Studentvisum till Australien

Om du ska gå en längre utbildning i Australien så behöver du ansöka om studentvisum. Här går vi igenom hur man ansöker om studentvisum till Australien steg för steg.

Ska du gå en kortare utbildning på max 12 veckor i Australien så räcker det enligt våra uppgifter med ett turistvisum ett s.k. eVisitor visa. Har du ett Working Holiday visa har du rätt att studera i 16 veckor. För alla studier på universitet och alla längre utbildningar behöver du ansöka om studentvisum genom att följa stegen nedan:

1. Ansök till en skola i Australien och få ett CoE

2. Skapa ett konto hos den australiensiska migrationsmyndigheten

3. Se till att du har alla dokument du behöver i digitalt format

4. Gör visumansökan online

5. Betala visumavgiften och få ett TRN-nummer

6. Eventuell läkarundersökning eller intervju

7. Få ditt visumbesked

8. Resan till Australien

Få hjälp med visumet och universitetsansökan!

 

1. Ansök till en skola i Australien och få ett CoE

Innan du kan ansöka om studentvisum till Australien måste du vara antagen till en skola i Australien. Efter att du har tackat ja till din plats och betalat in den deposition som skolan kräver så kommer de att utfärda ett CoE, Confirmation of Enrolment, till dig. Du behöver detta dokument för att kunna göra visumansökan. Om du ska läsa flera olika utbildningar, t.ex. först en förberedande språkkurs och sedan en collegeutbildning så behöver du ett CoE för varje utbildning.

Vi har en samarbetspartner som kan hjälpa dig gratis med skolval och ansökan till alla universitet i Australien. Fyll i en intresseanmälan för hjälp med studier i Australien.

 

2. Skapa ett konto hos den australiensiska migrationsmyndigheten

Innan du påbörjar din visumansökan måste du skapa ett konto på https://online.immi.gov.au/lusc/register Du får fylla i namn, telefonnnummer och mail. Sedan får du skapa återställningsfrågor, skapa ett lösenord och godkänna deras villkor. Sajten klarar inte av åäö så om du har dessa tecken i ditt namn så får du skriva om det som det står längst ned i passet där å blir aa, ä blir ae och ö blir oe.

 

3. Se till att du har alla dokument du behöver i digitalt format

För att ansöka om studentvisumet behöver du följande dokument:

  • Ditt CoE (se punkt 1). Här vill man kontrollera att du är en genuin student.
  • En Australiensisk OSHC sjukförsäkring om du inte täcks av Kammarkollegiets försäkring. Se mer information på vår sida med vanliga frågor om studentförsäkringar för utlandsstudier.
  • Pass. Ditt pass bör vara giltigt under hela din studietid då det är bökigt att byta när du är i Australien på ett studentvisum. En del flygbolag kräver att ditt pass är giltigt i minst 6 månader om du reser till något annat land än ditt hemland.
  • Bevis på tillfällig vistelse: på ansökan kommer du att få intyga att du bara avser att stanna tillfälligt i Australien. Detta kan du stödja genom att bifoga dokument som anställningsbevis eller ett intyg från din institution du studerar på i Sverige.

Annat som kan efterfrågas är:

  • Ett utdrag ur belastningsregistret om du har kriminell bakgrund.
  • Visummyndigheterna kan efterfråga ytterligare en id-handling såsom körkort, internationellt id-kort och/eller birth certificate (motsvaras av Skatteverkets Personbevis: Utdrag om folkbokföringsuppgifter - 120 med alla relationer som inte kan beställas online).
  • Intyg på att du kan finansiera din utbildning. Det bör dock räcka med att du visat detta för skolan och fått ditt CoE. Annars är det bankkontoutdrag och CSN-intyg som man får visa upp.
  • Intyg på att du har tillräckliga förkunskaper i form av intygade betygskopior och språktest.
  • Intyg på tidigare anställningar såsom kontrakt, lönespecifikationer eller ett CV.

Observera att ansökan görs online så dokument behöver laddas upp i digitalt format så det är bra om du har tillgång till en scanner eller kan scanna allt i förväg. Om du inte har det och märker att du saknar något dokument så kan du spara ansökan och återuppta den vid ett senare tillfälle. Alla dokument måste vara på engelska.

De dokument som krävs kan variera något beroende på nationalitet, skola och nya regler. En utförligare lista får du genom att gå in på https://immi.homeaffairs.gov.au/visas/web-evidentiary-tool och använd deras Document Checklist tool. Fyll i din nationalitet samt din skola så kan du få en detaljerad lista på vilka dokument du behöver i olika situationer. Du kommer också att få välja vem din sponsor är, här svarar du "None of the above" såvida du inte är säker på att du tillhör någon av kategorierna ovan (Secondary School är för utbytesprogram på High School, inte för studier på universitets och college).

