Kan man tillgodoräkna en utländsk utbildning i Sverige?

En fråga som vi ofta får är hur man kan tillgodoräkna eller omvandla en utländsk utbildning i Sverige. Här tittar vi på hur det går till och när det är aktuellt.

Omvandla utlandsstudier till svenska högskolepoäng/ECTS

Den vanligaste frågan är om och hur man kan omvandla sina utlandsstudier till svenska högskolepoäng/ECTS. Denna fråga är egentligen bara relevant om du vill tillgodoräkna dina utlandsstudier som en del i en svensk utbildning, t.ex. en kandidatexamen.

Inom EU tillämpar man numera ECTS-standarden som innebär att ett ECTS-poäng taget i ett annat EU-land är lika mycket värt som ett ECTS-poäng taget i Sverige. Om du har studerat utanför Europa så måste en institution vid ett svenskt universitet omvandla dina utlandsstudier till ECTS i de fall det är relevant. Har du studerat vid ett amerikanskt college eller universitet så brukar en amerikansk credit motsvara 2 ECTS poäng, så du måste ta 30 credits per läsår i USA för att hålla samma studietakt som vid heltidsstudier i Sverige (60 ECTS).

Observera dock att du i regel måste vara inskriven vid en institution på ett svenskt universitet för att kunna omvandla dina utlandsstudier till ECTS-poäng där, och institutionen kommer antagligen bara att omvandla kurser som faller inom deras ämnesområde. Det finns med andra ord ingen garanti för att du kommer att kunna tillgodoräkna alla de kurser du har tagit utomlands i en svensk examen. Detta är inget konstigt. Om du har läst tyska vid Stockholms universitet och sedan hoppar på ekonomiprogrammet på Göteborgs universitet så kommer du inte heller att kunna tillgodoräkna alla dina poäng i tyska inom din ekonomiexamen. Utlandsstudierna måste vara relevanta för den examen du vill ta i Sverige.

Det är upp till varje institution att avgöra vad du kan tillgodoräkna. Om du planerar att tillgodoräkna dina utlandsstudier inom en svensk examen så rekommenderar vi dig att prata med studievägledaren på den svenska institutionen där du ska ta examen innan du påbörjar dina utlandsstudier. Då kan du försäkra dig om att de godkänner den skola där du ska läsa och de kan ge dig riktlinjer för vilka kurser du kan tillgodoräkna i den examen du vill ta i Sverige.

Om du ska studera i USA så kan du tillgodoräkna credits från både universitet och Community College men universiteten har högre status så där kan du ofta tillgodoräkna fler kurser. Det första året i USA (framförallt på Community College) brukar innehålla en del kurser som i Sverige klassas som gymnasienivå, dessa kan du inte tillgodoräkna på högskolan i Sverige.

Du ökar dina chanser att kunna tillgodoräkna utländska kurser på svenska universitet om du:

 • Läser kurser inom samma ämne som du vill studera vidare inom i Sverige (du kan inte tillgodoräkna in businesskurser i en tandläkarutbildning...)
 • Läser kurser på hög nivå (grundkurser kan vara svårare att tillgodoräkna)
 • Kan visa upp en kursbeskrivning som detaljerat beskriver innehållet i kurserna du läst utomlands
 • Om du läser på en välkänd skola, gärna med universitetsstatus. Det är större chans att tillgodoräkna kurser från Harvard än från nåt litet okänt college med ett par hundra studenter. Men du behöver inte läsa på en topprankad skola för att kunna tillgodoräkna dina kurser.

Att bedöma en utländsk examen i Sverige

Om du tar en hel utbildning utomlands, t.ex. en Bachelor’s Degree (kandidatexamen) så behöver du i regel inte bry dig om svenska högskolepoäng. En kandidatexamen från ett erkänt utländskt universitet är i regel lika mycket värd som motsvarande utbildning i Sverige (med visst undantag för Reglerade yrken, se nedan).

