Kan man tillgodoräkna en utländsk utbildning i Sverige?

En fråga som vi ofta får är hur man kan tillgodoräkna eller omvandla en utländsk utbildning i Sverige. Här tittar vi på hur det går till och när det är aktuellt.

Omvandla utlandsstudier till svenska högskolepoäng/ECTS

Den vanligaste frågan är om och hur man kan omvandla sina utlandsstudier till svenska högskolepoäng/ECTS. Denna fråga är egentligen bara relevant om du vill tillgodoräkna dina utlandsstudier som en del i en svensk utbildning, t.ex. en kandidatexamen.

Inom EU tillämpar man numera ECTS-standarden som innebär att ett ECTS-poäng taget i ett annat EU-land är lika mycket värt som ett ECTS-poäng taget i Sverige. Om du har studerat utanför Europa så måste en institution vid ett svenskt universitet omvandla dina utlandsstudier till ECTS i de fall det är relevant. Har du studerat vid ett amerikanskt college eller universitet så brukar en amerikansk credit motsvara 2 ECTS poäng, så du måste ta 30 credits per läsår i USA för att hålla samma studietakt som vid heltidsstudier i Sverige (60 ECTS).

Observera dock att du i regel måste vara inskriven vid en institution på ett svenskt universitet för att kunna omvandla dina utlandsstudier till ECTS-poäng där, och institutionen kommer antagligen bara att omvandla kurser som faller inom deras ämnesområde. Det finns med andra ord ingen garanti för att du kommer att kunna tillgodoräkna alla de kurser du har tagit utomlands i en svensk examen. Detta är inget konstigt. Om du har läst tyska vid Stockholms universitet och sedan hoppar på ekonomiprogrammet på Göteborgs universitet så kommer du inte heller att kunna tillgodoräkna alla dina poäng i tyska inom din ekonomiexamen. Utlandsstudierna måste vara relevanta för den examen du vill ta i Sverige.

Det är upp till varje institution att avgöra vad du kan tillgodoräkna. Om du planerar att tillgodoräkna dina utlandsstudier inom en svensk examen så rekommenderar vi dig att prata med studievägledaren på den svenska institutionen där du ska ta examen innan du påbörjar dina utlandsstudier. Då kan du försäkra dig om att de godkänner den skola där du ska läsa och de kan ge dig riktlinjer för vilka kurser du kan tillgodoräkna i den examen du vill ta i Sverige.

Om du ska studera i USA så kan du tillgodoräkna credits från både universitet och Community College men universiteten har högre status så där kan du ofta tillgodoräkna fler kurser. Det första året i USA (framförallt på Community College) brukar innehålla en del kurser som i Sverige klassas som gymnasienivå, dessa kan du inte tillgodoräkna på högskolan i Sverige.

Att validera en utländsk examen i Sverige

Om du tar en hel utbildning utomlands, t.ex. en Bachelor’s Degree (kandidatexamen) så behöver du i regel inte bry dig om svenska högskolepoäng. En kandidatexamen från ett erkänt utländskt universitet är i regel lika mycket värd som motsvarande utbildning i Sverige (med visst undantag för Reglerade yrken, se nedan). Det kan dock vara värt att validera din utländska utbildning i Sverige, framförallt om du vill söka vidare till en annan utbildning i Sverige, t.ex. en Master, med stöd av dina utlandsstudier.

Du ansöker om validering gratis via Universitets och Högskolerådet. De kontrollerar att dina betyg är äkta och att du har studerat på ett riktigt universitet. Sedan utfärdar de ett intyg på vad din utländska utbildning motsvarar i Sverige. De bedömer bara avslutade utbildningar. Om du har en oavslutad utländsk utbildning får du kontakta ett svenskt universitet enligt rubriken ovan.

