Kostnader för utbildning Sverige/utomlands?

Hej,

Har under en längre tid varit väldigt nyfiken på utlandsstudier och vad det finns för skillnader mellan att studera i Sverige och utomlands. I detta fall är frågan mer inriktad på studier efter gymnasiet, då jag tog studenten förra året. Hur skiljer sig kostnaderna mellan studier i Sverige och utomlands, vad är mer dyrt och vad är det man faktiskt betalar för i Sverige/utomlands?

Som person är jag väldigt öppen för nya kulturer och människor, och att studera utomlands har länge varit en dröm. Vet att kostnaderna skiljer sig mellan olika länder, och att det därför inte går att säga en exakt summa. Men vad skulle gynna mig mest i det här fallet, enligt er? (Sökt till utbildning i Sverige, men osäker).

Har länge sett mig själv bo och arbeta utomlands i framtiden, det finns liksom inte något annat alternativ. Vill arbeta internationellt och tänker att varför då inte ta chansen att studera utomlands, direkt. Har sökt hur mycket som helst på nätet men tycker inte jag får något konkret, faktiskt svar på det jag undrar över. Så snälla, hjälp mig så jag kan ta ett mer ansvarsfullt och genomtänkt beslut i framtiden. Tack på förhand.

Med vänliga hälsningar,
Jasmine

Frågat av: Jasmine, 3 years ago


Svar:

Utan att gå in på specifika länder, skolor och utbildningar är det svårt att specificera kostnader, men här är lite allmän information:

Kursavgifter

Den stora skillnaden mellan utlandsstudier och studier i Sverige är att du nästan alltid betalar en kursavgift när du studerar utomlands, medan alla svenska universitet och högskolor är kostnadsfria för studenterna. Det är ganska logiskt att det är på det sättet då det är skattebetalarna som betalar för att studenterna ska kunna studera gratis och det är få länder som är villiga att skattefinansiera internationella studenter.

Inom EU finns det dock en regel som säger att man måste erbjuda andra EU-medborgare samma villkor som sina egna medborgare. Det innebär att du som internationell student kan studera mer eller mindre gratis i EU-länder som erbjuder gratis utbildning för sina egna medborgare, t.ex. i de nordiska grannländerna samt på publika universitet i bl.a. Tyskland och Frankrike. Utmaningen kan dock vara att hitta den utbildning du är intresserad av på engelska, framförallt på kandidatnivå.

I de flesta länderna runt om i världen så tar man ut undervisningsavgifter för universitetsstudier. Här är några exempel:

  • I Storbritannien kostar universiteten i dagsläget £9250/läsår vilket man ganska precis kan finansiera med CSNs kursavgiftslån. I Skottland har det varit gratis för EU-studenter, men allt detta kommer nog att förändras från och med 2021 när Brexits övergångsperiod tar slut.
  • I USA kan man ta de två första grundläggande universitetsåren på Community College för en kursavgift på ca $7500-9500/läsår. Därefter kan man transferera till ett universitet för de två sista åren i en Bachelor's Degree. Universitetens kursavgifter för internationella studenter brukar starta på $25000/läsår men kan vara betydligt högre än så, så där behöver man egna pengar för att det ska gå runt om man inte får stora stipendier.
  • I Australien är kursavgiften i snitt drygt 30000 AUD för internationella studenter. Det klarar man inte på CSN. Det finns dock högskolor som Kaplan Business School där man kan ta en kandidat inom business eller turism till en rimligare kostnad.
  • De lägsta kursavgifterna hittar du om du studerar i Asien eller om du studerar inom EU.

Levnadsomkostnader

Den andra stora kostnaden för studenter är levnadsomkostnader för mat, husrum och nöjen. Det billigaste, men tråkigaste, alternativet är att bo hemma hos sina föräldrar och studera i närheten av sin hemort. Men många studerar bara på universitetet en gång i livet. Då bygger man upp sitt nätverk och träffar vänner och kanske partners för livet. Det kan vara värt att investera i att få bästa möjliga förutsättningar. Om du inte bor hemma så har du liknande kostnader utomlands som om du studerar på en annan ort i Sverige. Studentboende i Sverige kan ofta ha rimliga priser, inte minst på mindre orter men i övrigt är levnadsomkostnaderna i Sverige högre än i de flesta andra länder. Om du t.ex. studera i Asien eller Sydeuropa kan du ofta äta och shoppa billigare än hemma. Detsamma gäller ofta för mindre orter i den engelsktalande världen. I megastäder som New York, London och Paris kan det dock vara riktigt dyrt att bo och leva.

