenska institutionen där du ska ta examen innan du påbörjar dina utlandsstudier. Då kan du försäkra dig om att de godkänner den skola där du ska läsa och de kan ge dig riktlinjer för vilka kurser du kan tillgodoräkna i den examen du vill ta i Sverige.

Om du ska studera i USA så kan du tillgodoräkna credits från både universitet och Community College men universiteten har högre status så där kan du ofta tillgodoräkna fler kurser. Det första året i USA (framförallt på Community College) brukar innehålla en del kurser som i Sverige klassas som gymnasienivå, dessa kan du inte tillgodoräkna på högskolan i Sverige.

Att validera en utländsk examen i Sverige

Om du tar en hel utbildning utomlands, t.ex. en Bachelor’s Degree (kandidatexamen) så behöver du i regel inte bry dig om svenska högskolepoäng. Däremot kan det vara värt att validera din utländska utbildning i Sverige, framförallt om du vill söka vidare till en annan utbildning i Sverige, t.ex. en Master, med stöd av dina utlandsstudier.

Du ansöker om validering gratis via Universitets och Högskolerådet. De kontrollerar att dina betyg är äkta och att du har studerat på ett riktigt universitet. Sedan utfärdar de ett intyg på vad din utländska utbildning motsvarar i Sverige. De bedömer bara avslutade utbildningar. Om du har en oavslutad utländsk utbildning får du kontakta ett svenskt universitet enligt rubriken ovan.

Reglerade yrkesutbildningar som kräver en licens/legitimation så prövas din utländska utbildning istället av den myndighet som utfärdar legitimationen i Sverige, t.ex:

Vilka utbildningar kan man inte tillgodoräkna

Det viktigaste när du studerar utomlands är de kunskaper och erfarenheter du tar med dig hem. Utlandsstudier är otroligt lärorikt och ser bra ut i ditt CV så det är aldrig bortkastad tid. Däremot finns det en del utbildningar som du av olika anledningar inte kan omvandla till svenska. T.ex:

  • High school år utomlands: att ta ett år på high school kan vara en fantastisk upplevelse. Du kan dock vanligtvis inte tillgodoräkna utländska high school år på gymnasiet i Sverige så när du kommer hem så ligger du ett år efter dina svenska klasskamrater. Ett undantag är om du har studerat på en svensk skola utomlands eller om du har studerat på utländskt gymnasium för att din familj flyttat utomlands, då går det ofta att tillgodoräkna i Sverige men prata alltid med din studievägledare innan du åker utomlands.
  • Språkkurser utomlands: det finns inget snabbare och bättre sätt att lära sig ett språk på än att studera det på en språkskola i landet där det talas. Språkkunskaper kan du ha nytta av hela livet och det kan göra dig mer attraktiv på arbetsmarknaden. Språkkurser på privata språkskolor räknas dock i regel som icke akademiska vilket innebär att du inte får ECTS-poäng för dem så de kan inte räknas in i en svensk examen. Vid behov kan du dock höja dina gymnasiebetyg genom att tenta av språket du har läst utomlands.
  • Reglerade yrken: vissa utbildningar passar bättre än andra för utlandsstudier. Yrken som kräver en legitimation för att man ska kunna jobba i Sverige, t.ex. läkare, läser man med fördel inom EU då är det lättare att få en svensk legitimation utan kompletterande utbildningar. Man bör också tänka sig för innan man studerar ämnen som juridik och bokföring utomlands då lagar, regler och system skiljer sig åt en hel del, även mellan länder inom EU. Att läsa några fristående kurser utomlands inom dessa ämnen är vanligtvis inga problem, men om du tar en hel utbildning utomlands i sådana ämnen kan det vara svårt att få jobb i Sverige efteråt utan kompletterande utbildning.

Mer information

Följ oss på Facebook och Instagram för att se våra senaste artiklar och skolnyheter.

Kommentarer

Jag godkänner att min IP-adress kommer att sparas. Din mailadress kommer ej att publiceras. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter.


Utlandsstudier_se 2018-07-23 10:57:24

Det är inget som hindrar dig från att läsa samma kurs utomlands som du har läst i Sverige, kursinnehållet kommer ändå att skilja sig åt en del. Om du vill tillgodoräkna kursen i en svensk examen så får du prata med din svenska institution först. I sådana fall kan det vara bättre att läsa något som du inte redan har läst i Sverige.

Linn 2018-07-21 12:29:27

Hej! Jag undrar hur det funkar ifall man läser samma kurs utomlands som man redan läst i Sverige? Går detta? Eller blir det dubbelt på något sätt i systemet?

Utlandsstudier_se 2018-04-10 09:59:22

On this link you will find information on how to get your foreign degree recognized in Sweden: https://www.uhr.se/en/start/recognition-of-foreign-qualifications/

Abdulahi 2018-04-09 22:38:21

Dear sir/ madam 
I graduated from China university of petroleum and I will like to transfer my credit to ECTS ,
I need urgent information about my credit issue ; 
Thank you

Utlandsstudiehandboken

Vår Utlandsstudiehandbok hjälper dig att planera dina utlandsstudier steg för steg. 32 sidor späckade med råd och tips. Ladda ned den helt gratis här!

Relaterade artiklar