Hur påverkar corona/covid mina utlandsstudier?

Vi får många frågor om hur coronavirusets framfart påverkar utlandsstudier. Här kommer vi att besvara följande frågor:

 1. Hur påverkar corona min rätt till CSN?
 2. Får jag resa in i mitt studieland?
 3. Vad händer om jag måste avboka min kurs eller skjuta fram min studiestart?
 4. Är det något annat jag bör tänka på gällande corona och utlandsstudier?

Vi kommer att besvara dessa frågor nedan inom kort och uppdatera svaret när vi får ny information.

Frågat av: Flera studenter, 4 years ago


Svar:

Vi ger tre varianter av svaret baserat på om du redan studerar utomlands, om du ska påbörja dina utlandsstudier de närmaste månaderna eller om du vill studera utomlands längre fram.

Om du redan studerar på en skola utomlands

Studerar du redan på en skola utomlands så är det inte säkert att du påverkas så mycket av coronaviruset såvida det inte medför att din skola stänger eller andra restriktioner i ditt studieland. Så länge din skola erbjuder undervisning på plats eller på distans och du deltar i denna undervisning så har du rätt till CSN som vanligt och du behöver inte meddela CSN om ni går över till distansundervisning. Om skolan stänger helt eller om du blir sjuk så måste du dock anmäla det till CSN, då kan dina studiemedel påverkas. Regeringen har dock beslutat att man ska få behålla sitt studiestöd om skolan stänger pga coronaviruset. Läs mer på CSNs informationssida om coronaviruset.

I övrigt rekommenderar vi dig att följa nyheter för ditt land inklusive den svenska ambassadens information samt information från din skola. Har du redan påbörjat en utbildning utomlands så är det upp till din skola att avgöra vad du kan få tillbaka om du vill avbryta eller skjuta upp din kurs.

Om du kommer att påbörja dina utlandsstudier de närmaste månaderna

Långsiktigt är läget hoppfullt med vaccinen, men under våren är fortfarande en del länder stängda för utlandsstudier.

Här tar vi en snabbtitt på läget i olika populära studieländer i juni 2021:

 • USA: var länge bland de värst drabbade länderna men nu har de kommit långt med vaccineringen. Från och med den 1 augusti 2021 tar de emot studenter som kommer på studentvisum (F1) för att studera på campus i USA. Observera att speciella regler kan gälla under pandemin, med Covid-test vid inresa, eventuell karantän samt långa väntetider för att få en visumintervju. Har man varit i USA tidigare på ESTA så går det förnärvarande att slippa intervjun och göra den slutgiltiga ansökan per post, kontakta ambassaden för mer information.
 • Storbritannien: Enligt våra senaste uppgifter kan du resa till Storbritannien för att studera men du behöver ta ett Covid-test både före och efter ankomst samt göra karantän i 10 dagar om du inte är fullt vaccinerad.
 • Kanada: öppnade sina gränser för internationella studenter med ett study permit från den 20 oktober, 2020.
 • Australien: öppnar nu för internationella studenter. Förhoppningsvis gör Nya Zeeland snart detsamma.
 • EU: de populära studieländerna inom EU (Tyskland, Frankrike, Spanien och Italien) har öppna gränser mot Sverige. Det krävs dock Covid-test eller vaccinpass. Det finns också mycket lokala restriktioner som är striktare regler än Sverige gällande t.ex. bruk av ansiktsmask i kollektivtrafik, affärer och på flygplan samt lokala karantänområden.
 • Japan: har nu öppnat sina gränser för studenter på studentvisum. Det är en karantän på 14 dagar.
 • Korea: tar i dagsläget emot studenter som kommer på studentvisum samt från och med den 1 september även resenärer på visa waiver som föranmält sig via K-Eta. Du måste dock sitta i karantän på ditt studentrum i 10 dagar efter ankomst, så planera att resa till Korea i god tid. Du måste också ta ett Covid-test inom 72 timmar från avresan.

Även i detta fall rekommenderar vi att du håller koll på nyheterna, inte minst från den svenska ambassaden i ditt studieland. Om du påbörjar en utbildning utomlands som har godkänts av CSN så ska du ha rätt till studiemedel som vanligt. Följ med på uppdateringarna på CSNs hemsida som vi länkade till ovan.

Vi förutspår en normalisering till höstterminen 2021/vårterminen 2022

Nu när vaccineringen är igång så räknar vi med att Covid-situationen kommer under kontroll under det andra halvåret och att man kommer att kunna studera utomlands som vanligt över hela världen från och med 2022 om inte förr. Det kan dock krävas intyg på vaccination eller covidtest för att få studentvisum/resa in i andra länder.