Finansieringsalternativ

Du som vill studera utomlands kan finansiera dina utlandsstudier med hjälp av:

  • Lån och bidrag från CSN. För utlandsstudier kan du i dagsläget få ut ca 4800-6300 kr per studievecka. Därutöver kan du även ta lån till resan och din utlandsstudieförsäkring.
  • Stipendier för utlandsstudier. De täcker sällan hela kostnaden, men på många skolor finns möjligheten till stipendier som sänker kursavgiften med 10-20%.
  • Genom att jobba utomlands under din studietid.
  • Genom att spara ihop pengarna innan du åker. Om du inte har råd med en hel utbildning så kan du ta en study abroad-termin.

Hjälp och mer information

Om du vill bosätta dig och jobba utomlands kan det vara en god idé att studera i det land där du vill bo och jobba. Om det inte är ett engelsktalande land så rekommenderar vi att du först lär dig språket på en språkskola på plats. Vi och våra samarbetspartners kan hjälpa dig med skolval och ansökan till college, universitet och språkskolor över hela världen. Fyll i vår intresseanmälan om du vill ha hjälp.

Läs mer:

Besvarat av: Johan på Utlandsstudier.se, 2020-06-15 14:59:30 This is an accepted answer.

Vi besvarar alla frågor här gratis baserat på vår kännedom om ämnet vid frågetillfället. Om det sker några större förändringar så försöker vi i möjligaste mån att uppdatera våra svar. Vi kan dock inte hållas ansvariga för problem du kan stöta på med hänvisning till våra svar.


Tillbaka till frågor och svar 

Intresseanmälan för utlandsstudier

Fyll i formuläret nedan om du vill få hjälp att hitta och ansöka till passande skolor i det studieland du är intresserad av. Då får du också vår Utlandsstudiehandbok och tillgång till våra stipendier. Du förbinder dig inte till något, vi hjälper dig kostnadsfritt.

Är du antagen till en skola utomlands?  Nej     Ja

What and where do you want to study abroad:


I want to get your newsletters with study abroad advice (max 1/month).

Intresseanmälan är inte bindande och kostar ingenting. Vi och/eller passande skolor/samarbetspartners kommer att kontakta dig med mer information. Vi kommer inte att dela din mailadress med någon annan än berörda partners. Genom att skicka in intresseanmälan godkänner du samtidigt våra villkor och hantering av personuppgifter.

Ladda ned utlandsstudiehandboken

Ladda ned en gratis utlandsstudiehandbok! 40 sidor späckade med råd och tips som hjälper dig att planera dina utlandsstudier steg för steg. Klicka här.

Frågor om CSN och finansiering

Kan man söka stipendium till Expanish Buenos Aires?

Skola som är billigare än Musicians Institute i LA?

Hur kan jag översätta Sveriges betygsystemet till Spaniens?

Vilka krav ställer CSN på språkskolor i EU?

Distansstudier i Sverige?

Kan jag få csn under sommaruppe för språkstudier på distans?

CSN I Italien 2024?

Ekonomisk stöd ?

Har jag råd att läsa en fullständig psykologiutbildning i USA?

Är högre matematik fördelaktigt för college?

Finns stipendium tillgängligt för min skola?

Hur söker jag till ert stipendium?

Rugbygymnasium i Nya Zeeland?

Är Polimoda Fashionschool i Florens CSN?

Vad kostar det att studera i Skottland?

Kan jag söka stipendium för studier i Mexiko?

Arab Open University?

Universitet i Sverige efter gymnasiet i ett annat land?

Reseförsäkring för resor utomlands från utbyteslandet?

Var kan jag plugga utomlands billigt?

Vad finns det för fördelar att gå via er?

Byta skola i CSN lån?

Vilket bankkort rekommenderar ni?

Hur kan jag finansiera språkstudier Athen?

Stipendium för studier på high school i USA?

Går det att söka utlandsstudiestipendier till Irland?

Finns det några specifika stipendier för studier i Tjeckien?

Studera design i Japan?

Räcker enbart studiemedel från CSN för 2 år på collage?

Hur fungerar ansökningen om CSN-lån?

Var kan jag plugga till sjuksköterska inom EU?

Finns det språkskolor som räknas inom högskolepoängen?

Vad är chansen att få ett akademiskt stipendium i USA?

Kan jag studera utomlands fast jag har läst 6 år i Sverige?

Studera i USA efter särgymnasium?

Kan jag ha CSN bidrag för Tyska studier+pengar från VH?

Hur söker jag stipendier?

Hur är det att studera i Afrika?

Räcker CSN för att studera i England?

Finns det stipendier för språkkurser?

Hur mycket hjälper CSN en med?

Finns stipender att söka för A+World Academy?

Finns motsvarande CSN även i Frankrike?

Vårdnadshavare betala lån ?

Svensk med dubbla medborgarskap berättigad till CSN?

Hjälper ni till med finansieringen av utlandsstudier?