Du kan ansöka om bedömning av din utländska utbildning gratis via Universitets och Högskolerådet. De kontrollerar att dina betyg är äkta och att du har studerat på ett riktigt universitet. Sedan får du ett utlåtande på vad din utländska utbildning motsvarar i Sverige. UHR bedömer bara avslutade utbildningar. Om du har en oavslutad utländsk utbildning får du kontakta ett svenskt universitet enligt rubriken ovan.

Om du är osäker på om du har grundläggande behörighet för högre studier i Sverige, kan du ansöka om ett utlåtande för din gymnasieutbildning. Där får du information om vilka ämnen du är behörig i och om du eventuellt behöver läsa några ämneskurser på komvux. Söker du fortsatta studier på avancerad nivå, exempelvis ett masterprogram, skickar du in dina utbildningsdokument i samband med ansökan och de kommer då att bedömas som en del av antagningsprocessen (så du behöver inte själv skicka dem till UHR för bedömning).

Reglerade yrkesutbildningar som kräver en licens/legitimation så prövas din utländska utbildning istället av den myndighet som utfärdar legitimationen i Sverige, t.ex:

Kan man jobba i Sverige med en utländsk utbildning

Ja, utlandsstudier är en bra merit när du söker jobb och en utländsk examen är i de flesta fall likvärdig en motsvarande svensk examen. Har du utbildat dig inom ämnen som business, IT, design och mycket annat så brukar det inte vara några problem. Det är alltid upp till arbetsgivaren att avgöra vilka krav de ställer på de personer de anställer, men utlandsstudier ses ofta som något positivt som kan bli en snackis på intervjun.

Yrken som kräver en legitimation för att man ska kunna jobba i Sverige, t.ex. läkare, läser man med fördel inom EU då är det lättare att få en svensk legitimation utan kompletterande utbildningar. Man bör också tänka sig för innan man studerar ämnen som juridik och bokföring utomlands då lagar, regler och system skiljer sig åt en hel del, även mellan länder inom EU. Att läsa några fristående kurser utomlands inom dessa ämnen är vanligtvis inga problem, men om du tar en hel utbildning utomlands i sådana ämnen kan det vara svårt att få jobb i Sverige efteråt utan kompletterande utbildning. Läs mer om detta i vår artikel om utbildningar inom legitimationsyrken utomlands.

Vilka utbildningar kan man inte tillgodoräkna

Det viktigaste när du studerar utomlands är de kunskaper och erfarenheter du tar med dig hem. Utlandsstudier är otroligt lärorikt och ser bra ut i ditt CV så det är aldrig bortkastad tid. Däremot finns det en del utbildningar som du av olika anledningar inte kan omvandla till svenska. T.ex:

 • High school år utomlands: att ta ett år på high school kan vara en fantastisk upplevelse. Du kan dock vanligtvis inte tillgodoräkna utländska high school år på gymnasiet i Sverige så när du kommer hem så ligger du ett år efter dina svenska klasskamrater. Ett undantag är om du har studerat på en svensk skola utomlands eller om du har studerat på utländskt gymnasium för att din familj flyttat utomlands, då går det ofta att tillgodoräkna i Sverige men prata alltid med din studievägledare innan du åker utomlands.
 • Språkkurser utomlands: det finns inget snabbare och bättre sätt att lära sig ett språk på än att studera det på en språkskola i landet där det talas. Språkkunskaper kan du ha nytta av hela livet och det kan göra dig mer attraktiv på arbetsmarknaden. Språkkurser på privata språkskolor räknas dock i regel som icke akademiska vilket innebär att du inte får ECTS-poäng för dem så de kan inte räknas in i en svensk examen. Vid behov kan du dock höja dina gymnasiebetyg genom att tenta av språket du har läst utomlands.

Mer information

Följ @utlandsstudier.se på Tiktok, Facebook, Instagram och Youtube för att se våra senaste artiklar och skolnyheter.

Kommentarer

Jag godkänner att min IP-adress kommer att sparas. Din mailadress kommer ej att publiceras. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter.


Utlandsstudier_se 2022-09-05 19:46:03

Det är ditt svenska universitet som gör poängomvandling så du får prata med din studievägledare där om hur du kan tillgodoräkna dessa kurser.

