Kostnader för utbildning Sverige/utomlands?
Hej,
Har under en längre tid varit väldigt nyfiken på utlandsstudier och vad det finns för skillnader mellan att studera i Sverige och utomlands. I detta fall är frågan mer inriktad på studier efter gymnasiet, då jag tog studenten förra året. Hur skiljer sig kostnaderna mellan studier i Sverige och utomlands, vad är mer dyrt och vad är det man faktiskt betalar för i Sverige/utomlands?
Som person är jag väldigt öppen för nya kulturer och människor, och att studera utomlands har länge varit en dröm. Vet att kostnaderna skiljer sig mellan olika länder, och att det därför inte går att säga en exakt summa. Men vad skulle gynna mig mest i det här fallet, enligt er? (Sökt till utbildning i Sverige, men osäker).
Har länge sett mig själv bo och arbeta utomlands i framtiden, det finns liksom inte något annat alternativ. Vill arbeta internationellt och tänker att varför då inte ta chansen att studera utomlands, direkt. Har sökt hur mycket som helst på nätet men tycker inte jag får något konkret, faktiskt svar på det jag undrar över. Så snälla, hjälp mig så jag kan ta ett mer ansvarsfullt och genomtänkt beslut i framtiden. Tack på förhand.
Med vänliga hälsningar,
Jasmine
Frågat av: Jasmine, 1642 days, 12 hours, and 30 minutes ago
Svar:
Utan att gå in på specifika länder, skolor och utbildningar är det svårt att specificera kostnader, men här är lite allmän information:
Kursavgifter
Den stora skillnaden mellan utlandsstudier och studier i Sverige är att du nästan alltid betalar en kursavgift när du studerar utomlands, medan alla svenska universitet och högskolor är kostnadsfria för studenterna. Det är ganska logiskt att det är på det sättet då det är skattebetalarna som betalar för att studenterna ska kunna studera gratis och det är få länder som är villiga att skattefinansiera internationella studenter.
Inom EU finns det dock en regel som säger att man måste erbjuda andra EU-medborgare samma villkor som sina egna medborgare. Det innebär att du som internationell student kan studera mer eller mindre gratis i EU-länder som erbjuder gratis utbildning för sina egna medborgare, t.ex. i de nordiska grannländerna samt på publika universitet i bl.a. Tyskland och Frankrike. Utmaningen kan dock vara att hitta den utbildning du är intresserad av på engelska, framförallt på kandidatnivå.
I de flesta länderna runt om i världen så tar man ut undervisningsavgifter för universitetsstudier. Här är några exempel:
- I Storbritannien kostar universiteten i dagsläget £9250/läsår vilket man ganska precis kan finansiera med CSNs kursavgiftslån. I Skottland har det varit gratis för EU-studenter, men allt detta kommer nog att förändras från och med 2021 när Brexits övergångsperiod tar slut.
- I USA kan man ta de två första grundläggande universitetsåren på Community College för en kursavgift på ca $7500-9500/läsår. Därefter kan man transferera till ett universitet för de två sista åren i en Bachelor's Degree. Universitetens kursavgifter för internationella studenter brukar starta på $25000/läsår men kan vara betydligt högre än så, så där behöver man egna pengar för att det ska gå runt om man inte får stora stipendier.
- I Australien är kursavgiften i snitt drygt 30000 AUD för internationella studenter. Det klarar man inte på CSN. Det finns dock högskolor som Kaplan Business School där man kan ta en kandidat inom business eller turism till en rimligare kostnad.
- De lägsta kursavgifterna hittar du om du studerar i Asien eller om du studerar inom EU.
Levnadsomkostnader
Den andra stora kostnaden för studenter är levnadsomkostnader för mat, husrum och nöjen. Det billigaste, men tråkigaste, alternativet är att bo hemma hos sina föräldrar och studera i närheten av sin hemort. Men många studerar bara på universitetet en gång i livet. Då bygger man upp sitt nätverk och träffar vänner och kanske partners för livet. Det kan vara värt att investera i att få bästa möjliga förutsättningar. Om du inte bor hemma så har du liknande kostnader utomlands som om du studerar på en annan ort i Sverige. Studentboende i Sverige kan ofta ha rimliga priser, inte minst på mindre orter men i övrigt är levnadsomkostnaderna i Sverige högre än i de flesta andra länder. Om du t.ex. studera i Asien eller Sydeuropa kan du ofta äta och shoppa billigare än hemma. Detsamma gäller ofta för mindre orter i den engelsktalande världen. I megastäder som New York, London och Paris kan det dock vara riktigt dyrt att bo och leva.
Finansieringsalternativ
Du som vill studera utomlands kan finansiera dina utlandsstudier med hjälp av:
- Lån och bidrag från CSN. För utlandsstudier kan du i dagsläget få ut ca 4800-6300 kr per studievecka. Därutöver kan du även ta lån till resan och din utlandsstudieförsäkring.
- Stipendier för utlandsstudier. De täcker sällan hela kostnaden, men på många skolor finns möjligheten till stipendier som sänker kursavgiften med 10-20%.
- Genom att jobba utomlands under din studietid.
- Genom att spara ihop pengarna innan du åker. Om du inte har råd med en hel utbildning så kan du ta en study abroad-termin.
Hjälp och mer information
Om du vill bosätta dig och jobba utomlands kan det vara en god idé att studera i det land där du vill bo och jobba. Om det inte är ett engelsktalande land så rekommenderar vi att du först lär dig språket på en språkskola på plats. Vi och våra samarbetspartners kan hjälpa dig med skolval och ansökan till college, universitet och språkskolor över hela världen. Fyll i vår intresseanmälan om du vill ha hjälp.
Läs mer:
Besvarat av: Johan på Utlandsstudier.se, 2020-06-15 14:59:30
Vi besvarar alla frågor här gratis baserat på vår kännedom om ämnet vid frågetillfället. Om det sker några större förändringar så försöker vi i möjligaste mån att uppdatera våra svar. Vi kan dock inte hållas ansvariga för problem du kan stöta på med hänvisning till våra svar.
Tillbaka till frågor och svar
Intresseanmälan är inte bindande och kostar ingenting. Vi och/eller passande skolor/samarbetspartners kommer att kontakta dig med mer information. Vi kommer inte att dela din mailadress med någon annan än berörda partners. Genom att skicka in intresseanmälan godkänner du samtidigt våra villkor och hantering av personuppgifter.