Är det gratis att studera i Skottland efter Brexit?

Jag behöver undervisningsavgiften från CSN i förskott?

Kan man få CSN om man ska göra doktorand i england?

Kan man söka CSN innan man fått antagningsbeskedet?

Får man CSN för utlandsstudier när man är 19?

Intyg på tillräckliga bankmedel?

Kan jag få mitt CSN skickat till en bank i kanada?

Kan jag jobba som advokat i USA med en svensk juristexamen?

Jag måste gå om ett år, får jag CSN?

Var kan jag komma in på läkarprogrammet utan kursavgifter?

Hur kontrolleras bankbrev?

Varför kostar det pengar att studera inom EU?

Kan man få stipendier för study abroad-terminer utomlands?

Har ni spanskakurser på Mallorca?

stipendier för konstutbildning?

Vad är den totala studieavgiften för en kurs i USA?

Hur ansöker jag om stipendium?

Kan jag ta en master i USA efter juristexamen i Sverige?

Kan svenskar ha rätt till studiemedel i Tyskland?

Hur skaffar man kontoutdrag på engelska + Saldon i USD?

Hur går det till att studera i Bolivia?

Studera i Turkiet på heltid

Språkkurs i Turkiet för att läsa turkiska språket?

Kan man få CSN på Lexis i Korea?

Räcker CSN som financial support i ett Study Permit?

Behöver jag redovisa att jag betalt undervisningsavgift?

Var kan man klara sig på CSN när man studerar utomlands?

CSN intyg till ambassaden?

Var kan man genomföra TOEFL test i Sverige?

Hur fyller man i Financial Statement ISFS USA?

Betalar CSN för kursavgift utomlands?

Betalar CSN för allting när jag studerar utomlands?

Får man csn om man inte har svenska 3?

Finansieras språkkurspriset med CSN?

Hur får man rätt dokument för att få beviljat CSN i Japan?

Hur kan jag överklaga CSNs beslut?

Kan jag bo utomlands och studera i Sverige på distans?

EU business School Montreux stipendium?

Kan jag studera till tandläkare med CSN i Ukraina?

Studiebidrag boende i Spanien?

Finns det bidrag för att studera i Skottland?

Kan jag studera med CSN på olika utbildningar i Ukraina?

Kan jag får stipendium för Columbia Univeristy NYC?

Financial aid?

Har jag fördel med dubbelt medborgarskap efter Brexit?

Skolor som är helt finansierade av CSN?

Språkresor pris?

Medborgarskap - hur fungerar det med CSN och visum?

Påverkar en utökad kurs med betyg F GPA?

Hur funkar det med csn och språktester?

Stipendium för junior college i USA?

Har jag rätt till CSN om jag tar foundation year?

Hur mycket egna pengar?

Kan man studera gratis i Indien?

Studera gratis i Skottland efter Brexit?

Universitet i Frankrike med ECTS och CSN?

Kan jag få CSN om jag läser i Turkiet?

Doktorandstudier i Spanien med CSN?

Kan man förbättra sina chanser under gymnasiet?

Kan jag jobba som rektor i USA med en svensk utbildning?

Kan vi få CSN för distansstudier efter Brexit?

Hur kan man finansiera utlandsstudier på gymnasienivå?

Läser audionom program här i Sverige vill försätta i Iran?

Studiefinansiering från annat håll än CSN i Storbritannien?

Betalar Sverige min utbildning i USA?

Vart kan jag hitta stipendium om jag redan är antagen?

Studier pa distans om man bor utomlands?

Klarar man sig på CSN när man studerar utomlands?

Behöver jag meddela CSN om jag får lån från annat land?

Vilken utbildning ska jag ange på stipendieansökan?

Dietistutbildning?

Påverkas det maximala csn-lånet av merkostnadslån?

Kan jag studera i Sverige på distans och i USA samtidigt?

Olika skolor och dess konstad?

Hur söker jag stipendium?

Kan man få CSN för foundationprogram i England?

Doktorandstudier som kompetensutveckling?

Student i EU och utbildning i UK fom 2021 ?

Kan jag söka ert stipendium för studier som påbörjas i år?

Vad kan jag göra om jag har gått på särskola?

Skolval i Sverige för stipendium på college i USA?

CSN för kortare utlandsstudier (18 år)?

Hur vet jag om en skola är CSN-berättigad?

Kan man plugga mer än 1år med er eller om man inte kan det?

Kan man få CSN för att läsa till Psykolog i Iran?

Kostnader för utbildning Sverige/utomlands?

Kan kursavgiftslånet vara större än kursavgiften?

Gäller min socionomexamen i Kanada?

Dubbelt medborgarskap - i vilket land söker jag studiemedel?

Får man CSN för att studera i Turkiet?

Får man CSN om man inte är svensk medborgare?

