Spanien och Japan populärast för språkresor

Nu har CSNs statistik för läsåret 2016/2017 kommit och vi har tittat på vilka länder som var populärast för språkresor. Vinnarna heter Spanien, Japan och USA.

KUAS Information Session

Kyoto University of Advanced Science (KUAS)
Webbinarium:  2023-06-09 17:00

This information session provide information about the following ・Study in Japan ・KUAS Engineering Program ・Admission Requirements and Schedules (It will cover the same topics as the session on June 4th and 8th)

Anmäl dig här


Språkresor på nedgång

För 15 år sedan var det otroligt populärt att åka på språkresor efter gymnasiet. Över 27% av alla studenter som studerade utomlands med CSN åkte på språkresor. Sedan dess har antalet dalat rejält och de utgör nu knappt 10% av alla svenska utlandsstudenter med CSN. Från över 7377 till 2644 studenter.

De största förlorarna finns i Europa där antalet språkresestudenter med CSN har minskat med 80% de senaste 15 åren. Årets stora förlorare är Storbritannien och Frankrike som båda noterar nya bottenrekord med 223 respektive 257 studenter för läsåret 2016/2017.

Flest studenter studerade i Spanien

Spanien tillhör i det långa loppet en av de största förlorarna på den svenska språkresemarknaden då man idag har mindre än en femtedel så många CSN-studenter som man hade för 15 år sedan. Det sista läsåret har man dock fått ett uppsving och med 611 studenter var Spanien svenskarnas populäraste land för språkresor under läsåret 2016/2017. Det var det högsta antalet svenska språkstudenter till Spanien sedan läsåret 2011/2012 då 714 studenter åkte dit.

Som vanligt var Barcelona den populäraste orten för språkresor till Spanien.

Japan hade flest studentveckor

Sedan nybörjare fick rätt till studiemedel för språkresor utanför Europa år 2004 har Japan lyft som en raket på språkresehimlen. De tre föregående läsåren har Japan varit den största språkresedestinationen för svenska studenter. I år gick antalet ned från 531 till 416 vilket innebar att man blev slagna med god marginal av Spanien. Tittar man på antalet veckor som studenterna får studiemedel så är dock Japan fortfarande klart störst med 9194 veckor, jämfört med Spaniens 6843.

Läs mer om språkresor till Japan.

USA ökar mest

USA har alltid varit det populäraste landet för svenska studenter att studera i. Enligt CSNs gamla regler fick man dock inte studiemedel för att läsa europeiska språk utanför Europa. Detta förändrades i CSN-reformen som trädde i kraft sommaren 2015. Sedan dess har antalet språkresestudenter i USA ökat snabbt, främst på bekostnad av England som har gått ned nästan lika mycket. Med 287 studenter intar USA tredjeplatsen för språkresor med CSN under läsåret 2016/2017.

Läs mer om språkresor till USA.

Vi kan hjälpa dig gratis

Vill du ha hjälp med språkkurser utomlands? Vi hjälper dig gratis med skolval och CSN. Fyll i vår intresseanmälan för att få hjälp och läs mer i vår artikel om språkresor.

Mer information

Hitta språkskolor i fler länder utomlands.

Följ @utlandsstudier.se på Tiktok, Facebook, Instagram och Youtube för att se våra senaste artiklar och skolnyheter.

Relaterade artiklar

 • De populäraste skolorna och länderna 2017
  Vilka skolor och länder är populärast bland svenska utlandsstudenter? Här hittar du svaret baserat på CSNs statistik för utlandsstudier 2017.
 • Världens populäraste språkskolor
  Nu har vi fått intressant statistik från CSN som visar vilka som var de populäraste språkskolorna för svenska CSN-studenter under 2016.
 • Världens populäraste skolor
  Utlandsstudier.se har fått rykande färsk statistik från CSN som visar var svenskarna studerade utomlands år 2016. Lite överraskande var en polsk skola populärast. Här är topp 10:
 • På språkresa i Alicante
  Vill du studera spanska i Spanien? Då är Alicantes universitet ett bra alternativ, här ger språkkurserna ECTS-poäng & du kan få CSN redan som 19-åring. Vår stipendiat Cornelia berättar:
 • Relaterade skolor

  De senaste artiklarna

  Kommande webbinarier

  Virtual info session!
  2023-06-06 19:00

  KUAS Information Session
  2023-06-08 01:00

  KUAS Information Session
  2023-06-09 17:00

   

  Intresseanmälan

  Fyll i formuläret nedan om du vill få hjälp att hitta och ansöka till passande skolor i det studieland du är intresserad av. Då får du också vår Utlandsstudiehandbok och tillgång till våra stipendier. Du förbinder dig inte till något, vi hjälper dig kostnadsfritt.

  Är du antagen till en skola utomlands?  Nej     Ja

  What and where do you want to study abroad:


  I want to get your newsletters with study abroad advice (max 1/month).

  Intresseanmälan är inte bindande och kostar ingenting. Vi och/eller passande skolor/samarbetspartners kommer att kontakta dig med mer information. Vi kommer inte att dela din mailadress med någon annan än berörda partners. Genom att skicka in intresseanmälan godkänner du samtidigt våra villkor och hantering av personuppgifter.