Sista chansen att studera gratis i Skottland!?

Än så länge är det gratis för EU-studenter att studera i Skottland. Detta kan dock förändras med Brexit så ta chansen att studera i Skottland nästa år, sen kan det vara för sent.

Vi svenskar är vana med gratis utbildning även på högskolenivå. I större delen av världen kostar det dock pengar att gå på universitetet, inte minst om man är en internationell student. Genom universitetens utbytesavtal och Erasmus finns det möjligheter att ta en termin gratis på skolor (främst inom EU) som ditt universitet har utbytesavtal med. Antalet val och platser är dock begränsade.

Vill man ordna utlandsterminen på egen hand eller läsa en hel utbildning utomlands så är det dock främst i de nordiska grannländerna som man har kunnat studera gratis och då på de inhemska språken. Länder som Tyskland och Frankrike är också näst intill gratis på statliga universitet, men urvalet av kurser på engelska är begränsat.

Studera gratis i Skottland om du startar läsåret 2020/2021

Att studera i den engelsktalande världen där utbudet av engelskspråkiga utbildningar är störst brukar kosta en hel del. Undantaget har varit Skottland där studenter från andra EU-länder har kunnat studera gratis på undergraduatenivå (kandidatnivå). Masterutbildningar har dock en kursavgift i Skottland.

Om Brexit genomförs finns en stor risk att Skottland fortsättningsvis inte kommer att vara gratis för EU-studenter. De skotska myndigheterna har dock beslutat att EU-studenter som startar en utbildning senast läsåret 2020/2021 ska få studera gratis under hela sin fyraåriga kandidatutbildning (inte bara det första läsåret). Så om du drömmer om att studera i Skottland är det dags att agera nu. Här nedan berättar vi hur.

Ansökningsdeadline i januari

Ansökan till de skotska universiteten görs vanligtvis via UCAS (den brittiska motsvarigheten till antagning.se). Vissa konkurrensutsatta utbildningar som medicin har ansökningsdeadline redan i oktober men ansökningsdeadlinen för de flesta utbildningar som startar hösten 2020 är den 15 januari. Så vill du studera i Skottland hösten 2020 så bör du påbörja din ansökan snart.

Om du missar deadlinen så finns det fortfarande en chans att ansöka via UCAS fram till juni i resten av Storbritannien men eftersom Skottland har ett tak på hur många EU-studenter man kan ta in så har man vanligtvis knappt någon chans efter den 15/1. Så vi rekommenderar att du ansöker i god tid.

Om du blir antagen så får du sedan ansöka till Student Awards Agency Skottland för att få din kursavgift betald. Övriga kostnader för dina studier i Skottland kan du finansiera med CSN. Du har också rätt att jobba på fritiden, åtminstone tills Storbritannien har lämnat EU.

Få hjälp med ansökan och öka dina chanser att bli antagen

UCAS-ansökan kan upplevas som krånglig och med gratis universitetsutbildningar för EU-studenter är det hård konkurrens om studieplatserna i Skottland. Därför kan det vara en bra idé att ta hjälp med ansökan och skolval för att öka dina chanser att bli antagen.

Vi har en samarbetspartner som kan hjälpa dig med ansökan till alla universitet i Skottland och Storbritannien. Fyll i vår intresseanmälan för att få hjälp!

Mer information

Läs mer om Brexit i vår artikel om att studera i Storbritannien: England, Skottland och Wales.

Följ oss på Facebook och Instagram för att se våra senaste artiklar och skolnyheter.

Kommentarer

Jag godkänner att min IP-adress kommer att sparas. Din mailadress kommer ej att publiceras. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter.

Relaterade artiklar