William 2022-09-04 22:08:38

Hej! Jag är doktorand och går några onlinekurser från USA som jag ska räkna in i min PhD. De är CME ackrediterade - en av kurserna ger exempelvis "29.75 AMA PRA category 1 CME Credits". Går det här att direkt översätta till antal högskolepoäng som kan användas vid universitet? Eller måste jag snarare räkna på antalet timmar som jag lägger på kursen? Har inte lyckats hitta info om detta någonstans. Tack på förhand!

Utlandsstudier_se 2022-04-08 07:28:58

Om skolan där du vill läsa vidare i Sverige kräver att du har en kandidatexamen så måste du bevisa att dina utlandsstudier motsvarar en svensk kandidatexamen. Du kan ansöka om validering av dina utländska betyg av Universitets och Högskolerådet som vi länkar till och skriver om ovan. Om deras utlåtande säger att din utländska utbildning motsvarar en kandidatexamen så bör du uppfylla antagningskraven, annars kommer du att behöva läsa in denna kompetens innan du kan ansöka till den önskade utbildningen. För mer information får du kontakta UHR eller skolan du ansöker till.

Ida Keresztély 2022-04-08 04:23:23

Hej
Jag är utbildad sjukskötersk i Rumänien och vidare utbildat i Ungern till distriksköterska. Jag jobbar som dsk från 20 år. Jag fick min legitimation här i Sverige från 2 år senare. Jag vill vidareutbilda mig till diabetessjuksköterska men de kastar tillbaka min ansökan att jag är obehörig och sakbar min grundläggande behörighet som kandidatexamen men 180 hp. Jag har laddat när mina alla paprar från högskolan men… vad gör jag fel, hur kan de räkna ut min Hp? Var kan jag vända mig?

Utlandsstudier_se 2021-11-15 11:26:12

Ja du kan söka till ett svenskt universitets sjuksköterskeutbildning. Sedan är det upp till dem om du blir antagen och vilka kurser du kan tillgodoräkna eller inte. För den här typen av frågor är det bäst att kontakta studievägledningen på det svenska universitetet som du vill studera på. Svensk gymnasieexamen bör inte krävas i detta fall. Om du däremot går hela sjuksköterskeutbildningen i Turkiet brukar det krävas kompletteringar för att jobba som sjuksköterska i Sverige. Läs mer på: https://legitimation.socialstyrelsen.se/legitimation/utanfor-euees/sjukskoterska-utbildad-utanfor-eu-ees/

Eb 2021-11-12 16:20:47

Hej! 
Jag har en fråga, om man är svenskmedborgare, har en gymnasieexamen från Turkiet, undersköterska utbildning från Sverige och studerar till sjuksköterska på universitet i Turkiet, kan man fortsätta plugga vidare på Svensk universitet som sjuksköterska? Jag vet att vissa kurser kan tillgodoräknas och vissa kan man studera om. Behöver man svensk gymnasieexamen ? 

Utlandsstudier_se 2021-07-16 08:49:39

Det är inte så ovanligt att studenter transfererar från en skola till en annan. Du kan säkerligen tillgodoräkna en del av det du har läst, men kanske inte allt. Det beror på hur lika eller olika utbildningarnas kursplaner är. Om du vill läsa psykologi utomlands så rekommenderar vi att du studerar inom EU. Om du tar psykologexamen från ett universitet utanför EU krävs ytterligare kompletteringar för att jobba som psykolog i Sverige (läs mer hos Socialstyrelsen).

I slutändan är det bara skolorna du vill läsa på som kan svara på hur mycket du kan tillgodoräkna, så vill du ha garantier på förhand rekommenderar jag att du hittar en utbildning du vill läsa på utomlands och en i Sverige. Bestäm var du vill börja läsa och kontakta sedan skola nummer 2 och fråga dem om det är möjligt att transferera dit efter ett par års studier på skola nr 1.

