Sista chansen att studera gratis i Skottland!?

Än så länge är det gratis för EU-studenter att studera i Skottland. Detta kommer dock att förändras med Brexit så ta sista chansen att studera i Skottland senast 2020/2021.

Brexit är nu historia och den här artikeln uppdateras inte mer. För aktuell information om studier i Storbritannien och Skottland rekommenderar vi våra artiklar:

Vi svenskar är vana med gratis utbildning även på högskolenivå. I större delen av världen kostar det dock pengar att gå på universitetet, inte minst om man är en internationell student. Genom universitetens utbytesavtal och Erasmus finns det möjligheter att ta en termin gratis på skolor (främst inom EU) som ditt universitet har utbytesavtal med. Antalet val och platser är dock begränsade.

Vill man ordna utlandsterminen på egen hand eller läsa en hel utbildning utomlands så är det dock främst i de nordiska grannländerna som man har kunnat studera gratis och då på de inhemska språken. Länder som Tyskland och Frankrike är också näst intill gratis på statliga universitet, men urvalet av kurser på engelska är begränsat.

Studera gratis i Skottland om du startar läsåret 2020/2021

Att studera i den engelsktalande världen där utbudet av engelskspråkiga utbildningar är störst brukar kosta en hel del. Undantaget har varit Skottland där studenter från andra EU-länder har kunnat studera gratis på undergraduatenivå (kandidatnivå). Masterutbildningar har dock en kursavgift i Skottland.

Pga Brexit finns en stor risk att Skottland fortsättningsvis inte kommer att vara gratis för EU-studenter. De skotska myndigheterna har dock beslutat att EU-studenter som startar en utbildning senast läsåret 2020/2021 ska få studera gratis under hela sin fyraåriga kandidatutbildning (inte bara det första läsåret). Så om du drömmer om att studera i Skottland är det dags att agera nu. Här nedan berättar vi hur.

Ansökningsdeadline i januari

Ansökan till de skotska universiteten görs vanligtvis via UCAS (den brittiska motsvarigheten till antagning.se). Vissa konkurrensutsatta utbildningar som medicin har ansökningsdeadline redan i oktober men ansökningsdeadlinen för de flesta utbildningar som startar hösten 2020 är den 15 januari. Så vill du studera i Skottland hösten 2020 så bör du påbörja din ansökan snart.

Om du missar deadlinen så finns det fortfarande en chans att ansöka via UCAS fram till juni i resten av Storbritannien men eftersom Skottland har ett tak på hur många EU-studenter man kan ta in så har man vanligtvis knappt någon chans efter den 15/1. Så vi rekommenderar att du ansöker i god tid.

Vill du börja på vårterminen 2021 så kan du även ansöka under hösten 2020, men räkna med hård konkurrens om platserna.

Om du blir antagen så får du sedan ansöka till Student Awards Agency Skottland för att få din kursavgift betald. Övriga kostnader för dina studier i Skottland kan du finansiera med CSN. Du har också rätt att jobba på fritiden, åtminstone tills Storbritannien har lämnat EU.

Få hjälp med ansökan och öka dina chanser att bli antagen

UCAS-ansökan kan upplevas som krånglig och med gratis universitetsutbildningar för EU-studenter är det hård konkurrens om studieplatserna i Skottland. Därför kan det vara en bra idé att ta hjälp med ansökan och skolval för att öka dina chanser att bli antagen.

Vi har en samarbetspartner som kan hjälpa dig med ansökan till alla universitet i Skottland och Storbritannien. Fyll i vår intresseanmälan för att få hjälp!

Mer information

Läs mer om Brexit i vår artikel om att studera i Storbritannien: England, Skottland och Wales.

Följ @utlandsstudier.se på Tiktok, Facebook, Instagram och Youtube för att se våra senaste artiklar och skolnyheter.

Relaterade artiklar

 • Studera i England, Wales eller Skottland
  Hur fungerar det att studera i England och Storbritannien? Vi hjälper dig! Här tittar vi på rekommenderade skolor, kostnader, ansökan, visum, stipendier, CSN, att jobba som student m.m.
 • Studentvisum till Storbritannien
  Vill du studera i Storbritannien (England, Wales, Skottland eller Nordirland)? Då behöver du söka studentvisum för kurser som är längre än 6 månader. Här berättar vi hur du gör.
 • Utlandsstudiestipendiet - deadline 15/12
  Ansök om Utlandsstudiestipendiet med deadline den 15/12. Vi delar ut stipendier till ett totalt värde av 50000-100000 kr för studier på utvalda skolor utomlands. Läs mer och ansök här.
 • Studera utomlands gratis
  Utlandsstudier.se hjälper dig kostnadsfritt med information om utlandsstudier. Här tittar vi på var och hur du kan studera utomlands gratis – utan att betala någon kursavgift.
 • Relaterade skolor

  De senaste artiklarna

  Populära artiklar

  Populära skolor

  Kommande webbinarier

  Virtual Open House at EAHM Dubai
  2024-07-10 15:00

   

  Intresseanmälan för utlandsstudier

  Fyll i formuläret nedan om du vill få hjälp att hitta och ansöka till passande skolor i det studieland du är intresserad av. Då får du också vår Utlandsstudiehandbok och tillgång till våra stipendier. Du förbinder dig inte till något, vi hjälper dig kostnadsfritt.

  Är du antagen till en skola utomlands?  Nej     Ja

  What and where do you want to study abroad:


  I want to get your newsletters with study abroad advice (max 1/month).

  Intresseanmälan är inte bindande och kostar ingenting. Vi och/eller passande skolor/samarbetspartners kommer att kontakta dig med mer information. Vi kommer inte att dela din mailadress med någon annan än berörda partners. Genom att skicka in intresseanmälan godkänner du samtidigt våra villkor och hantering av personuppgifter.