Jobba som engelskalärare utomlands - TESOL och CELTA

Vill du jobba utomlands? Att jobba som engelskalärare är ett av de vanligaste studentjobben utanför den engelsktalande världen. Men för att få jobb krävs ofta ett TESOL-certifikat.

Funderar du på att ta ett Gapyear och jobba utomlands? Ett av de vanligaste jobben man kan få är att jobba som andraspråkslärare i engelska i länder där de inte är lika bra på engelska som vi svenskar. I den här artikeln ska vi titta på vilka olika certifikat och utbildningar du kan ta för att jobba som lärare i engelska som andraspråk utomlands. Artikeln är skriven i samarbete med International House Sydney som har stor erfarenhet av lärarutbildning med TESOL- och CELTA-kurser.

Vad är TESOL, TEFL, TESL och CELTA?

TESOL (ursprungligen Teachers of English to Speakers of Other Languages), TEFL (Teaching English as a Foreign Language) and TESL (Teaching English as a Second Language) är olika termer som används för att beskriva certifikat och utbildningar som andraspråkslärare i engelska.

TESOL-kurser går igenom de senaste metoderna och idéerna för dig som vill jobba som lärare i engelska som andraspråk. Utbildningen vänder sig främst till dig som är duktig i engelska men inte har det som modersmål. Ingen lärarerfarenhet är nödvändig, kurserna ger dig den plattform du behöver för att kunna jobba som andraspråkslärare i engelskalärare utomlands.

Efter att du har fullföljt en TESOL-kurs så får du ett certifikat som intygar att du har gått denna utbildining. CELTA (CELTA (Certificate in Teaching English to Speakers of Other Languages) är det mest kända TESOL/TEFL/TESL-certifikatet. CELTA-kurser ges av godkända språkskolor baserat på specifikationer från Cambridge Assessment English, samma organsiation som står bakom Cambridge-Examen och IELTS.

Varför ska man ta en TESOL-kurs?

Vi svenskar är duktiga på engelska, men då vi inte har engelska som modersmål kan det vara tufft att hävda sig i konkurrensen om engelskalärarjobben. Om du har tagit ett TESOL-certifikat så kan du dock konkurrera om lärarjobben med engelsktalande studenter som saknar denna utbildning. Många språkskolor kräver att de lärare de anställer har läst TESOL där framförallt ett CELTA-certifikat kan öppna många dörrar och ge dig bättre anställningsvillkor och möjligheter.

Engelskalärare är eftertraktade i bl.a. Asiatiska länder som Japan, Korea och Kina. Ett deltidsjobb som engelskalärare kan hjälpa dig att försörja din vistelse och eventuella studier där. Se bara till att du har ett visum som tillåter dig att jobba där.

TESOL- och CELTA-kurser på IH Sydney, Bondi och Darwin

TESOL och CELTA-kurserna på International House i Sydney, Bondi och Darwin innehåller 120 klocktimmars undervisning, vanligtvis uppdelat på 8 veckor. Dina lärare föregår som exempel och lär dig att planera lektioner och hantera undervisningen. Du kommer också själv att få praktisera som engelskalärare på språkskolans lägre nivåer för att skaffa dig värdefull erfarenhet. Din engelska bör vara på minst Upper Intermediate nivå (motsvarande engelska 6 från gymnasiet) för att du ska kunna bli antagen till dessa kurser.

Mer information

Du kanske också är intresserad av vår artikel Utbildningar som ger jobb.

Följ @utlandsstudier.se på Tiktok, Facebook, Instagram och Youtube för att se våra senaste artiklar och skolnyheter.

TESOL CELTA TEFL      © Johan Asplund (artikeln uppdaterades senast 2023-09-05)

Relaterade artiklar

 • Jobba som student utomlands
  Får man jobba när man studerar utomlands? Här går vi igenom reglerna och kommer med tips för dig som vill dryga ut studiemedlen med att jobba när du är student utomlands.
 • De senaste artiklarna

  Populära artiklar

  Populära skolor

   

  Intresseanmälan för utlandsstudier

  Fyll i formuläret nedan om du vill få hjälp att hitta och ansöka till passande skolor i det studieland du är intresserad av. Då får du också vår Utlandsstudiehandbok och tillgång till våra stipendier. Du förbinder dig inte till något, vi hjälper dig kostnadsfritt.

  Är du antagen till en skola utomlands?  Nej     Ja

  What and where do you want to study abroad:


  I want to get your newsletters with study abroad advice (max 1/month).

  Intresseanmälan är inte bindande och kostar ingenting. Vi och/eller passande skolor/samarbetspartners kommer att kontakta dig med mer information. Vi kommer inte att dela din mailadress med någon annan än berörda partners. Genom att skicka in intresseanmälan godkänner du samtidigt våra villkor och hantering av personuppgifter.