Studera inom EU

Att studera inom EU är lite billigare och lite enklare än att studera i andra länder. Här tittar vi på för- och nackdelar samt vad och var du kan studera inom EU.

Varför studera inom EU?

Skäl att inte studera inom EU

Vad kan man studera inom EU?

Populära studieländer

Hjälp att hitta och ansöka till skolor i Europa

Rekommenderade skolor inom EU

 

Varför studera inom EU?

Det finns många skäl att studera inom EU:

 • Kursavgifterna: är vanligtvis lägre än i resten av världen. I länder som Danmark, Finland, Skottland och Grekland kan du studera gratis på publika universitet. Frankrike och Tyskland tar bara en administrationskostnad på några hundra Euro per termin på publika universitet. I Holland betalar EU studenter drygt 2000 Euro per läsår. I Spanien och Italien kostar det lite mer men såvida men det brukar inte vara några problem att klara kursavgifterna på CSN-lånet. Privata skolor inom EU kan dock ha kursavgifter på över 10000 Euro per läsår.
 • CSN från 3 veckor: när du studerar inom EU har du rätt till studiemedel från CSN på alla godkända utbildningar som varar minst tre veckor. Det innebär att även korta sommarkurser kan finansieras med CSN. Utanför EU måste man dock läsa minst 13 veckor för att få studiemedel.
 • Legitimationsyrken: Vill du studera en hel yrkesutbildning till läkare, sjuksköterska, tandläkare, psykolog eller något annat yrke som kräver en legitimation för att jobba i Sverige så är det enklast att utbilda dig inom EU. Då kommer du att kunna få din legitimation snabbare med mindre krav på kompletteringsutbildningar än om du har studerat utanför EU.
 • Du kan jobba obegränsat: som EU-medborgare har du rätt att arbeta och söka jobb varsomhelst inom EU. Så det finns inga hinder för att jobba extra under din studietid och det finns ingen begränsning för hur mycket du får jobba eller vilken typ av jobb du får ta. Studerar du utanför Europa så regleras detta av visum och arbetstillstånd och du får på sin höjd arbeta deltid.
 • Inget visum krävs: du som är svensk medborgare, eller medborgare i ett annat EU-land, behöver inget visum för att studera inom EU. Det är bara att ta med dig passet och åka dit. Ska du stanna länge i ett land så kan det dock finnas krav på att du ska skriva dig där. Läs mer i vår artikel ska man skriva sig utomlands vid utlandsstudier.
 • Nära hem: att resa inom EU tar bara några timmar och biljetterna brukar inte vara så dyra så det är lätt att åka hem över jul och andra lov om du vill det.
 • Billig försäkring: genom EU-kortet har du rätt till sjukvård på samma villkor som invånarna i landet där du studerar. Du behöver fortfarande en studentförsäkring för att täcka saker som stöld, ansvar, rättsskydd, sjuktransport och olycksfall men den blir betydligt billigare än om du studerar utanför EU.
 

Skäl att inte studera inom EU?

Det finns dock några skäl att inte studera inom EU också:

 • Begränsat utbud på engelska: för dig som vill läsa en utbildning på kandidatnivå (undergraduate) på det europeiska fastlandet så finns det ett ganska begränsat urval av utbildningar som ges helt och hållet på engelska. De flesta programmen ges på det inhemska språket (danska, finska, tyska, franska etc). På Masternivå ges det betydligt fler kurser på engelska. Störst chans att hitta utbildningar på engelska (utanför Irland och Storbritannien) har du i Nederländerna samt på privata skolor som dock ofta har höga kursavgifter, t.ex. medicinskolor.
 • Inte så exotiskt: att studera i Spanien eller Italien kan kännas ganska exotiskt som svensk, men det är inte på samma nivå som att läsa i länder som Japan, Korea, Kina, Malaysia eller Australien. Vill du verkligen lära känna något av dessa länder så kan det vara bra att passa på under din studietid då du kan få studentvisum som ger dig rätt att arbeta och vistas där en längre tid.
 • Om du vill bosätta dig utanför EU: så kan det vara bra att studera i det land du vill bo. Då får du prova på att bo där under din studietid och du kommer att vara attraktivare på arbetsmarknaden om du hunnit lära dig språket och tagit en examen från ett lokalt universitet. Det är under din studietid du kan hitta vänner för resten av livet.
 