Bo 2021-07-15 20:06:26

Jag vill studera antingen fine art eller på psykologprogrammet. Jag vill gärna resa utomlands också och undrar om det är möjligt att dela upp en kandidatutbildning. Säg till exempel att jag påbörjar en utbildning utomlands, studerar ett eller två år och vill studera sista året i Sverige, eller tvärtom. Är jag låst på den utbildningen och den högskolan jag påbörjat studier eller kan jag ansöka med mina två års studier sen till en skola med motsvarande utbildning? Är det svårt att söka till en kandidatutbildning mitt i? Hur vanligt är det, kan jag räkna med att det går? Jag vet att ni svarade på detta i artikeln men jag vill känna mig mer säker, förstår att inte alla skolor är beredda att ta in en. Jag är en äldre student så jag vill inte låsa mig till en ort i tre år av olika anledningar relaterade till det, har mycket att förlora om jag lämnar livet i Sverige för länge. Fine art och psykologprogrammet är ju ganska standard, det kan inte vara så stor skillnad i utbildningarna?
Mvh

Utlandsstudier_se 2021-06-21 09:22:02

Juristprogrammet är ett krävande program där det vanligtvis behövs både avslutat gymnasium och bra betyg för att bli antagen. I länder som USA måste man dessutom först ta en fyraårig kandidatexamen på universitetet innan man ens kan börja på juristprogrammet och att läsa det där kostar mycket pengar. 

Vill du studera utomlands direkt så kan det gå att ta ett ettårigt foundation program som hjälper dig att uppfylla antagningskraven. Eller i USA skulle du kunna ta ett High School Completion program parallellt med en collegeexamen. Fyll i en intresseanmälan för att få hjälp och mer information.

Cornelia 2021-06-19 15:05:30

Hej, jag vill läsa juristprogrammet på universitetet men jag har inte gymnasieexamen för jag tappade många ämnen då min mamma blev sjuk när jag gick i gymnasiet men jag har jobbat och pluggat upp alla grund ämnen och fått bra betyg men har ju fortfarande inte nått upp till meriten som krävs för att få själva examen och jag har lagt upp en plan för extra ämnen jag skulle läsa på komvux för att nå upp till den meriten men märkte då att det kommer ta för lång tid, för sen skulle jag ju också plugga HP så det tar ännu längre tid . 

Så det jag undrar är kan jag läsa juridik programmet utomlands där de inte är krav på gymnasieexamen? och isf vad är det som gäller och vilken sida ska jag gå in på?.
Mvh 
/Cornelia

Utlandsstudier_se 2021-02-08 08:36:31

Hej Fredrik, vi har besvarat den frågan i artikeln ovan. Det är upp till den svenska institutionen där du vill läsa vidare att bedöma vad du kan tillgodoräkna från din utländska utbildning, så du får kontakta deras studievägledare.

Fredrik 2021-02-07 20:03:02

Hej, jag vill bo i ett år i Singapore och börja plugga till physiotherapet där till hösten. Kan jag därefter plugga physioterapeut i Sverige och få mina Singapore kurser tillgodo räknade?

Utlandsstudier_se 2021-01-28 09:35:06

Svetsare är en utbildning som i Sverige ges på gymnasium, komvux och yrkeshögskolor. Det är inget licensyrke däremot kommer du troligtvis att få göra ett arbetsprov för att visa att du behärskar jobbet inför en anställning. Du kan använda UHRs bedömningstjänst för att se om det finns en färdig bedömning av din utländska utbildning eller om vid behov ansöka om en: https://www.uhr.se/bedomning-av-utlandsk-utbildning/bedomningstjanst/?cid=7

Läs mer om prövning av svetsare i Sverige här: https://www.tuv-nord.com/se/se/fraan-a-till-oe/svetslicens/

Cesar 2021-01-28 02:16:10

Hej, jag är en utländsk svetsare med bra svenska, måste jag studera igen för att validera mina kunskaper?

