Hur du får ut så mycket som möjligt av dina utlandsstudier

Att studera utomlands kan vara utmanande, roligt, skrämmande och fantastiskt. Se till att göra det mesta av dina utlandsstudier. Här är våra bästa tips.

Det blir aldrig som man har tänkt sig

En sak är säker när du studerar utomlands. Det blir aldrig som man har tänkt sig. Verkligheten kommer inte att se ut som du har föreställt dig innan du åkte. Det behöver inte bli sämre, men det kommer definitivt att bli annorlunda. Det finns en vardag även när du studerar utomlands och i början så kanske du känner dig lite ensam. Det är när skolan börjar som du kommer att lära känna folk och de flesta som studerar utomlands har bara roligare ju längre de är där.

Få inte panik de första dagarna

Jag har själv studerat utomlands många gånger och den första kvällen är det lätt att undra vad man har gett sig in på. Jag har varit med om att studenter har fått panik och rest hem strax efter att de anlänt till sin studieort, utan att ha gett det en ärlig chans och ofta utan att ens ha satt sin fot i skolan. Se till att det inte blir du! Förbered dig på att det inte kommer att se ut som du har tänkt dig och att det kan ta lite tid att lära känna folk. Åk inte för långt innan skolan börjar om du åker själv. Det är när skolan börjar som du får ett socialt sammanhang och kan påbörja ditt nya liv som utlandsstudent.

Var aktiv för att undvika hemlängtan

Sitt inte för mycket inne på ditt rum och chatta med din familj och dina kompisar i Sverige, då är det lätt att få hemlängtan. Gå ut och utforska din studieort och ditt studieland. Var aktiv och följ med på aktiviteter som skolan och dina vänner ordnar. Du kommer ändå att komma tillbaka till Sverige för eller senare men dina utlandsstudier kan du bara uppleva här och nu!

Gör det mesta av dina studier

Att studera är en central del av dina utlandsstudier. Ta vara på det och försök lära dig så mycket som möjligt. Om du åker på en språkkurs till Frankrike så vill du väl komma hem med flytande franska? Då får du anstränga dig lite och plugga en del på fritiden också. Om du inte fullföljer din utbildning utomlands så kan du få problem med CSN när du kommer hem också. Så ta dina studier på allvar, du hinner ändå ha roligt och du kommer att må så mycket bättre.

Sätt mål och följ upp dem på plats

Varför vill du studera utomlands? Vad vill du uppnå och uppleva? Ta lite tid och fundera på det innan du åker och väljer skola. Det är stor skillnad på om ditt mål är att ta ett år utomlands på bästa möjliga skola, för att bättra på ditt CV, eller om du mest vill åka iväg för att ha kul och se världen. Det finns inga rätt eller fel, men även om du mest åker iväg för upplevelsens skull så bör du fundera på vad du vill uppleva.

Minns dina mål när du väl är på plats och gör en plan för hur du ska uppnå dem. Utan en plan så är det lätt att tiden går och det kanske är dags att åka hem igen innan du inser att du inte gjort allt det där som du ville göra.

Nätverka och skaffa vänner för livet

De flesta är kontaktsökande när de studerar utomlands. Ansträng dig lite för att lära känna nya människor, det kommer att löna sig. Det är en perfekt tid att träffa nya vänner och få nya perspektiv. Du kan finna vänner för livet, en livspartner eller en businesspartner.

Om du blir vän med en professor så kanske hen kan vara din referens när du söker framtida jobb och utbildningar. Glöm för övrigt inte att uppdatera ditt CV med dina utlandsstudier och eventuella jobb du har gjort under din studietid.

Ha kul!

Utlandsstudier är en fantastisk möjlighet att se världen och växa som människa. Du kommer antagligen att tänka tillbaka på den här tiden med glädje senare i livet så gör det mesta av din studietid och ha kul!

Mer information

Ladda ned vår utlandsstudiehandbok för mer information och läs vår artikel om vad du kan studera utomlands.

Följ @utlandsstudier.se på Tiktok, Facebook, Instagram och Youtube för att se våra senaste artiklar och skolnyheter.

Relaterade artiklar

 • 6 skäl att studera utomlands
  Det finns många skäl varför man ska studera utomlands. Här listar vi fördelarna med utlandsstudier och ger dig tips om hur du får ut så mycket som möjligt av din studietid utomlands.
 • Checklista för utlandsstudier
  Funderar du på att studera utomlands? I den här artikeln guidar vi dig steg för steg genom allting du behöver göra för att förbereda dig inför dina utlandsstudier.
 • Kan man tillgodoräkna en utländsk utbildning i Sverige?
  En fråga som vi ofta får är hur man kan tillgodoräkna eller omvandla en utländsk utbildning i Sverige. Här tittar vi på hur det går till och när det är aktuellt.
 • De senaste artiklarna

  Populära artiklar

  Populära skolor

   

  Intresseanmälan för utlandsstudier

  Fyll i formuläret nedan om du vill få hjälp att hitta och ansöka till passande skolor i det studieland du är intresserad av. Då får du också vår Utlandsstudiehandbok och tillgång till våra stipendier. Du förbinder dig inte till något, vi hjälper dig kostnadsfritt.

  Är du antagen till en skola utomlands?  Nej     Ja

  What and where do you want to study abroad:


  I want to get your newsletters with study abroad advice (max 1/month).

  Intresseanmälan är inte bindande och kostar ingenting. Vi och/eller passande skolor/samarbetspartners kommer att kontakta dig med mer information. Vi kommer inte att dela din mailadress med någon annan än berörda partners. Genom att skicka in intresseanmälan godkänner du samtidigt våra villkor och hantering av personuppgifter.