 

4. Gör visumansökan online

Du ska ansöka om studentvisum subclass 500. Ansökan kan göras tidigast 124 dagar innan din första kurs börjar enligt ditt CoE. Ansökan görs online. Följ instruktionerna på https://immi.homeaffairs.gov.au/visas/getting-a-visa/visa-listing/student-500

På den första sidan fyller du i din nationalitet och lägger upp din CoE-kod. Du får också välja Education sector. Vilken du ska välja bör framgå av ditt CoE. ELICOS står för språkkurser, Higher Education för kurser som ger en universitetsexamen etc.

Därefter kommer du att få uppge personuppgifter, svara på frågor om tidigare utbildningar och arbeten, samt svara på frågor om din hälsa och eventuell kriminell bakgrund. Det går att spara ansökan och återuppta den vid ett senare tillfälle.

 5. Betala visumavgiften och få ett TRN-nummer

När du fyllt i ansökan så får du betala visumavgiften som förnärvarande ligger på 575 AUD (ca 3775 kr). Betalningen görs enklast med kort på nätet. Det kan dock tillkomma en kortavgift. Läs mer om betalningen här: https://immi.homeaffairs.gov.au/help-support/applying-online-or-on-paper/online/how-to-pay

När ansökan är klar så får du ett kvitto med ett TRN-nummer (Transaction Reference Number). Spara det för att kunna gå in och titta på statusen för din ansökan.

 

6. Eventuell läkarundersökning eller intervju

Om du har vistats utomlands mer än tre månader i sträck under de senaste fem åren så kommer du kanske att få göra en läkarundersökning (beroende på var du har varit). Ska studera ett ämne inom medicin och sjukvård så är läkarundersökningen obligatorisk. Om du behöver göra en läkarundersökning så får du information om det när du fyller i ansökan. Du ska inte göra läkarundersökningen förrän du har fått instruktioner om detta och har ett TNR-nummer.

Vanligtvis rör det sig om en läkarundersökning med lungröntgen (om man vistats i länder med förhöjd tuberkulosrisk) som måste genomföras av läkare som är godkända av de Australiensiska myndigheterna: https://immi.homeaffairs.gov.au/help-support/contact-us/offices-and-locations/list Ta med dig pass och TNR-nummer då läkaren ska rapportera resultatet direkt till de Australiensiska myndigheterna.

Teoretiskt sett kan du även bli kallad till en visumintervju men detta är väldigt ovanligt när du som svensk ansöker om visum till Australien.

 

7. Få ditt visumbesked

De australiensiska myndigheterna reserverar sig för långa handläggningstider men när din ansökan är komplett så man få besked via mail inom en vecka ibland kan det gå på en dag. Om det dröjer kan du gå in på immigrationsmyndigheternas hemsida och kolla statusen där med hjälp av din inloggning och ditt TNR-nummer. Gå in på: https://online.immi.gov.au/lusc/login

Du får inget fysiskt visum utan det lagras elektroniskt i immigrationsmyndigheternas system men det kan vara en bra idé att skriva ut det grant letter som du får online.

 

8. Resan till Australien

Tidigast 90 dagar innan din kursstart (det datum som är skrivet på ditt CoE) får du resa in i Australien under förutsättning att du har fått ett studentvisum. Om du inte har bokat boende genom din skola så ska du meddela dem din adress inom 7 dagar efter att du ankommer till Australien.

Man brukar ha rätt att stanna i Australien 30 dagar efter att studierna har avslutats, eller 60 dagar om din utbildning varade i mer än 10 månader. Detta bör framgå på ditt visum.

Läs mer om universitet och studier i Australien!

Observera att de australiensiska myndigheterna närsomhelst kan göra ändringar i visumprocessen utan vår vetskap så läs alltid deras instruktioner. Vi reserverar oss för eventuella felaktigheter.

 

Få hjälp med visumet och universitetsansökan!

Verkar det krångligt? Vi har en samarbetspartner som hjälper dig gratis med skolval, universitetsansökan och visum till Australien. Fyll i en intresseanmälan för mer information.

Mer information

Den här artikeln har skrivits med hjälp av input från vår skola IH Sydney som vi varmt kan rekommendera för språkstudier i Australien.

Läs mer om att studera i Australien och fyll i en intresseanmälan för hjälp med ansökan och skolval till Australien.

Följ @utlandsstudier.se på Tiktok, Facebook, Instagram och Youtube för att se våra senaste artiklar och skolnyheter.

Ladda ned utlandsstudiehandboken

Ladda ned en gratis utlandsstudiehandbok! 40 sidor späckade med råd och tips som hjälper dig att planera dina utlandsstudier steg för steg. Klicka här.

Relaterade artiklar