Hur påverkar corona/covid mina utlandsstudier?
Vi får många frågor om hur coronavirusets framfart påverkar utlandsstudier. Här kommer vi att besvara följande frågor:
- Hur påverkar corona min rätt till CSN?
- Får jag resa in i mitt studieland?
- Vad händer om jag måste avboka min kurs eller skjuta fram min studiestart?
- Är det något annat jag bör tänka på gällande corona och utlandsstudier?
Vi kommer att besvara dessa frågor nedan inom kort och uppdatera svaret när vi får ny information.
Frågat av: Flera studenter, 1729 days, 12 hours, and 16 minutes ago
Svar:
Vi ger tre varianter av svaret baserat på om du redan studerar utomlands, om du ska påbörja dina utlandsstudier de närmaste månaderna eller om du vill studera utomlands längre fram.
Om du redan studerar på en skola utomlands
Studerar du redan på en skola utomlands så är det inte säkert att du påverkas så mycket av coronaviruset såvida det inte medför att din skola stänger eller andra restriktioner i ditt studieland. Så länge din skola erbjuder undervisning på plats eller på distans och du deltar i denna undervisning så har du rätt till CSN som vanligt och du behöver inte meddela CSN om ni går över till distansundervisning. Om skolan stänger helt eller om du blir sjuk så måste du dock anmäla det till CSN, då kan dina studiemedel påverkas. Regeringen har dock beslutat att man ska få behålla sitt studiestöd om skolan stänger pga coronaviruset. Läs mer på CSNs informationssida om coronaviruset.
I övrigt rekommenderar vi dig att följa nyheter för ditt land inklusive den svenska ambassadens information samt information från din skola. Har du redan påbörjat en utbildning utomlands så är det upp till din skola att avgöra vad du kan få tillbaka om du vill avbryta eller skjuta upp din kurs.
Om du kommer att påbörja dina utlandsstudier de närmaste månaderna
Långsiktigt är läget hoppfullt med vaccinen, men under våren är fortfarande en del länder stängda för utlandsstudier.
Här tar vi en snabbtitt på läget i olika populära studieländer i juni 2021:
- USA: var länge bland de värst drabbade länderna men nu har de kommit långt med vaccineringen. Från och med den 1 augusti 2021 tar de emot studenter som kommer på studentvisum (F1) för att studera på campus i USA. Observera att speciella regler kan gälla under pandemin, med Covid-test vid inresa, eventuell karantän samt långa väntetider för att få en visumintervju. Har man varit i USA tidigare på ESTA så går det förnärvarande att slippa intervjun och göra den slutgiltiga ansökan per post, kontakta ambassaden för mer information.
- Storbritannien: Enligt våra senaste uppgifter kan du resa till Storbritannien för att studera men du behöver ta ett Covid-test både före och efter ankomst samt göra karantän i 10 dagar om du inte är fullt vaccinerad.
- Kanada: öppnade sina gränser för internationella studenter med ett study permit från den 20 oktober, 2020.
- Australien: öppnar nu för internationella studenter. Förhoppningsvis gör Nya Zeeland snart detsamma.
- EU: de populära studieländerna inom EU (Tyskland, Frankrike, Spanien och Italien) har öppna gränser mot Sverige. Det krävs dock Covid-test eller vaccinpass. Det finns också mycket lokala restriktioner som är striktare regler än Sverige gällande t.ex. bruk av ansiktsmask i kollektivtrafik, affärer och på flygplan samt lokala karantänområden.
- Japan: har nu öppnat sina gränser för studenter på studentvisum. Det är en karantän på 14 dagar.
- Korea: tar i dagsläget emot studenter som kommer på studentvisum samt från och med den 1 september även resenärer på visa waiver som föranmält sig via K-Eta. Du måste dock sitta i karantän på ditt studentrum i 10 dagar efter ankomst, så planera att resa till Korea i god tid. Du måste också ta ett Covid-test inom 72 timmar från avresan.