Vad säger lagen om utlandsstudier med uppehållstillstånd?

Kan man ta CSN-lån för student contribution fee på Irland

Arbeta som utbytesstudent, hur fungerar det?

Vad menas med resestipendium?

Studiemedel efter Brexit?

6 frågor om studier i USA

Får man bekräftelse på stipendieansökan?

Klinisk psykolog via Padua Universitetet, hur?

Kontoutdrag till amerikanska ambassaden?

Kan man ta fler än ett CSN-lån för utlandsstudier?

Vad finns det för studiestödsgrunande utbildning som varar 1 år?

Betalar mitt universitet mina terminsavgifter vid utlandsstudier?

Kan jag ansöka om utlandsstudiestipendiet?

Är det dyrt att studera i Australien?

1:a året gymnasium i Nairobi?

Finansiering utöver CSN till studier Kanada?

Finns det statistik för stipendium vid utlandsstudier?

Får man CSN för att läsa på high school?

Garanti för finansiering?

Juristutbildning i Australien?

Är det möjligt att få "full scholarship" som marinbiolog?

Vad är skillnaden mellan studiemedel och merkostnadslån?

Vad kostar IronHack utbildningen?

Vart hittar jag information om undervisningsavgift?

Hur värt är att att göra transfer i USA?

Kan jag ta en sommarkurs med CSN utomlands?

Finansiering utlandsstudier USA?

Vad kostar det att få hjälp av er med utlandsstudier?

Språkstipendium till Vietnam?

Kan man studera gratis/till låg kostnad i andra EU-länder?

Hur tar man reda på ifall CSN är villiga att finansiera?

Var kan jag soka stipendium till min dotter?

Studera utomlands med PUT?

Stipendie för utbytestermin?

Jag förlorade studielånet i gymnasiet påverkar detta mig nu?

Kostar det att läsa på svenska skolan utomlands?

Studera Masterutbildning inom Ekonomi, i ett spansktalande ?

Studera utomlands billigt, hur gör man?

Kan jag stipendium utan att vara svensk?

Kan man studera på distans i annat land med studiebidrag?

Hur läser jag nationalekonomi på masternivå utomlands?

Får man studentfinansiering för att studera i alla EU-länder?

Var kan man söka stipendium för high school studier i USA?

Kan jag ansöka om stipendium för att studera i Malaysia?

Får man CSN för examensveckor?

Är jag berättigad studiemedel vid yrkesutbildning utomlands?

Kan en svensk som också är amerikan få studiestöd i USA?

Behöver svenskar betala på BI Norwegian Business School?

Hur mycket kostar det att studera på universitet på Irland?

Kan man få csn på Alicante universitet som 19 åring?

Vad gäller inför utlandsstudier i USA?

Vad kostar det att studera en master i Belgien?

Stipendier för universitet i Storbritannien?

Vad krävs för att kunna få studera gratis i Skottland?

Studier utomlands med Permanent uppehållstillstånd (PUT)?

Kan studie till Yogalärare ge studiestöd?

Kan jag räkna med att CSN räcker om jag studerar i England?

Stipendium för examensarbete utomlands?

Kan ni hjälpa mig med finansieringen?

Är det gratis att studera på högskola i Kanada?

Finns det några stipendier till Schweiz?

När kan man börja söka stipendier?

Kan man studera tyska gratis i Tyskland

Hur mycket pengar kan man få från CSN för att studera utomlands?

Vem kan få studiemedel?

Finns det tillägslån och bidrag att söka?

Klarar man sig på CSN när man studerar utomlands?

Hur ansöker man om studiemedel?

Kan jag få CSN-studiemedel för språkkurser som 19-åring?

Min skola vill ha ett intyg på att jag kan finansiera mina studier. Hur gör jag?

Vad är studieförsäkran?

Betalar CSN kursavgiften direkt till skolan?

Vad händer om jag blir sjuk när jag studerar utomlands med CSN?

Jag behöver mer hjälp med CSN, var kan jag vända mig?

Hur finansierar jag mina studier om jag inte kan få CSN?

Kan jag få CSN fast jag har fått ett stipendium också?

Hur snabbt får jag svar från CSN?

Hur vet jag hur många CSN-veckor jag har kvar?

Var hittar jag mer information om CSN?

Vad innebär CSNs nya regler för utlandsstudier?

Hur gör man en utlandsbetalning till sin skola?

Kan man studera utomlands utan egna pengar?

Hur får man idrottsstipendier i USA?

Har ni ett utlandsstudiestipendium?

Vem har störst chans att få stipendier?

Var kan jag hitta stipendier för utlandsstudier?

Hur ansöker man om stipendier?

Kan jag studera utomlands gratis?

Vad kostar det att studera utomlands?

Populära skolor