Vill du påbörja dina utlandsstudier 2022 eller senare så bör inte corona ha någon större inverkan på dina utlandsstudier. Det är bra att vara ute i god tid så fortsätt att planera för dina utlandsstudier. Här ger vi lite mer svar på frågorna ovan:

 1. Coronasituationen ska inte påverka din rätt till studiemedel så länge du fullföljer dina studier som planerat. Så det är fritt fram att ansöka om studiemedel inför dina utlandsstudier. Om din skola och utbildning är godkänd så ska CSN godkänna din ansökan. De betalar dock ut studiemedlen tidigast tre veckor innan kursstart, och visar det sig då att du inte kan åka på din utbildning som planerat så måste du meddela CSN och återbetala eventuella pengar som du har fått utbetalda.
 2. Du får följa med på nyheterna och se om gränserna till ditt studieland är stängda för svenska medborgare, är de inte det så är det fritt fram att resa dit. Håll dock koll på ambassadens reseinformation på länken ovan. Även om gränserna inte är stängda kan det i dagsläget finnas tillfälliga karantänsregler.
 3. Vid behov bör du kunna flytta fram din kursstart utan några merkostnader på de flesta skolor. Om du avbokar dina studier innan de påbörjas så gäller skolans avbokningsvillkor. Gör du det pga corona så bör de flesta skolor återbetala allt utom bankavgifter och eventuell ansökningsavgift.
 4. Se till att du har en bra utlandsstudieförsäkring när du studerar utomlands. Det är extra viktigt i dessa coronatider eller om något liknande skulle hända under din studietid. Om UD avråder från resor till ditt studieland så kan dock försäkringens täckning för det avrådan gäller begränsas. Kolla upp det med ditt försäkringsbolag om det blir aktuellt. Försäkringar brukar kunna avbokas och ombokas utan några avgifter innan avresa. I Sverige rekommenderar vi Goudas Studera Utomlands-försäkring som du kan teckna med rabatt här. Deras försäkring täcker som vanligt även när UD avrått från att resa, läs mer här.

Det kommer att gå bra att studera utomlands även framöver. Sverige är inte säkrare än de flesta andra länder när något sånt här händer, så låt inte corona avskräcka dig från att fullfölja dina drömmar, i värsta fall får du skjuta lite på studiestarten bara.

Riskfritt med Utlandsstudier.se

En del utlandsstudieföretag har fått det tufft med ekonomin pga Covid. Det är dock riskfritt att ta hjälp av oss på Utlandsstudier.se. Vi hjälper dig gratis till skolor i stora delar av världen. Du betalar aldrig någonting till oss!

Fyll i vår intresseanmälan om du vill ha hjälp att planera dina utlandsstudier samtidigt som du får en gratis utlandsstudiehandbok.

Lyssna på Covidinfo i UtlandsstudiepoddenBesvarat av: Johan på Utlandsstudier.se, 2020-03-16 23:15:12 This is an accepted answer.

Vi besvarar alla frågor här gratis baserat på vår kännedom om ämnet vid frågetillfället. Om det sker några större förändringar så försöker vi i möjligaste mån att uppdatera våra svar. Vi kan dock inte hållas ansvariga för problem du kan stöta på med hänvisning till våra svar.


Tillbaka till frågor och svar 

Intresseanmälan för utlandsstudier

Fyll i formuläret nedan om du vill få hjälp att hitta och ansöka till passande skolor i det studieland du är intresserad av. Då får du också vår Utlandsstudiehandbok och tillgång till våra stipendier. Du förbinder dig inte till något, vi hjälper dig kostnadsfritt.

Är du antagen till en skola utomlands?  Nej     Ja

What and where do you want to study abroad:


I want to get your newsletters with study abroad advice (max 1/month).

Intresseanmälan är inte bindande och kostar ingenting. Vi och/eller passande skolor/samarbetspartners kommer att kontakta dig med mer information. Vi kommer inte att dela din mailadress med någon annan än berörda partners. Genom att skicka in intresseanmälan godkänner du samtidigt våra villkor och hantering av personuppgifter.

Ladda ned utlandsstudiehandboken

Ladda ned en gratis utlandsstudiehandbok! 40 sidor späckade med råd och tips som hjälper dig att planera dina utlandsstudier steg för steg. Klicka här.

