Vilka försäkringar behöver jag i Nederländerna?
Jag kommer studera i Nederländerna från och med September. Jag har redan fixat en försäkring i Sverige. Men eftersom jag kommer stanna i Nederländerna längre än 4 månader så ställer det väl till läget lite? Jag har en sjukdom vilket gör att jag kommer behöva vård på plats plus att jag måste hämta ut mediciner. Min försäkring i Sverige täcker inte det, måste jag då skaffa en försäkring i Nederländerna också även fast jag inte kommer jobba någonting? Eller täcker det att jag kommer från ett EU-land och ska studer i ett annat EU-land?
Frågat av: Anonym, 2217 days, 18 hours, and 40 minutes ago
Svar:
Tack för din fråga. Då denna fråga även kan vara intressant för andra studenter har jag delat upp svaret i två delar. Delvis vilken utlandsstudieförsäkring vi rekommenderar för studier i Nederländerna och delvis hur du ska göra med planerad sjukvård under dina studier.
Studentförsäkring till Nederländerna
Vi rekommenderar samma utlandsstudieförsäkringar oavsett var man ska studera. När du läser inom EU blir dock premien lägre då försäkringsbolagen räknar med att du har ett grundläggande sjukvårdsskydd via det Europeiska sjukförsäkringskortet.
Den prisvärdaste utlandsstudieförsäkringen som vi känner till är AVIs Security Pass'port om du ordnar dina utlandsstudier på egen hand.
Vill du ha en svensk försäkring med ännu mer skydd så kan du få 3% rabatt på Goudas Studera Utomlands-försäkring via denna länk. Den är dyrare än AVIs men täcker även en del av kursavgifterna om du skulle avbryta din utbildning av försäkringsskäl. Den har också lite bättre skydd för äventyrliga aktiviteter, men detta kan läggas till för en mindre kostnad hos AVI.
Observera att utlandsstudieförsäkringar inte täcker bilkörning eller sådant som kan hända innan avresa. Läs mer i vår FAQ om utlandsstudieförsäkringar.
Försäkring för planerad sjukvård
Försäkringar brukar inte täcka planerad sjukvård och s.k. pre-existing conditions då försäkringsbolagen är vinstdrivande företag så de vill inte sälja försäkringar som är garanterade att gå back. När du studerar inom EU så bör dock detta inte vara några problem. Det Europeiska sjukförsäkringskortet ska enligt försäkringskassan täcka "även vård som orsakas av kronisk sjukdom. I sådan vård inkluderas provtagningar och medicinska kontroller. Med EU-kortet betalar du lika mycket för sjuk- och tandvården som de som bor i landet."
I annat fall är alternativet att tillfälligt resa hem till Sverige för planerad sjukvård, men det bör inte behövas om du studerar inom EU.
Besvarat av: Johan på Utlandsstudier.se, 2018-08-28 11:21:00
Vi besvarar alla frågor här gratis baserat på vår kännedom om ämnet vid frågetillfället. Om det sker några större förändringar så försöker vi i möjligaste mån att uppdatera våra svar. Vi kan dock inte hållas ansvariga för problem du kan stöta på med hänvisning till våra svar.
Tillbaka till frågor och svar
Intresseanmälan är inte bindande och kostar ingenting. Vi och/eller passande skolor/samarbetspartners kommer att kontakta dig med mer information. Vi kommer inte att dela din mailadress med någon annan än berörda partners. Genom att skicka in intresseanmälan godkänner du samtidigt våra villkor och hantering av personuppgifter.