5 kul sätt att lära sig ett nytt språk
Tycker du också att det är svårt eller kanske rent av tråkigt att lära sig språk? Här ger vi dig fem tips som gör språkinlärningen roligare.
Att plugga glosor och traggla grammatik är inte det roligaste man kan göra. Om du inte har så lätt för att lära dig språk så kan det kännas som att man inte kommer någon vart hur mycket man än kämpar.
Det finns dock hopp! Språkinlärning behöver inte vara tråkigt. Det viktigaste är att du är motiverad att lära dig. Utan motivation kommer du ingenstans men är du väl motiverad så kan du komplettera det vanliga pluggandet med följande aktiviteter för att göra snabba framsteg:
1. Titta på film och tv
För att bli bra på ett språk så måste du bygga upp en känsla för det. Du måste lära dig vanliga uttryck, frågor och svar, uttal och praktiskt språkbruk. Då finns det få sätt som är bättre än att lyssna på hur folk faktiskt pratar.
Med hjälp av Youtube, filmtjänster och tv-kanaler kan du hitta filmer, tv-serier, barnprogram och nyhetssändningar på de flesta större språk. Visst kan det vara tufft att hänga med i början men du kommer att bli förvånad över hur snabbt du lär dig. Du kan också använda dig av svensk eller engelsk textning i början så kan du förstå bättre samtidigt som du ändå får träna passivt på språket.
En bonus med att titta på film och TV på språket du lär dig är att du även får en insyn i landets kultur och värderingar som ofta går hand i hand med språkintresset.
2. Läs böcker och tidningar
Att läsa är ett annat utmärkt sätt att bli bättre på ett språk. I början av gymnasiet var jag ganska dålig på engelska men jag älskade att läsa fantasyböcker. Jag blev biten av en serie där bara de två första böckerna fanns översatta till svenska. Jag var bara tvungen att läsa vidare på engelska. Det var inga lätta böcker så i början gick det lite trögt och jag fick använda ordlistan en hel del. Ett drygt halvår senare hade jag läst 14 böcker på engelska och höjt mitt betyg rejält.
På andra språk som man inte kan så mycket av så får man ofta börja på lite lägre nivå genom att till exempel läsa korta nyhetsartiklar eller serietidningar. Många som lär sig japanska har t.ex. börjat med att läsa mangaserier.
3. Lyssna på musik
Att lyssna på musik känns knappast som att plugga. Du kan lyssna medan du tränar eller bara ligga på sängen och blunda och lyssna på texten. Det är roligare och lättare att lära sig och minnas sångtexter än att traggla enstaka ord. Kolla sedan upp vad texterna betyder. Även om sångtexter ofta kan ta sig friheter med språket så ger de en bra känsla för fraser och betoningar.
Passa också på att lära dig vanliga sånger som du kan stöta på ofta i landet såsom födelsedagssånger, nationalsången och kanske någon känd snappsvisa eller dryckessång.
4. Byt språk på sociala medier och andra webbsajter
Facebook, Google och många andra plattformar låter dig själv ställa in språket för gränssnittet. För dig som är van så är det inte så svårt att navigera dessa sajter så varför inte ställa in dem på språket som du försöker lära dig? Då kommer du att lära dig många nya ord och hela tiden ha språket närvarande. Det är när du börjar tänka på ett främmande språk som det verkligen börjar hända saker.
5. Ta alla chanser att prata!
Det finns inget bättre sätt att förbättra ditt praktiska språkbruk än att prata på språket du lär dig. Då får du lämna din komfortzon och både tala och lyssna utan att veta vad som kommer härnäst. Var inte rädd för att göra misstag! Det är så vi lär oss. Talspråk är sällan perfekt och nästan alla uppskattar när du anstränger dig för att tala deras språk.
Du kan prata med en kompis som lär sig samma språk men allra bäst är det förstås att prata med någon som har språket som modersmål. Kanske någon i din bekantskapskrets känner någon som kommer från det landet. Annars kan du försöka träffa någon via internet eller erbjuda dig att bli fadder för en utbytesstudent.
Det allra bästa är förstås att resa till ett land där språket talas. Det leder oss in till vårt bonustips:
Bonustips: Åk på en språkresa
Det finns nog inget roligare sätt att lära sig ett språk än att åka på en språkresa till landet där det talas. Då får du njuta av maten, kulturen, klimatet och allt annat som lockar dig dagarna i ända. Du tvingas använda dig av språket både i och utanför klassrummet och gör på så sätt snabba framsteg. Vi kan hjälpa dig med skolval, CSN och ansökan. Fyll i en intresseanmälan för att få hjälp.
Språkresor är inte bara något för tonåringar. Det finns språkresor för alla åldrar. De flesta som åker har gått ut gymnasiet och från och med hösten det år du fyller 20 kan du få CSN för språkresor. Läs mer om språkskolor utomlands.
Mer information
Det här artikeln är inspirerad av ett blogginlägg från den ryska språkskolan Liden & Denz. Blogginlägget heter 5 fun ways to boost your Russian language skills och är skrivet av studenten Tilly Hicklin.
Följ @utlandsstudier.se på Tiktok, Facebook, Instagram och Youtube för att se våra senaste artiklar och skolnyheter.