Gymnasieår utomlands

Vill du studera utomlands en längre tid under eller innan gymnasiet? Då är ett läsår på gymnasiet/high school utomlands det bästa alternativet. Få hjälp med gymnasieår i 11 olika länder

Varför ta ett gymnasieår utomlands?

Att ta ett gymnasieår utomlands är en fantastisk möjlighet att se världen och lära känna en annan kultur. Jag hade precis fyllt 18 år när jag åkte iväg till USA för att läsa ett år på high school och leva som en amerikan i ett år. Utan det året hade jag inte varit den jag är idag. Det var oerhört utvecklande och gav mycket perspektiv både på USA och Sverige. Jag kom hem med vänner för livet och efter alla dessa år har jag fortfarande bra kontakt med mina värdföräldrar som jag träffar emellanåt.

Att åka på ett gymnasieår utomlands är ett riktigt äventyr som ger dig upplevelser som du aldrig kan få som turist. När du kommer hem igen så kommer du att ha växt som människa, blivit mer självständig och bättre på språk. Du har också fått en djupare förståelse för hur människor lever i ett annat land vilket du kommer att ha stor nytta av.

Vi har en samarbetspartner som har mångårig erfarenhet av att anordna gymnasieår utomlands över hela världen. De finns med dig hela vägen från planeringsstadiet tills du kommer hem. De hjälper dig att hitta en bra skola och värdfamilj samt en utbildning som uppfyller kraven för visum etc. Få hjälp med hela processen från den initiala intervjun till förberedelsemöten och support på plats.

Vart kan man åka?

Vår samarbetspartner kan hjälpa dig med gymnasiestudier i följande länder:

 • Australien
 • Frankrike
 • Irland
 • Italien
 • Japan
 • Kanada
 • Nya Zeeland
 • Spanien
 • Storbritannien
 • Tyskland
 • USA

Du kan åka iväg en termin eller ett helt läsår. Vanligtvis bor man i värdfamilj men det finns också program där man bor på skolan.

Vanliga frågor om gymnasieår utomlands

Observera att dessa program anordnas av en fristående samarbetspartner och inte av oss. Fyll i en intresseanmälan för att få mer information av dem.

Kostar det någonting?
Ja gymnasieår utomlands kostar pengar som fördelas mellan familj, skola, arrangör och praktiska kostnader (t.ex. flygbiljetter). Priserna varierar mellan olika länder, program och tillval. En inledande intervju är gratis så du betalar inte något innan du bedömts vara lämplig och väljer att ansöka till programmet.

Kan jag få studiebidrag för gymnasieår utomlands?
Ja om du studerar inom EU så finns den möjligheten.

Kan jag få stipendium?
Stipendier är ovanliga för high school/gymnasieår. Vi på Utlandsstudier.se har inga sådana stipendier, men vår partner för Gymnasieår utomlands har stipendier som du kan söka som ger dig en rabatt på deras program.

Kan jag välja en specifik ort och skola?
Ja i många länder kan du komma med specifika önskemål, men det kan tillkomma en merkostnad om man vill vara garanterad att studera på en viss plats t.ex. i Kalifornien.

Behöver jag visum?
Ja om du studerar utanför EU så behöver du visum. Vår samarbetspartner hjälper dig med detta.

Kan jag tillgodoräkna ett gymnasieår utomlands i Sverige?
Det är upp till ditt svenska gymnasium att avgöra så prata med studievägledaren där. Det kan bero på var du läser, men vanligtvis kan man inte tillgodoräkna high school år på gymnasiet i Sverige. Däremot har du möjlighet att tenta av engelskan och ev andra ämnen du har läst under ditt utlandsår.

Kan jag bo i en värdfamilj som jag har ordnat själv?
Ja såvida familjen klarar vår samarbetspartners kvalitetsprövning så kan du göra det. Då får du rabatt på priset.

Texten ovan är skriven av skolan själva och översatt av oss. Om du är intresserad av den här skolan så kan du börja med att fylla i intresseanmälan här intill så skickar vi dig mer information om hur ansökan går till och du är då garanterad att ta del av eventuella rabatter.Gymnasieår utomlands

Fakta

Ålder: 14-18 år

Betygskrav: minst godkänt i alla ämnen

Priser: varierar mellan olika program

Studieländer: Australien, Frankrike, Irland, Italien, Japan, Kanada, Nya Zeeland, Spanien, Storbritannien, Tyskland och USA

Utbildningslängd: 1 läsår eller 1 termin

Boende: I värdfamilj eller på skolan

Intresseanmälan för utlandsstudier

Fyll i formuläret för att få mer information om utbildningarna och ansökan till Gymnasieår utomlands. Då får du även ta del av våra rabatter och får hjälp med CSN m.m. Du kan också ställa frågor till oss och skolan här.


 


Jag vill få nyhetsbrev från Utlandsstudier.se och skolan.

Sätt mig även i kontakt med andra skolor som erbjuder liknande utbildning i samma land.

Intresseanmälan är inte bindande och kostar ingenting. Vi och/eller passande skolor/samarbetspartners kommer att kontakta dig med mer information. Vi kommer inte att dela din mailadress med någon annan än berörda partners. Genom att skicka in intresseanmälan godkänner du samtidigt våra villkor och hantering av personuppgifter.