Även i detta fall rekommenderar vi att du håller koll på nyheterna, inte minst från den svenska ambassaden i ditt studieland. Om du påbörjar en utbildning utomlands som har godkänts av CSN så ska du ha rätt till studiemedel som vanligt. Följ med på uppdateringarna på CSNs hemsida som vi länkade till ovan.
Vi förutspår en normalisering till höstterminen 2021/vårterminen 2022
Nu när vaccineringen är igång så räknar vi med att Covid-situationen kommer under kontroll under det andra halvåret och att man kommer att kunna studera utomlands som vanligt över hela världen från och med 2022 om inte förr. Det kan dock krävas intyg på vaccination eller covidtest för att få studentvisum/resa in i andra länder.
Vill du påbörja dina utlandsstudier 2022 eller senare så bör inte corona ha någon större inverkan på dina utlandsstudier. Det är bra att vara ute i god tid så fortsätt att planera för dina utlandsstudier. Här ger vi lite mer svar på frågorna ovan:
- Coronasituationen ska inte påverka din rätt till studiemedel så länge du fullföljer dina studier som planerat. Så det är fritt fram att ansöka om studiemedel inför dina utlandsstudier. Om din skola och utbildning är godkänd så ska CSN godkänna din ansökan. De betalar dock ut studiemedlen tidigast tre veckor innan kursstart, och visar det sig då att du inte kan åka på din utbildning som planerat så måste du meddela CSN och återbetala eventuella pengar som du har fått utbetalda.
- Du får följa med på nyheterna och se om gränserna till ditt studieland är stängda för svenska medborgare, är de inte det så är det fritt fram att resa dit. Håll dock koll på ambassadens reseinformation på länken ovan. Även om gränserna inte är stängda kan det i dagsläget finnas tillfälliga karantänsregler.
- Vid behov bör du kunna flytta fram din kursstart utan några merkostnader på de flesta skolor. Om du avbokar dina studier innan de påbörjas så gäller skolans avbokningsvillkor. Gör du det pga corona så bör de flesta skolor återbetala allt utom bankavgifter och eventuell ansökningsavgift.
- Se till att du har en bra utlandsstudieförsäkring när du studerar utomlands. Det är extra viktigt i dessa coronatider eller om något liknande skulle hända under din studietid. Om UD avråder från resor till ditt studieland så kan dock försäkringens täckning för det avrådan gäller begränsas. Kolla upp det med ditt försäkringsbolag om det blir aktuellt. Försäkringar brukar kunna avbokas och ombokas utan några avgifter innan avresa. I Sverige rekommenderar vi Goudas Studera Utomlands-försäkring som du kan teckna med rabatt här. Deras försäkring täcker som vanligt även när UD avrått från att resa, läs mer här.
Det kommer att gå bra att studera utomlands även framöver. Sverige är inte säkrare än de flesta andra länder när något sånt här händer, så låt inte corona avskräcka dig från att fullfölja dina drömmar, i värsta fall får du skjuta lite på studiestarten bara.
Riskfritt med Utlandsstudier.se
En del utlandsstudieföretag har fått det tufft med ekonomin pga Covid. Det är dock riskfritt att ta hjälp av oss på Utlandsstudier.se. Vi hjälper dig gratis till skolor i stora delar av världen. Du betalar aldrig någonting till oss!
Fyll i vår intresseanmälan om du vill ha hjälp att planera dina utlandsstudier samtidigt som du får en gratis utlandsstudiehandbok.
Lyssna på Covidinfo i Utlandsstudiepodden
Besvarat av: Johan på Utlandsstudier.se, 2020-03-16 23:15:12
Vi besvarar alla frågor här gratis baserat på vår kännedom om ämnet vid frågetillfället. Om det sker några större förändringar så försöker vi i möjligaste mån att uppdatera våra svar. Vi kan dock inte hållas ansvariga för problem du kan stöta på med hänvisning till våra svar.
Tillbaka till frågor och svar
Intresseanmälan är inte bindande och kostar ingenting. Vi och/eller passande skolor/samarbetspartners kommer att kontakta dig med mer information. Vi kommer inte att dela din mailadress med någon annan än berörda partners. Genom att skicka in intresseanmälan godkänner du samtidigt våra villkor och hantering av personuppgifter.