Frågor om Övrigt

Räcker en kandidat för att kunna studera en master i USA?

Hur omvandlar man credits till högskolepoäng?

Stipendier för utbytestermin?

Juridikstudier sverige eller usa?

Får jag stipendium som utlandsutbyte till Tokyo ?

Hur fungerar sjukvårdskostnader vid utlandsstudier?

Utbytestermin eller utlandstermin, hur fungerar det?

Legitamation som fysioterapeut utbildad i Tyskland?

Kan jag plugga journalistik i Tyskland och jobba i Sverige?

Läsa in gymnasieexamen?

Studera sportpsykologi England?

studera i koreanska?

Hur ordnar jag utlandsstudierna på egen hand?

Vilka förberedelser inför studier i USA?

Vad är kraven på förkunskap i matematik i USA?

Vad heter dessa dokument i Sverige?

Krävs 4 år på High school?

Ansökningscoach?

Licens för dietist från en non Eu land?

Vart börjar jag för att studier i USA på universitet?

Varför erbjuder ni resor under månader utan lov? Tillåtelse?

Hur tecknar man mobil abonnemang USA?

Har Matematik 3 en internationell (EU) motsvarighet?

Hur kan man studera på high school som svensk/amerikan?

Föräldrars pass för att söka universitet i Sykorea?

är den svenska phd lika mycket värt som doktorgraden 1969?

Kan jag plugga på universitet USA om jag läser el och energi?

Var kan man göra IGCSEtest?

När blev phd infört i sverige?

Hur bli psykolog som invandrare?

Mentor till utbytesstunder som kommer till Stockholm?

Vad kan man bli med sambeteendeprogrammet?

Studera i Norge/Norden med Permanent Uppehållstillstånd?

Byta från ett utländskt universitet till ett Svenskt?

Kan jag läsa sista året i USA utan gymnasie i Sverige?

Företag att åka utomlands med?

Jobba i Sverige med en fysioterapeut amerikansk bachelor?

Jobb i Sverige efter studier i Australien?

Enstaka kurs i Paris?

Svenska 1 for amerikansk high school student?

Är arkitekt ett legitimationsyrke?

Kan ni hjälpa till med språkkurser i Frankrike?

Kan sveriges anstesisjuksköterska få CRNAs legitimationen?

Undersköterska utbildning från Spanien jobb i Sverige?

Studier i Oxford, matematik?

Studier sjuksköterska ?

Hur får jag ett jobb med min utländska utbildning?

Hur kan man studera utomlands som adjunkt?

Kan man studera två språk samtidigt?

Hur ansöker man till Harvard University?

Kan jag jobba i Sverige om jag har utbildat mig utomlands?

Hur gör jag om jag vill fortsätta plugga i Sverige?

Krav på engelska betyg?

Kan ni hjälpa oss översätta betyg från årskurs 9?

Vilka utbildningar är giltiga i Sverige?

Hur får jag CSN för studier på gymnasium & universitet utomlands?

Hur kommer jag in på den internationella arbetsmarknaden?

Gamla betygssystemet till det nya, hur gör man?

IGCSE utbildning-hur söker man till svenskt gymnasium?

Frågor om universitetet i Sydkorea ?

Hur kan jag plugga i USA efter high school examen?

Vilken trygg organisation som sköter vuxna språk resor?

Kan jag jobba som tandläkare i England med svensk legitimation?

Kan jag läsa psykologi i Usa?

Kan jag läsa en fullständig utbildning i Tyskland?

Kan man fortsätta på college efter High School?

Hospitality - vad är det?

Vad krävs för att komma in på Parsons School Of Design?

Hur hittar man sig själv?

Kan man tillgodoräkna sig ett utbytesår?

Vad kan jag studera utomlands efter gymnasiet?

Flytta till släkt i USA och gå på high school?

vad är skillnaden på dansk og svensk phd?

kan en receptarie jobba i australien?

kan en apotekare jobba i Australien?

Hur många månader är en termin på Nya Zeeland?

Hur ser ett bra ansökningsbrev ut?

Jobba med HR i USA?

Betyg för göra Master i Kanada?

Kan jag omvandla undersköterska till undersköterska i Usa?

Ritual vid Phd-examen Berkeley, USA?

Kan jag ringa er och få studierådgivning på telefon?

Kan man ta med sig läkemedel när man studerar utomlands?

Kan man använda sin utbildning när man kommer tillbaka?

Vilke är godkända turkiska universitet I Sverige?

Juristexamen i Sverige efter att ha läst master utomlands?