Reglerade yrkesutbildningar som kräver en licens/legitimation så prövas din utländska utbildning istället av den myndighet som utfärdar legitimationen i Sverige, t.ex:

Vilka utbildningar kan man inte tillgodoräkna

Det viktigaste när du studerar utomlands är de kunskaper och erfarenheter du tar med dig hem. Utlandsstudier är otroligt lärorikt och ser bra ut i ditt CV så det är aldrig bortkastad tid. Däremot finns det en del utbildningar som du av olika anledningar inte kan omvandla till svenska. T.ex:

  • High school år utomlands: att ta ett år på high school kan vara en fantastisk upplevelse. Du kan dock vanligtvis inte tillgodoräkna utländska high school år på gymnasiet i Sverige så när du kommer hem så ligger du ett år efter dina svenska klasskamrater. Ett undantag är om du har studerat på en svensk skola utomlands eller om du har studerat på utländskt gymnasium för att din familj flyttat utomlands, då går det ofta att tillgodoräkna i Sverige men prata alltid med din studievägledare innan du åker utomlands.
  • Språkkurser utomlands: det finns inget snabbare och bättre sätt att lära sig ett språk på än att studera det på en språkskola i landet där det talas. Språkkunskaper kan du ha nytta av hela livet och det kan göra dig mer attraktiv på arbetsmarknaden. Språkkurser på privata språkskolor räknas dock i regel som icke akademiska vilket innebär att du inte får ECTS-poäng för dem så de kan inte räknas in i en svensk examen. Vid behov kan du dock höja dina gymnasiebetyg genom att tenta av språket du har läst utomlands.
  • Reglerade yrken: vissa utbildningar passar bättre än andra för utlandsstudier. Yrken som kräver en legitimation för att man ska kunna jobba i Sverige, t.ex. läkare, läser man med fördel inom EU då är det lättare att få en svensk legitimation utan kompletterande utbildningar. Man bör också tänka sig för innan man studerar ämnen som juridik och bokföring utomlands då lagar, regler och system skiljer sig åt en hel del, även mellan länder inom EU. Att läsa några fristående kurser utomlands inom dessa ämnen är vanligtvis inga problem, men om du tar en hel utbildning utomlands i sådana ämnen kan det vara svårt att få jobb i Sverige efteråt utan kompletterande utbildning.

Mer information

Följ oss på Facebook och Instagram för att se våra senaste artiklar och skolnyheter.

Kommentarer

Jag godkänner att min IP-adress kommer att sparas. Din mailadress kommer ej att publiceras. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter.


Utlandsstudier_se 2020-07-22 17:20:01

Det bör inte vara några problem att studera beteendevetenskap i USA så länge du har råd med kursavgifterna. Beteendevetare är inget licensyrke så det ska gå bra att få jobb/studera vidare i Sverige med en utländsk utbildning. Fyll i en intresseanmälan om du vill ha hjälp.

fabian 2020-07-22 16:33:42

hej jag skulle vilja utbilda mig till beteendevetare i USA och kunna ta min masterexamen eller forskarutbildning  antingen i Sverige eller inom EU och USA då jag inte är säker än på om jag vill studera vidare i ett annat land eller färdig utbilda mig i Sverige .

Utlandsstudier_se 2020-06-02 13:04:21

Ja som vi skriver ovan så är en kandidatexamen från en erkänd skola utomlands i regel lika mycket värd som motsvarande utbildning i Sverige. Så du kan med andra ord söka jobb eller läsa vidare till en magister/masterutbildning i Sverige med en Bachelor's Degree från USA. Eventuellt får du validera din utländska utbildning först om du ansöker till en Master. Se artikeln ovan för detaljer.

Hampus 2020-06-01 18:57:09

Hej!

Jag läser Marketing (Bachelor) på ett Universitet i USA. Jag studerade även ekonomi på High School. Kan jag använda min utbildning för att plugga vidare eller jobba i Sverige? Om inte, vad rekommenderar du att jag gör?

Tack!

Hampus

Utlandsstudier_se 2020-05-20 12:42:37

Hej Sofia! Din Australiensiska utbildning ger dig behörighet till Masterprogram i Sverige. Om du vill ut och jobba med bokföring och revision i Sverige kommer du att få läsa in dig på svenska regler för detta (kontoplaner, redovisningsprinciper, skatteregler etc). Detta är särskilt viktigt om du på sikt vill bli en auktoriserad revisor. Att bara jobba med bokföring kräver dock ingen legitimation (eller ens speciell utbildning) i Sverige så bara du kan övertyga en potentiell arbetsgivare att du behärskar detta så är det fritt fram. Om man vet med sig att man vill jobba med bokföring i Sverige så rekommenderar vi dock inte att man tar hela sin utbildning utomlands då dessa regler skiljer sig en hel del mellan olika länder. Då kan det vara bättre att läsa en allmän businessutbildning och sedan läsa redovisning i Sverige.

