Vad gäller inför utlandsstudier i USA?
Hej!
Jag har några frågor angående min ansökan till USA.
Jag ska kunna bevisa Financial Guarentee, vilket jag tror att jag kan göra med CSN och egna funder. Om jag förstått det rätt kan jag få upp till 349 440kr för studier utomlands. Gäller det för totala studietiden? Kan man ta lån någon annan stans? Om jag förstått det rätt kan jag inte ansöka under FAFSA. Om jag ens vill komma in i Scholarship fasen måste jag dock kunna bevisa Financial Guarantee. Mamma skulle kunna överföra pengar på mitt konto för att "bevisa" att jag "har" pengarna, men hon är inte villig att lägga ut dom.. Hur ska jag gå till väga?
Jag undrar också vad mitt CWID är. Lyckas inte få tag på det eftersom jag inte har ett Social Security Number, men det krävs visst för min ansökan.
Tack på föhand!
Mvh
Sofia Lerm
Frågat av: Sofia Lerm, 2406 days, 13 hours, and 53 minutes ago
Svar:
Du kan intyga finansieringen med hjälp av intyg från CSN som du ansöker om med hjälp av blankett 5514. Läs mer om detta i vår artikel om hur man ansöker till universitet utomlands. Du kan i dagsläget låna totalt 349 440 kr för kursavgifter när du studerar utomlands på högskolenivå. Utöver kursavgiftslånet så kan du dock få ytterligare 3111 kr/studievecka i lån och bidrag från CSN i upp till 240 veckor, detta bör också framgå av CSNs intyg.
För längre utbildningar på dyrare skolor behöver man ofta dryga ut CSNs kursavgiftslån med egna pengar. Då får man visa upp bankkontoutdrag och/eller intyg från en sponsor. Detta krävs för att du ska bli antagen till skolan och få ditt visum. Du kan som du nämner föra över pengar från din mamma för att visa upp ett tillräckligt belopp på kontot. Det brukar fungera för svenska studenter men om visumhandläggarna är petiga kan de kräva in ett utförligare bankbrev där de efterfrågar snittbeloppet på kontot över en längre tid.
Andra sätt att finansiera sin utbildning är att jobba ihop pengar innan man åker eller ta ett studentlån via sin bank om de erbjuder det. Sedan är det givetvis en god idé att ansöka om stipendier.
Man kan tänka på finansieringen i två steg. Steg ett handlar om att bevisa för skolan och ambassaden att man har tillräckligt med pengar för att finansiera sina studier (med hjälp av intyg från CSN, sponsorer och bankkontoutdrag). Hur man sedan i praktiken betalar för studierna är en annan fråga. Även om en förälder har intygat finansieringen i steg ett så kan du själv betala dina kostnader med hjälp av CSN, stipendier, privata studentlån och att jobba extra på plats. Det är dock ganska strikta regler för att jobba som student i USA. Då du främst får jobba på campus så har du störst chans att få jobb om du läser på ett större campusuniversitet. Att du tänker jobba på plats är inte heller något man bör prata om på visa intervjun då det går emot syftet med ett studentvisum.
Du har inte rätt till FAFSA om du kommer på ett F-1 studentvisum till USA. Vill du komma billigae undan kan du läsa de två första åren på Community College och ta en Associate Degree (halv Bachelor). Där är kostnaderna betydligt lägre och täcks av CSN. Du behöver då bara intyga två år i taget. Läs mer om universitet, college och språkskolor i USA.
Besvarat av: Johan på Utlandsstudier.se, 2018-02-12 22:29:55
Vi besvarar alla frågor här gratis baserat på vår kännedom om ämnet vid frågetillfället. Om det sker några större förändringar så försöker vi i möjligaste mån att uppdatera våra svar. Vi kan dock inte hållas ansvariga för problem du kan stöta på med hänvisning till våra svar.
Tillbaka till frågor och svar
Intresseanmälan är inte bindande och kostar ingenting. Vi och/eller passande skolor/samarbetspartners kommer att kontakta dig med mer information. Vi kommer inte att dela din mailadress med någon annan än berörda partners. Genom att skicka in intresseanmälan godkänner du samtidigt våra villkor och hantering av personuppgifter.