Folkbokförd i vilket land?

Kan intresserade från andra länder ansöka hos er?

behöver IELTS göras även om man har kandidat i engelska?

Hur många UCAS är svenska kurser värda?

Kan jag läsa i USA?

Kan man jobba i Sverige om man läst Physical Therapy i USA?

Varför accepterar inte Community College i USA Matte 4?

Kan man läsa juridik i USA och jobba i Sverige ?

Har ni några bra tips inför skolstarten utomlands?

Kan man byta till apotekarprogrammet i England?

Finns det psykoterapeututbildning utomlands?

Mäklare i andra länder?

GPA och doktorandstudier i USA?

Använda sin amerikanska psykologutbildning i Sverige?

Kan jag gå en språkkurs utomlands om jag hoppat av gymnasiet?

Hjälper ni bara studenter som gått ut gymnasiet?

Kan jag kombinera sport och studier i Europa?

Engelska lärare i Korea med amerikansk utbildning?

Hur gör jag om universitet kräver full vaccinering?

Stipendier till Schweiz?

Kommer jag bara att läsa med andra svenskar på min kurs?

Måste man ta igen ett utbytesår om man pluggar i EU?

Kan jag jobba som psykolog i Sverige med utbildning utanför EU?

Kan jag jobba i Spanien med en svensk lärarbehöighet?

Finns denna sida på engelska?

Kan jag läsa en yrkesutbildning utomlands i England?

Finns det kurser i SWE som förbättrar admission-chances?

Studera i USA till hösten utan vaccin?

Kan jag jobba utomlands med en svensk lärarexamen?

Finns det ettåringa prorogram i USA?

Kan man studera utomlands med svensk uppehållstillstånd?

Kan jag få jobb i USA efter studier i Sverige?

Blir man beviljad stipendium för andra halvan av en utbildning?

Fastighetsmäklare motsvarighet i Tyskland?

Kan jag jobba i Sverige som norsk sjuksköterska?

Rimligt att åka på USA-studier hösten 2021?

Vad krävs för att läsa vidare på min kandidatexamen från USA?

Hur studerar jag vidare till tandläkare i Tyskland?

Kan jag söka stipendium för sommarskola utomlands?

Vad motsvarar PhD?

Kan jag studera utomlands 2021?

Vad innebär en GCSE examen?

Med vilket telefonnummer ringer ni referenser?

Måste man har bra betyg för att läsa ett år i USA?

Masterstudier i Sverige efter studier i USA?

Komplettera utbildning med kurser i Australien?

Var finns hjälp med att överföra utl. poäng till svenska?

Vilka skolor räknas som toppuniversitet?

När ska man börja söka till skolor utomlands?

Legitimation för Psy utbildning?

Räknas en psykologutbildning från England som EU även 2021?

Räknas en onlineMaster från USA i Sverige?

Utlandsstudiemässa?

PT utbildning utomlands?

Har Blueberry språkresor gått i konkurs? Kan ni hjälpa mig?

Kan man jobba i Australien med svensk apotekarexamen?

Studera i USA när jag är amerikansk OCH svensk medborgare?

Kan man studera utomlands trots prickar i brottsregistret?

Vilka möjligheter har jag att studera i Tyskland?

Kan jag studera i USA om jag har adhd?

Hur omvandlar man engelska betyg till svenska?

Hur går det till med utbytesår i Korea under gymnasiet?

Kombinera psykologutbildningen i Storbritannien och Sverige?

Var kan man studera robotik utomlands?

Vad är skillanden mellan att studera japanska och koreanska?

När ska man göra en intresseanmälan?

Kan man plugga praktiska utbildningar i USA?

Hur tillgodoräknar jag mina betyg från Australien?

Kan man använda sin bachelor degree från USA i Sverige?

Kan man läsa ekonomi i kombination med elitvolleyboll utomlands?

Vad är skillnaden mellan Master of Englinerng MSc och MEng?

Hur kan jag översätta mitt gymnasiebetyg till spanska?

Vilken ålder ska man söka stipendier?

Kan jag jobba som tandläkare i England?

Behöver jag komplettera min examen för att jobba i Kanada?

Kostar det att gå gymnasium i Italien?

Hur påverkar corona/covid mina utlandsstudier?

Vad gäller för utlandsstudier till läkare?

Kan jag jobba som lärare i USA med en svensk lärarexamen?

Hur läser jag firstående kurser och psykologi utomlands?

Kan ja gå college när jag gått yrkeslinje i gymnasiet?

