Packningslista för utlandsstudier

Du reser imorgon! Det enda som återstår inför dina utlandsstudier är packningen. Det är väl enkelt att packa för ett år. Eller? Här ger vi dig lite tips på vad du ska ta med dig.

Packningslista

  • Antagningsbesked och andra viktiga dokument från skolan. Detta kan vara information om första dagen på skolan, inchecknings information till ditt boende etc. Det kan också hända att skolan har instruerat dig att ta med dig vissa saker.
  • Pass och studentvisum, utan det kommer du inte långt. Ha även en penna lättillgänglig för att fylla i landing card som man brukar få på planet till en del länder när man reser utanför EU. Dessa måste du sedan lämna in i passkontrollen.
  • Biljetter och boardingkort för din resa.
  • Studentförsäkring för dina utlandsstudier. Om det händer något så måste du kunna visa upp ett försäkringsbevis och ha tillgång till försäkringsbolagets kontaktuppgifter. Många skolor kräver att du visar upp ett försäkringsbevis under de första dagarna. Om du studerar inom EU så ska du även skaffa det Europeiska sjukförsäkringskortet.
  • Mediciner och vaccinationer. Kom ihåg att ta med dig eventuella mediciner som du har behov av. Det kan också vara bra att ta med värktabletter och något för magen. Om du tar med dig starka receptbelagda mediciner eller stora mängder medicin så bör du ha med dig ett läkarintyg på engelska som förklarar varför du behöver dessa mediciner. Det kan också vara värt att kolla upp vad man får ta in i landet där du ska studera, det är inte alltid det räcker med ett läkarintyg. Slutligen bör du inte glömma att ta nödvändiga vaccinationer i god tid innan resan. Kolla med en vaccinationscentral vad de rekommenderar.
  • Adapters och laddare. Glöm inte att ta med mobilladdare samt laddare till andra elektriska aparater. I många länder t.ex. USA och England så behöver du också en adapter. I länder med 110 Volt så blir en del svenska apparater slöa. Då kommer du att behöva en omvandlare om du t.ex. vill kunna använda en svensk hårtork på full effekt, så det kan vara bättre att köpa sådant på plats.
  • Pengar och bankkort. Här hemma är vi bortskämda med att kunna betala i stort sett allting med kort eller mobila betallösningar. Utomlands ser det dock annorlunda ut där använder de flesta länder kontanter i betydligt större utsträckning än vad vi gör. Så se till att växla in lite lokalvaluta innan du åker men ta inte med dig för mycket kontanter och förvara inte alla pengar och bankkort på samma ställe. Om du har ett Visa eller Mastercard så kan du ta ut pengar och betala på de flesta större affärer och restauranger runt om i världen men bli inte förvånad om en del restauranger bara tar kontanter.
  • Kamera Nuförtiden har mobiltelefonerna ersatt kompaktkamerorna men om du är fotointresserad och vill ta bilder som du kan skriva ut och ha på väggen hemma så kan det vara bra att ta med en systemkamera eller en avancerad kompaktkamera. De är betydligt snabbare och bättre i mörker än mobilen. Bildkvaliteten blir högre och du kan välja mellan olika objektiv och brännvidder för att variera dina bilder.
  • Kolla upp om lakan och handdukar ingår i ditt boende. Annars kan de vara bra att ta med sig om du har plats över i väskan. Alternativt får du köpa dem på plats strax efter att du anlänt.
  • Laptop eller läsplatta kan också vara bra att ha med sig om du har tillgång till sådana.
  • Det kan också vara värt att skaffa ett ISIC International Student Identity Card som ger dig studentrabatter över hela världen.

Saker att förbereda digitalt

Nuförtiden kan man ta med sig många saker digitalt. Här är några smarta saker att förbereda:

  • Ordbok och språk-appar. Förr i världen rekommenderade jag alltid att man skulle ta med sig ett litet lexikon när man studerade utomlands. Nuförtiden är det ofta smidigare med en app i mobiltelefonen, helst en som även fungerar offline. Det finns även många andra appar som kan underlätta språkinlärningen.
  • Dokumentsbackup: maila dina viktiga dokument till en webbaserad mailadress. Det kan vara bra att scanna eller fota av ditt pass, ditt studentvisum, antagningsbrev, läkarintyg, försäkringsbrev samt viktiga adresser och telefonnummer.
  • Spara offlinekartor och platser. På Google Maps kan du ladda ned kartan för en ort så att du har tillgång till den offline. Du kan också markera viktiga platser som t.ex. din skola och ditt boende. På så sätt kan du orientera dig med hjälp av Google Maps och GPS även om du inte har tillgång till Wifi.
  • E-böcker: böcker tar mycket plats så varför inte ta med dig e-böcker istället.

Bagage på flyget

Ska du vara borta en längre tid så kan det vara en bra idé att kolla upp hur mycket bagage som ingår innan du bokar. Den där billiga biljetten kan snabbt bli dyr om det bara ingår handbagage medan andra bolag kan inkludera 1-2 incheckade väskor så ta med det i beräkningen. Att flyga med övervikt kan snabbt bli dyrt så packa smart. Om du reser till ett billigare land så kanske det är bättre att vid behov köpa tunga eller skrymmande saker på plats.

Tänk på att det är en hel del man inte får ha i handbagaget nuförtiden så större vätskebehållare, saxar och annat måste checkas in men värdesakerna ska du ha i handbagaget. Det kan vara smart att ha en liten väska med det du behöver under resan lättillgängligt vid fötterna medan resten av handbagaget förvaras på bagagehyllan. De flesta flygbolag tillåter att man har ett personal item utöver sin handbagageväska.

Trevlig resa!

Mer information

Följ @utlandsstudier.se på Tiktok, Facebook, Instagram och Youtube för att se våra senaste artiklar och skolnyheter.

Ladda ned utlandsstudiehandboken

Ladda ned en gratis utlandsstudiehandbok! 40 sidor späckade med råd och tips som hjälper dig att planera dina utlandsstudier steg för steg. Klicka här.

Relaterade artiklar