Utlandsstudier_se 2021-01-27 11:14:48

Hej Sara! Om du har högskolebehörighet i Sverige så ska du kunna bli antagen till många amerikanska universitet. Annars så rekommenderar jag med att du börjar med att läsa på Seattle Colleges High School completion plus program där du får både en amerikansk High School Degree och en Associate Degree på två år och sedan kan du transferera till år tre på ett amerikanskt universitet. Läs mer om det på: https://www.utlandsstudier.se/skolor/seattlecentral

I USA börjar man på Law school först på Masternivå så det är en lång väg att vandra. Du hittar mer information om det och tips på passande kandidatutbildningar här: https://www.utlandsstudier.se/faq/juristexamen-i-usa

För att få mer hjälp med skolval etc rekommenderar vi att du fyller i vår intresseanmälan: https://www.utlandsstudier.se/sidor/intresse

sara 2021-01-26 19:10:39

jag hade en fråga till. Jag tänker plugga vidare på universitet i USA till Advokat, vilket linje behöver jag välja för att bli advokat och hur länge krävs utbildningen?

sara 2021-01-26 19:05:03

Hej, jag har gått ut kockutbildningen i Sverige förra året på sommaren och har fått gymnasieexamen, Jag tänker flytta till USA och studera vidare där, funderar om att kommer de att acceptera min utbildning där ?,

Utlandsstudier_se 2021-01-20 20:44:52

Ursäkta, vi missade den kommentaren. Du får kontakta en studievägledare på en skola som ger sjuksköterskeutbildningar i Sverige och höra med dem hur du ska göra. Eventuellt får du söka till programmet som vanligt och sedan se efter du är antagen hur mycket av din utbildning du kan tillgodoräkna. Licensyrken som sjuksköterska är bäst att studera inom EU, annars krävs ofta kompletterande utbildning. Läs mer hos Socialstyrelsen: https://legitimation.socialstyrelsen.se/legitimation/utanfor-euees/sjukskoterska-utbildad-utanfor-eu-ees/

Nargila 2020-12-13 19:27:51

Hej! Jag utbildar mig som sjuksköterska i Azerbajdzjan . Men vill fortsätta studera i Sverige som sjuksköterska. Men jag vet inte vad måste man göra för att byta?

Utlandsstudier_se 2020-07-22 17:20:01

Det bör inte vara några problem att studera beteendevetenskap i USA så länge du har råd med kursavgifterna. Beteendevetare är inget licensyrke så det ska gå bra att få jobb/studera vidare i Sverige med en utländsk utbildning. Fyll i en intresseanmälan om du vill ha hjälp.

fabian 2020-07-22 16:33:42

hej jag skulle vilja utbilda mig till beteendevetare i USA och kunna ta min masterexamen eller forskarutbildning antingen i Sverige eller inom EU och USA då jag inte är säker än på om jag vill studera vidare i ett annat land eller färdig utbilda mig i Sverige .

Utlandsstudier_se 2020-06-02 13:04:21

Ja som vi skriver ovan så är en kandidatexamen från en erkänd skola utomlands i regel lika mycket värd som motsvarande utbildning i Sverige. Så du kan med andra ord söka jobb eller läsa vidare till en magister/masterutbildning i Sverige med en Bachelor's Degree från USA. Eventuellt får du validera din utländska utbildning först om du ansöker till en Master. Se artikeln ovan för detaljer.

Hampus 2020-06-01 18:57:09

Hej!

Jag läser Marketing (Bachelor) på ett Universitet i USA. Jag studerade även ekonomi på High School. Kan jag använda min utbildning för att plugga vidare eller jobba i Sverige? Om inte, vad rekommenderar du att jag gör?

Tack!

Hampus

Utlandsstudier_se 2020-05-20 12:42:37

Hej Sofia! Din Australiensiska utbildning ger dig behörighet till Masterprogram i Sverige. Om du vill ut och jobba med bokföring och revision i Sverige kommer du att få läsa in dig på svenska regler för detta (kontoplaner, redovisningsprinciper, skatteregler etc). Detta är särskilt viktigt om du på sikt vill bli en auktoriserad revisor. Att bara jobba med bokföring kräver dock ingen legitimation (eller ens speciell utbildning) i Sverige så bara du kan övertyga en potentiell arbetsgivare att du behärskar detta så är det fritt fram. Om man vet med sig att man vill jobba med bokföring i Sverige så rekommenderar vi dock inte att man tar hela sin utbildning utomlands då dessa regler skiljer sig en hel del mellan olika länder. Då kan det vara bättre att läsa en allmän businessutbildning och sedan läsa redovisning i Sverige.