Sofia 2020-05-20 12:20:58

Hej! 
Jag studerar just nu ”bachelor of business major HRM and Accounting” i Sydney, kan jag inte använda min utbildning i Sverige ? Isåfall hur många kurser skulle jag behöva plugga upp samt vilket program är det mest likt ?

Mvh Sofia

Utlandsstudier_se 2020-03-03 16:21:31

Vi rekommenderar inte att man läser en hel juridikutbildning utomlands om man vill jobba i Sverige. Lagsystemen skiljer sig åt en hel del så det kommer att krävas omfattande kompletteringar för att jobba i Sverige. I USA måste man dessutom redan ha en kandidatexamen i ett annat ämne innan man kan börja på law school så det är en lång och kostsam utbildning. Vi har besvarat en liknande fråga där du kan läsa mer: https://www.utlandsstudier.se/faq/jurist-utbildning-i-frankrike

Iris 2020-03-03 16:03:50

Hej! Jag funderar på att plugga juridik i USA. Är det möjligt att arbeta i Sverige med en amerikansk utbildning? Måste man komplettera något?
Allt gott och tacksam för svar!

Utlandsstudier_se 2020-02-10 09:26:44

Som vi skriver ovan så är det Socialstyrelsen som utfärdar legitimation till licensyrken som psykolog. På deras hemsida som vi länkar till ovan hittar du utförlig information om hur ansökan går till beroende på om du är utbildad inom EU (lättare) eller utanför EU. Hur Storbritannien kommer att behandlas framöver beror på framtida avtal mellan länderna. Om inget annat avtalas kommer Storbritannien att behandlas som ett icke EU-land även i detta avseende. Det kan då medföra en längre och krångligare ansökningsprocess. I vår FAQ-sektion hittar du flera svar på liknande frågor.

Vendela Berg 2020-02-08 08:17:43

Hej! Jag har funderat på att studera psykologi i London (1-3 år) och undrat om detta sedan kommer kunna användas i Sverige?

Utlandsstudier_se 2020-01-23 09:23:55

Psykologistudier är ett licensyrke så du får läsa hos Socialstyrelsen vilka kompletteringar som krävs för att jobba som psykolog i Sverige med en utbildning utanför EU. När det gäller vidare studier i Sverige så är det upp till det svenska universitetet/institutionen att avgöra vilka förkunskapskrav de har och vad som går att tillgodoräkna.

Hampus Johansson 2020-01-22 22:09:11

Hej jag ska börja på University of North Carolina at Greensboro och är intresserad av att läsa psykologi som major. Vet ni hur det är om man läser denna kursen i USA? Kommer jag kunna plugga vidare i Sverige med den kursen eller hur tillgodoräknas en psykologi major i USA vanligtvis i Sverige?

Utlandsstudier_se 2018-07-23 08:57:24

Det är inget som hindrar dig från att läsa samma kurs utomlands som du har läst i Sverige, kursinnehållet kommer ändå att skilja sig åt en del. Om du vill tillgodoräkna kursen i en svensk examen så får du prata med din svenska institution först. I sådana fall kan det vara bättre att läsa något som du inte redan har läst i Sverige.

Linn 2018-07-21 10:29:27

Hej! Jag undrar hur det funkar ifall man läser samma kurs utomlands som man redan läst i Sverige? Går detta? Eller blir det dubbelt på något sätt i systemet?

Utlandsstudier_se 2018-04-10 07:59:22

On this link you will find information on how to get your foreign degree recognized in Sweden: https://www.uhr.se/en/start/recognition-of-foreign-qualifications/

Abdulahi 2018-04-09 20:38:21

Dear sir/ madam 
I graduated from China university of petroleum and I will like to transfer my credit to ECTS ,
I need urgent information about my credit issue ; 
Thank you

Utlandsstudiehandboken

Vår Utlandsstudiehandbok hjälper dig att planera dina utlandsstudier steg för steg. 32 sidor späckade med råd och tips. Ladda ned den helt gratis här!

Relaterade artiklar