Vad kan man studera inom EU?

Språkkurser är ett populärt och bra alternativ för flexibla studier i länder som Tyskland, Frankrike, Spanien och Italien. Du kan ofta starta varje måndag och välja själv hur länge du vill läsa, från några veckor till en termin eller två. Det finns kurser på alla nivåer från nybörjare till avancerad. Läs mer om språkresor för vuxna studenter.

Inom EU är det också vanligt med universitetsutbyten inom Erasmusprogrammet. Det är dock inte lika vanligt med Study Abroad-terminer på egen hand som i den engelsktalande världen. På universitet inom EU kan du läsa alla ämnen du kan läsa i Sverige och mycket mer. Utmaningen är som sagt att hitta rätt utbildning på engelska om du inte vill studera i Storbritannien.

Det är väldigt populärt bland svenska studenter att ta en läkarutbildning utomlands då det är så svårt att komma in i Sverige. Sådana utbildningar är bäst att läsa inom EU av både licens- och kostnadsskäl. Östeuropa är populärast för den här typen av utbildningar då de har många medicinskolor som undervisar på engelska där det är billigare och lättare att bli antagen än i t.ex. England.

Det finns också gott om privata college och universitet inom EU som specialiserade på ämnen som design, hotell och turism eller business. T.ex. EU Business School som finns i Barcelona, München och Schweiz. Dessa skolor håller ofta bra kvalitet. De ger i regel utbildningar på engelska men kursavgifterna är högre än på statliga universitet.

 

Populära studieländer

Enligt CSNs statistik från läsåret 2017/2018 är de populäraste studieländerna inom EU för svenska studenter:

 1. Polen: något överraskande toppar Polen EU-listan med 1390 CSN-studenter år 2017/2018. De ligger sammanlagt på en fjärde plats efter USA, Storbritannien (som vi inte tar med pga Brexit) och Australien. Anledningen till den polska populariteten är främst medicinskolorna i kombination med låga levnadsomkostnader och närheten till Sverige. Här hittar du de flesta populära medicinskolor och universitet i Polen.
 2. Spanien: hade en mer väntad andra plats med 1342 studenter. Svenska studenter älskar att studera i Barcelona och de spanska kuststäderna. Spanien är svenskarnas favoritland för språkresor men det är också många som läser på spanska högskolor. Här hittar du universitet och språkskolor i Spanien.
 3. Danmark: 1217 CSN-studenter i Danmark är inte heller så överraskande med tanke på närheten till Skåne. Många svenska studenter väljer att ta sin universitetsutbildning på danska i Köpenhamn.
 4. Tyskland: här studerade 1018 svenska studenter. Att lära sig tyska kan vara en bra investering i din karriär. Här hittar du universitet och språkskolor i Tyskland.
 5. Frankrike: med 915 studenter är ett annat populärt land för språkresor. Om du vill studera på universitet här bör du dock vara duktig på franska. Här hittar du universitet och språkskolor i Frankrike.
 6. Nederländerna: hade 782 studenter varav nästan alla studerade på universitetsnivå. På universiteten i Nederländerna ger man ganska många utbildningar på engelska.
 7. Italien: Design är ett av de populäraste ämnena att studera i Italien men många vill också lära sig det vackra italienska språket. Läsåret 2017/2018 studerade 602 studenter på italienska universitet och språkskolor.
 

Hjälp att hitta och ansöka till skolor inom EU

Vi har samarbetspartners som kan hjälpa dig att studera på många universitet, medicinskolor, businesskolor och språkskolor inom EU. Fyll i vår intresseanmälan så gör vi vårt bästa för att hjälpa dig.

 

Rekommenderade skolor inom EU

Mer information

Följ @utlandsstudier.se på Tiktok, Facebook, Instagram och Youtube för att se våra senaste artiklar och skolnyheter.

Ladda ned utlandsstudiehandboken

Ladda ned en gratis utlandsstudiehandbok! 40 sidor späckade med råd och tips som hjälper dig att planera dina utlandsstudier steg för steg. Klicka här.

Relaterade artiklar