Sista chansen att studera gratis i Skottland!?

Än så länge är det gratis för EU-studenter att studera i Skottland. Detta kommer dock att förändras med Brexit så ta sista chansen att studera i Skottland senast 2020/2021.

Vi svenskar är vana med gratis utbildning även på högskolenivå. I större delen av världen kostar det dock pengar att gå på universitetet, inte minst om man är en internationell student. Genom universitetens utbytesavtal och Erasmus finns det möjligheter att ta en termin gratis på skolor (främst inom EU) som ditt universitet har utbytesavtal med. Antalet val och platser är dock begränsade.

Vill man ordna utlandsterminen på egen hand eller läsa en hel utbildning utomlands så är det dock främst i de nordiska grannländerna som man har kunnat studera gratis och då på de inhemska språken. Länder som Tyskland och Frankrike är också näst intill gratis på statliga universitet, men urvalet av kurser på engelska är begränsat.

Studera gratis i Skottland om du startar läsåret 2020/2021

Att studera i den engelsktalande världen där utbudet av engelskspråkiga utbildningar är störst brukar kosta en hel del. Undantaget har varit Skottland där studenter från andra EU-länder har kunnat studera gratis på undergraduatenivå (kandidatnivå). Masterutbildningar har dock en kursavgift i Skottland.

Pga Brexit finns en stor risk att Skottland fortsättningsvis inte kommer att vara gratis för EU-studenter. De skotska myndigheterna har dock beslutat att EU-studenter som startar en utbildning senast läsåret 2020/2021 ska få studera gratis under hela sin fyraåriga kandidatutbildning (inte bara det första läsåret). Så om du drömmer om att studera i Skottland är det dags att agera nu. Här nedan berättar vi hur.

Ansökningsdeadline i januari

Ansökan till de skotska universiteten görs vanligtvis via UCAS (den brittiska motsvarigheten till antagning.se). Vissa konkurrensutsatta utbildningar som medicin har ansökningsdeadline redan i oktober men ansökningsdeadlinen för de flesta utbildningar som startar hösten 2020 är den 15 januari. Så vill du studera i Skottland hösten 2020 så bör du påbörja din ansökan snart.

Om du missar deadlinen så finns det fortfarande en chans att ansöka via UCAS fram till juni i resten av Storbritannien men eftersom Skottland har ett tak på hur många EU-studenter man kan ta in så har man vanligtvis knappt någon chans efter den 15/1. Så vi rekommenderar att du ansöker i god tid.

Vill du börja på vårterminen 2021 så kan du även ansöka under hösten 2020, men räkna med hård konkurrens om platserna.

Om du blir antagen så får du sedan ansöka till Student Awards Agency Skottland för att få din kursavgift betald. Övriga kostnader för dina studier i Skottland kan du finansiera med CSN. Du har också rätt att jobba på fritiden, åtminstone tills Storbritannien har lämnat EU.

Få hjälp med ansökan och öka dina chanser att bli antagen

UCAS-ansökan kan upplevas som krånglig och med gratis universitetsutbildningar för EU-studenter är det hård konkurrens om studieplatserna i Skottland. Därför kan det vara en bra idé att ta hjälp med ansökan och skolval för att öka dina chanser att bli antagen.

Vi har en samarbetspartner som kan hjälpa dig med ansökan till alla universitet i Skottland och Storbritannien. Fyll i vår intresseanmälan för att få hjälp!

Mer information

Läs mer om Brexit i vår artikel om att studera i Storbritannien: England, Skottland och Wales.

Följ @utlandsstudier.se på Tiktok, Facebook, Instagram och Youtube för att se våra senaste artiklar och skolnyheter.

Kommentarer

Jag godkänner att min IP-adress kommer att sparas. Din mailadress kommer ej att publiceras. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter.


Utlandsstudier_se 2020-12-28 12:38:50

Hej Elsa,

Fyll i vår intresseanmälan härintill för att få hjälp med skolval och ansökan till Skottland.

Elsa Nilsén 2020-12-25 20:41:57

Hej! Jag är intresserad av att studera i Skottland under hösten 2021 och önskar gärna mer information om ansökningsprocessen inför detta. Tacksam för svar! 

Med vänliga hälsningar Elsa Nilsén

Utlandsstudier_se 2020-09-25 08:48:17

När man studerar utomlands så brukar man vanligtvis ta merkostnadslån för kursavgift från CSN för att betala sina skolavgifter. Lånet ligger för närvarande på drygt 3000 kr per studievecka. Du kan inte låna mer än din kurs kostar, men du kan heller inte få ett högre belopp per vecka så på dyra kurser behöver man egna pengar. Du kan dock även få bidrag och lån till levnadsomkostnader, resa och försäkring. Läs mer på vår CSN-sida.

Vi har en partner som kan hjälpa dig att studera på alla universitet i Skottland och Storbritannien. Fyll i en intresseanmälan härintill för att få hjälp med skolval, ansökan och mer information.

Jessica Herlitz 2020-09-24 23:07:11

Hej ! Skulle vilja ha lite mer information angående studierna i Skottland 

Bland annat undrar jag Vad och vart kan man studera ? 
Hur funkar det med skol avgiften , betalas det ut av CSN eller hur menar ni ?? 

Tack på förhand Mvh Jessica

Relaterade artiklar

 • Studera i England, Wales eller Skottland
  Hur fungerar det att studera i England och Storbritannien? Vi hjälper dig! Här tittar vi på rekommenderade skolor, kostnader, ansökan, visum, stipendier, CSN, att jobba som student m.m.
 • Så påverkar Brexit dina utlandsstudier
  Då har Brexit genomförts till sist och många undrar hur det påverkar utlandsstudier i Storbritannien. Här reder vi ut begreppen och kommer med lugnande besked.
 • Plugga i Storbritannien våren 2021
  Goda nyheter! Om du börjar studera i Storbritannien vårterminen 2021 får du samma kursavgift som brittiska studenter under hela din utbildning. Det är den sista chansen till Home fees.
 • De populäraste skolorna och länderna 2017
  Vilka skolor och länder är populärast bland svenska utlandsstudenter? Här hittar du svaret baserat på CSNs statistik för utlandsstudier 2017.
 • Relaterade skolor

  De senaste artiklarna

   

  Intresseanmälan

  Fyll i formuläret nedan om du vill få hjälp att hitta och ansöka till passande skolor i det studieland du är intresserad av. Då får du också vår Utlandsstudiehandbok och tillgång till våra stipendier. Du förbinder dig inte till något, vi hjälper dig kostnadsfritt.

  Är du antagen till en skola utomlands?  Nej     Ja

  What and where do you want to study abroad:


  I want to get your newsletters with study abroad advice (max 1/month).

  Intresseanmälan är inte bindande och kostar ingenting. Vi och/eller passande skolor/samarbetspartners kommer att kontakta dig med mer information. Vi kommer inte att dela din mailadress med någon annan än berörda partners. Genom att skicka in intresseanmälan godkänner du samtidigt våra villkor och hantering av personuppgifter.