Sofia 2020-05-20 12:20:58

Hej! 
Jag studerar just nu ”bachelor of business major HRM and Accounting” i Sydney, kan jag inte använda min utbildning i Sverige ? Isåfall hur många kurser skulle jag behöva plugga upp samt vilket program är det mest likt ?

Mvh Sofia

Utlandsstudier_se 2020-03-03 16:21:31

Vi rekommenderar inte att man läser en hel juridikutbildning utomlands om man vill jobba i Sverige. Lagsystemen skiljer sig åt en hel del så det kommer att krävas omfattande kompletteringar för att jobba i Sverige. I USA måste man dessutom redan ha en kandidatexamen i ett annat ämne innan man kan börja på law school så det är en lång och kostsam utbildning. Vi har besvarat en liknande fråga där du kan läsa mer: https://www.utlandsstudier.se/faq/jurist-utbildning-i-frankrike

Iris 2020-03-03 16:03:50

Hej! Jag funderar på att plugga juridik i USA. Är det möjligt att arbeta i Sverige med en amerikansk utbildning? Måste man komplettera något?
Allt gott och tacksam för svar!

Utlandsstudier_se 2020-02-10 09:26:44

Som vi skriver ovan så är det Socialstyrelsen som utfärdar legitimation till licensyrken som psykolog. På deras hemsida som vi länkar till ovan hittar du utförlig information om hur ansökan går till beroende på om du är utbildad inom EU (lättare) eller utanför EU. Hur Storbritannien kommer att behandlas framöver beror på framtida avtal mellan länderna. Om inget annat avtalas kommer Storbritannien att behandlas som ett icke EU-land även i detta avseende. Det kan då medföra en längre och krångligare ansökningsprocess. I vår FAQ-sektion hittar du flera svar på liknande frågor.

Vendela Berg 2020-02-08 08:17:43

Hej! Jag har funderat på att studera psykologi i London (1-3 år) och undrat om detta sedan kommer kunna användas i Sverige?

Utlandsstudier_se 2020-01-23 09:23:55

Psykologistudier är ett licensyrke så du får läsa hos Socialstyrelsen vilka kompletteringar som krävs för att jobba som psykolog i Sverige med en utbildning utanför EU. När det gäller vidare studier i Sverige så är det upp till det svenska universitetet/institutionen att avgöra vilka förkunskapskrav de har och vad som går att tillgodoräkna.

Hampus Johansson 2020-01-22 22:09:11

Hej jag ska börja på University of North Carolina at Greensboro och är intresserad av att läsa psykologi som major. Vet ni hur det är om man läser denna kursen i USA? Kommer jag kunna plugga vidare i Sverige med den kursen eller hur tillgodoräknas en psykologi major i USA vanligtvis i Sverige?

Utlandsstudier_se 2018-07-23 08:57:24

Det är inget som hindrar dig från att läsa samma kurs utomlands som du har läst i Sverige, kursinnehållet kommer ändå att skilja sig åt en del. Om du vill tillgodoräkna kursen i en svensk examen så får du prata med din svenska institution först. I sådana fall kan det vara bättre att läsa något som du inte redan har läst i Sverige.

Linn 2018-07-21 10:29:27

Hej! Jag undrar hur det funkar ifall man läser samma kurs utomlands som man redan läst i Sverige? Går detta? Eller blir det dubbelt på något sätt i systemet?

Utlandsstudier_se 2018-04-10 07:59:22

On this link you will find information on how to get your foreign degree recognized in Sweden: https://www.uhr.se/en/start/recognition-of-foreign-qualifications/

Abdulahi 2018-04-09 20:38:21

Dear sir/ madam 
I graduated from China university of petroleum and I will like to transfer my credit to ECTS ,
I need urgent information about my credit issue ; 
Thank you

Utlandsstudiehandboken

Vår Utlandsstudiehandbok hjälper dig att planera dina utlandsstudier steg för steg. 32 sidor späckade med råd och tips. Ladda ned den helt gratis här!

Relaterade artiklar