Hur påverkar corona/covid mina utlandsstudier?

Vi får många frågor om hur coronavirusets framfart påverkar utlandsstudier. Här kommer vi att besvara följande frågor:

 1. Hur påverkar corona min rätt till CSN?
 2. Får jag resa in i mitt studieland?
 3. Vad händer om jag måste avboka min kurs eller skjuta fram min studiestart?
 4. Är det något annat jag bör tänka på gällande corona och utlandsstudier?

Vi kommer att besvara dessa frågor nedan inom kort och uppdatera svaret när vi får ny information.

Frågat av: Flera studenter, 6 months ago


Svar:

Vi ger tre varianter av svaret baserat på om du redan studerar utomlands, om du ska påbörja dina utlandsstudier de närmaste månaderna eller om du vill studera utomlands längre fram.

Om du redan studerar på en skola utomlands

Studerar du redan på en skola utomlands så är det inte säkert att du påverkas så mycket av coronaviruset såvida det inte medför att din skola stänger eller andra restriktioner i ditt studieland. Så länge din skola erbjuder undervisning på plats eller på distans och du deltar i denna undervisning så har du rätt till CSN som vanligt och du behöver inte meddela CSN om ni går över till distansundervisning. Om skolan stänger helt eller om du blir sjuk så måste du dock anmäla det till CSN, då kan dina studiemedel påverkas. Regeringen har dock beslutat att man ska få behålla sitt studiestöd om skolan stänger pga coronaviruset. Läs mer på CSNs informationssida om coronaviruset.

I övrigt rekommenderar vi dig att följa nyheter för ditt land inklusive den svenska ambassadens information samt information från din skola. Har du redan påbörjat en utbildning utomlands så är det upp till din skola att avgöra vad du kan få tillbaka om du vill avbryta eller skjuta upp din kurs.

Om du kommer att påbörja dina utlandsstudier de närmaste månaderna

Läget har förbättrats gentemot våren och nu kan du påbörja studier inom EU samt i Storbritannien, Japan och Korea. Se en genomgång av olika studieländer nedan.

Här tar vi en snabbtitt på läget i olika populära studieländer i september 2020:

 • USA: är ett av de länderna som drabbats värst av corona. Gränserna är för närvarande stängda för EU-medborgare och vår bedömning är att det kommer att vara svårt att påbörja studier i USA under 2020. Om du redan är på plats i USA och din skola ger undervisning som vanligt så kan du dock fortsätta dina studier enligt plan.
 • Storbritannien: Storbritannien har nu hävt karantänskravet för svenskar och UD har hävt avrådan på resor dit. De skolor vi varit i kontakt med meddelat att de planerar att genomföra undervisning på plats under hösten men med vissa moment online och Covid regler som måste följas på campus.
 • Australien: har stängt sina gränser och efter en ökning av coronafall på sistone är det tveksamt om de kommer att öppna gränserna för internationella studenter i år.
 • EU: de populära studieländerna inom EU (Tyskland, Frankrike, Spanien och Italien) har nu öppnat sina gränser mot Sverige så det går bra att studera där. De har dock striktare regler än Sverige gällande t.ex. bruk av ansiktsmask i kollektivtrafik, affärer och på flygplan.
 • Japan: har öppnat sina gränser för studenter på studentvisum till oktoberstarten 2020. Initialt kommer det dock att tillämpas en karantän på 14 dagar och antalet som får resa in per dag kommer att begränsas.
 • Korea: tar i dagsläget emot studenter som kommer på studentvisum (men inte övriga visum). Du måste dock sitta i karantän på ditt studentrum i 14 dagar efter ankomst, så planera att resa till Korea i god tid.

Även i detta fall rekommenderar vi att du håller koll på nyheterna, inte minst från den svenska ambassaden i ditt studieland. Om du påbörjar en utbildning utomlands som har godkänts av CSN så ska du ha rätt till studiemedel som vanligt. Följ med på uppdateringarna på CSNs hemsida som vi länkade till ovan.

För dig som vill studera utomlands längre fram

Ingen vet med säkerhet hur länge coronakaoset kommer att hålla i sig men gränserna kommer inte att vara stängda för evigt. I de länder som är stängda nu räknar de flesta med att gränserna kommer att öppna och utlandsstudier kommer att kunna genomföras under 2021. Så vill du påbörja dina utlandsstudier längre fram i tiden så bör inte corona ha någon större inverkan på dina utlandsstudier. Det är bra att vara ute i god tid så fortsätt att planera för dina utlandsstudier. Här ger vi lite mer svar på frågorna ovan:

 1. Coronasituationen ska inte påverka din rätt till studiemedel så länge du fullföljer dina studier som planerat. Så det är fritt fram att ansöka om studiemedel inför dina utlandsstudier. Om din skola och utbildning är godkänd så ska CSN godkänna din ansökan. De betalar dock ut studiemedlen tidigast tre veckor innan kursstart, och visar det sig då att du inte kan åka på din utbildning som planerat så måste du meddela CSN och återbetala eventuella pengar som du har fått utbetalda.
 2. Du får följa med på nyheterna och se om gränserna till ditt studieland är stängda för svenska medborgare, är de inte det så är det fritt fram att resa dit. Håll dock koll på ambassadens reseinformation på länken ovan. Även om gränserna inte är stängda kan det i dagsläget finnas tillfälliga karantänsregler.
 3. Vid behov bör du kunna flytta fram din kursstart utan några merkostnader på de flesta skolor. Om du avbokar dina studier innan de påbörjas så gäller skolans avbokningsvillkor. Gör du det pga corona så bör de flesta skolor återbetala allt utom bankavgifter och eventuell ansökningsavgift.
 4. Se till att du har en bra utlandsstudieförsäkring när du studerar utomlands. Det är extra viktigt i dessa coronatider eller om något liknande skulle hända under din studietid. Om UD avråder från resor till ditt studieland så kan dock försäkringens täckning för det avrådan gäller begränsas. Kolla upp det med ditt försäkringsbolag om det blir aktuellt. Försäkringar brukar kunna avbokas och ombokas utan några avgifter innan avresa. I Sverige rekommenderar vi Goudas Studera Utomlands-försäkring som du kan teckna med rabatt här. Deras försäkring täcker som vanligt trots UDs resavrådan, läs mer här.

Det kommer att gå bra att studera utomlands även framöver. Sverige är inte säkrare än de flesta andra länder när något sånt här händer, så låt inte corona avskräcka dig från att fullfölja dina drömmar, i värsta fall får du skjuta lite på studiestarten bara.

Fyll i vår intresseanmälan om du vill ha hjälp att planera dina utlandsstudier och få en gratis utlandsstudiehandbok.

Lyssna på Covidinfo i UtlandsstudiepoddenBesvarat av: Johan på Utlandsstudier.se, 2020-03-16 21:15:12 This is an accepted answer.

Vi besvarar alla frågor här gratis baserat på vår kännedom om ämnet vid frågetillfället. Om det sker några större förändringar så försöker vi i möjligaste mån att uppdatera våra svar. Vi kan dock inte hållas ansvariga för problem du kan stöta på med hänvisning till våra svar.


Tillbaka till frågor och svar

Utlandsstudiehandboken

Vår Utlandsstudiehandbok hjälper dig att planera dina utlandsstudier steg för steg. 32 sidor späckade med råd och tips. Ladda ned den helt gratis här!

Frågor om Övrigt

PT utbildning utomlands?

Har Blueberry språkresor gått i konkurs? Kan ni hjälpa mig?

Kan man jobba i Australien med svensk apotekarexamen?

Studera i USA när jag är amerikansk OCH svensk medborgare?

Kan man studera utomlands trots prickar i brottsregistret?

Vilka möjligheter har jag att studera i Tyskland?

Kan jag studera i USA om jag har adhd?

Hur omvandlar man engelska betyg till svenska?

Hur går det till med utbytesår i Korea under gymnasiet?

Kombinera psykologutbildningen i Storbritannien och Sverige?

Var kan man studera robotik utomlands?

Vad är skillanden mellan att studera japanska och koreanska?

När ska man göra en intresseanmälan?

Kan man plugga praktiska utbildningar i USA?

Hur tillgodoräknar jag mina betyg från Australien?

Kan man använda sin bachelor degree från USA I Sverige?

Kan man läsa ekonomi i kombination med elitvolleyboll utomlands?

Vad är skillnaden mellan Master of Englinerng MSc och MEng?

Hur kan jag översätta mitt gymnasiebetyg till spanska?

Vilken ålder ska man söka stipendier?

Kan jag jobba som tandläkare i England?

Behöver jag komplettera min examen för att jobba i Kanada?

Kostar det att gå gymnasium i Italien?

Hur påverkar corona/covid mina utlandsstudier?

Vad gäller för utlandsstudier till läkare?

Kan jag jobba som lärare i USA med en svensk lärarexamen?

Hur läser jag firstående kurser och psykologi utomlands?

Kan ja gå college när jag gått yrkeslinje i gymnasiet?

Kan man ordna eget high-school år?

Vad krävs för att läsa en termin utomlands?

Hur länge varar ett universitetsutbyte till Australien?

Kan man läsa spanska för nybörjare utomlands?

Ekonomikurs på High School i USA, vad översätts det till?

