Omvandla språkbetyg till GERS språkskala?

Hej!

Jag har läst tyska på gymnasiet upp till steg 4, vilket jag har förstått som jämförbart med GERS B1 nivå när jag läst runt lite på nätet, men jag har inte hittat någon formell eller standardiserad tabell för en sådan omvandling av svenska betyg till det europeiska ramverket. Finns det någon jag kan vända mig till för att få mitt gymnasiebetyg i tyska bekräftat enligt GERS skala?

Vänligen,
Ruby

Frågat av: Ruby, 2 years ago


Svar:

Europarådets språkskala är till för att ge ett gemensamt verktyg för att mäta och lära ut språkkunskaper. Det är dock ingen betygsskala utan, den beskriver snarare vilken ungefärlig fördighetsnivå som en person har uppnått i ett visst språk. Det finns mig veterligen ingen formell validering av svenska betyg gentemot GERS eller CEFR som man säger på engelska.

Skolverket har dock skapat de svenska stegen med utgångspunkt från GERS. Där man satt upp följande paralleller:

GERSSvenska steg
A1.21
A2.12
A2.23
B1.14
B1.25
B2.16
B2.27

För antagning till utländska college och universitet kan det dock vara intressantare att titta på hur GERS anses motsvara på de vanliga språktesten TOEFL och IELTS:

GERSIELTSTOEFL
B14-542
B25.5-6.572
C17-895

Detta hjälper dig främst att se ungefär vilken nivå du ligger på jämfört med dessa test. De flesta utländska skolor kommer ändå att kräva att du ska ta språktesten så att de får en mer exakt siffra på dina språkkunskaper, men det finns utländska universitet som accepterar betyg från svenska gymnasiet (främst i engelska) för att bevisa att man uppfyller språkkraven. Språkkunskaper anses dock vara en färskvara så om det gått mer än två år sedan du gick ut gymnasiet eller tog något av dessa test så kommer du antagligen ändå att få ta ett nytt test vid ansökan till utländska universitet.

Vi och våra partners kan hjälpa dig med språkkurser i tyska, engelska och många andra språk, samt ansökan till många universitet runt om i världen. Fyll i vår intresseanmälan om du vill ha hjälp.

Källor

Besvarat av: Johan på Utlandsstudier.se, 2019-02-25 08:46:41 This is an accepted answer.

Vi besvarar alla frågor här gratis baserat på vår kännedom om ämnet vid frågetillfället. Om det sker några större förändringar så försöker vi i möjligaste mån att uppdatera våra svar. Vi kan dock inte hållas ansvariga för problem du kan stöta på med hänvisning till våra svar.


Tillbaka till frågor och svar

Utlandsstudiehandboken

Vår Utlandsstudiehandbok hjälper dig att planera dina utlandsstudier steg för steg. 32 sidor späckade med råd och tips. Ladda ned den helt gratis här!

Populära skolor