Kan jag studera utomlands med samlat betygsdokument?

Hur gör jag för att flytta till och plugga i Kanada?

Kan man jobba i USA med apotekarexamen?

Finns orientering på college?

Hur översätter jag svenska matematikkurser till engelska?

Hur översätter man folkhögskolebetyg?

Göra GED test i Sverige?

omvandla college betyg till svenska?

Kan en universitetslektor arbeta på språkskola utomlands?

Hur funkar UCAS points?

Vilka är ni?

Räknas meritpoäng in i slutbetyget vid utlandsstudier?

Kan man tillgodoräkna High School på svenska gymnasiet?

Skotsk bachelor samma som svensk kandidat?

Hur gör jag om jag måste pausa studierna?

Hur söker jag till universitet i Europa?

Behöver man öppna ett bankkonto när man studerar utomlands?

Hur fungerar doktorandtjänster i Kanada?

Finns det skolor i Atlanta?

Referenser?

Mobilabonnemang i Kanada?

Kan jag läsa in engelska 6 utomlands?

Hur fungerar en associate degree här i Sverige?

Måste jag ha slutbetyg från gymnasiet för att bli antagen?

Används även meritpoäng när man räknar GPA?

Kan jag fortsätta mina studier i Sverige?

Kan man läsa enstaka terminer utomlands?

Krav för att bli legitimerad tandläkare i Australien?

Går det att studera en enstaka kurs utomlands?

Studera i Sverige efter fullgjort program utomlands?

Vad är skillnaden på major och minor studier?

Studera i USA när man går i högstadiet?

Jobba i Sverige med utländsk utbildning?

Utlandsstudier för yrkeselever?

Vilket betyg behöver jag om jag vill studera i japan?

Jag älskar dig på franska?

Hur påverkar det mig om jag pluggar till fysioterapeut i US?

Grundskolestudier utomlands?

Kan ni hjälpa till med onlinestudier utomlands?

Hur räknar man högskolepoäng?

Får man studera 16 veckor på halvtid i Australien?

Måste man ha godkänt i matte 3b för att studera i England?

Hur gammal måste man vara för att läsa på college?

Vart kan man läsa för att bli webbutvecklare?

Kan man studera utomlands på sommarlovet?

Vilka betyg krävs för läkarprogrammet i Skottland?

Kan man få privat handledning av en handledare?

Kan man gå gymnasiet i Skottland?

Hur räknar man högskolepoäng?

Masterutbildning i audiologi?

Kan man ta med sig gymnasium betyg utomlands?

Kan man få stipendier för psykisk ohälsa?

Kan man studera i USA utan fullständiga gymnasiebetyg?

Hur kan jag studera gratis som utlandsstudent?

Vilket betyg i matematik motsvarar GCSE grade C/4?

Vad skall finnas med i ett rekommendationsbrev?

Vad kostar UCAS-ansökan i Storbritannien?

Tillgodoräkning av utlandsstudier?

Hur läsa på High school i USA utan organisationer som EF och STS?

Vilket ämne ska man läsa utomlands om man vill bli förskollärare?

Kan jag läsa på universitet/college utomlands utan gymnasieexamen

Kan ni hjälpa mig med Working Holiday i Australien?

Hur gör jag för att plugga i Spanien?

Kan man ta GED-examen i Sverige?

Var kan jag ta en Celta-kurs?

Hur löser man mobilabonnemang under utlandsstudier?

Går det och få detta stipendium även om det gäller distans?

Vad ska jag läsa om jag vill jobba på hotell?

Går det att studera mer än ett år i USA?

Vilka skolor som erbjuder master i systemvetenskap?

Är sommarkurser bara för yngre studenter?

Hur omvandlar man gymnasiepoäng till high school credits?

Betala skatt i Sverige för doktorand stipendie utomlands?

Kan man gå tre år på high school I usa?

Översättning av kursplaner?

Vad är credits och hur fungerar det?

Kan jag plugga utomlands på egen hand?

Kan jag få hjälp med mina utlandsstudier?

Hur vet jag om jag fått stipendium?

Fristående kurser till en Associate Degree på Community College?

Plugga i Toronto, Kanada utan gymnasiebetyg?

Hur går man hela high school i usa?

Var hittar man stipendium/bidrag för grundskolestudier utomlands?

Kan man läsa kurser som är kortare än en termin utomlands?

Vad är skillnaden mellan språkresor & språkkurser utomlands?

Har ni några tips för ett sabbatsår?

Kan man jobba när man studerar utomlands?

Varför ska man studera utomlands?

Vad ska man tänka på när man planerar sina utlandsstudier?

Hur kan man göra språkinlärning roligt?

Vad ska man packa när man ska studera utomlands?

Populära skolor