Kan man ordna eget high-school år?

Vad krävs för att läsa en termin utomlands?

Hur länge varar ett universitetsutbyte till Australien?

Kan man läsa spanska för nybörjare utomlands?

Ekonomikurs på High School i USA, vad översätts det till?

Kan jag studera utomlands med samlat betygsdokument?

Hur gör jag för att flytta till och plugga i Kanada?

Kan man jobba i USA med apotekarexamen?

Finns orientering på college?

Hur översätter jag svenska matematikkurser till engelska?

Hur översätter man folkhögskolebetyg?

Göra GED test i Sverige?

omvandla college betyg till svenska?

Kan en universitetslektor arbeta på språkskola utomlands?

Hur funkar UCAS points?

Vilka är ni?

Räknas meritpoäng in i slutbetyget vid utlandsstudier?

Kan man tillgodoräkna High School på svenska gymnasiet?

Skotsk bachelor samma som svensk kandidat?

Hur gör jag om jag måste pausa studierna?

Hur söker jag till universitet i Europa?

Behöver man öppna ett bankkonto när man studerar utomlands?

Hur fungerar doktorandtjänster i Kanada?

Finns det skolor i Atlanta?

Referenser?

Mobilabonnemang i Kanada?

Kan jag läsa in engelska 6 utomlands?

Hur fungerar en associate degree här i Sverige?

Måste jag ha slutbetyg från gymnasiet för att bli antagen?

Används även meritpoäng när man räknar GPA?

Kan jag fortsätta mina studier i Sverige?

Kan man läsa enstaka terminer utomlands?

Krav för att bli legitimerad tandläkare i Australien?

Går det att studera en enstaka kurs utomlands?

Studera i Sverige efter fullgjort program utomlands?

Vad är skillnaden på major och minor studier?

Studera i USA när man går i högstadiet?

Jobba i Sverige med utländsk utbildning?

Utlandsstudier för yrkeselever?

Vilket betyg behöver jag om jag vill studera i japan?

Jag älskar dig på franska?

Hur påverkar det mig om jag pluggar till fysioterapeut i US?

Grundskolestudier utomlands?

Kan ni hjälpa till med onlinestudier utomlands?

Hur räknar man högskolepoäng?

Omvandla språkbetyg till GERS språkskala?

Får man studera 16 veckor på halvtid i Australien?

Måste man ha godkänt i matte 3b för att studera i England?

Hur gammal måste man vara för att läsa på college?

Vart kan man läsa för att bli webbutvecklare?

Kan man studera utomlands på sommarlovet?

Vilka betyg krävs för läkarprogrammet i Skottland?

Kan man få privat handledning av en handledare?

Kan man gå gymnasiet i Skottland?

Hur räknar man högskolepoäng?

Masterutbildning i audiologi?

Kan man ta med sig gymnasium betyg utomlands?

Kan man få stipendier för psykisk ohälsa?

Kan man studera i USA utan fullständiga gymnasiebetyg?

Hur kan jag studera gratis som utlandsstudent?

Vilket betyg i matematik motsvarar GCSE grade C/4?

Vad skall finnas med i ett rekommendationsbrev?

Vad kostar UCAS-ansökan i Storbritannien?

Tillgodoräkning av utlandsstudier?

Hur läsa på High school i USA utan organisationer som EF och STS?

Vilket ämne ska man läsa utomlands om man vill bli förskollärare?

Kan jag läsa på universitet/college utomlands utan gymnasieexamen

Kan ni hjälpa mig med Working Holiday i Australien?

Hur gör jag för att plugga i Spanien?

Kan man ta GED-examen i Sverige?

Var kan jag ta en Celta-kurs?

Hur löser man mobilabonnemang under utlandsstudier?

Går det och få detta stipendium även om det gäller distans?

Vad ska jag läsa om jag vill jobba på hotell?

Går det att studera mer än ett år i USA?

Vilka skolor som erbjuder master i systemvetenskap?

Är sommarkurser bara för yngre studenter?

Hur omvandlar man gymnasiepoäng till high school credits?

Betala skatt i Sverige för doktorand stipendie utomlands?

Kan man gå tre år på high school I usa?

Översättning av kursplaner och läroplaner?

Vad är credits och hur fungerar det?

Kan jag plugga utomlands på egen hand?

Går det att läsa upp sina betyg inför studier utomlands?

Kan jag få hjälp med mina utlandsstudier?

Hur vet jag om jag fått stipendium?

Fristående kurser till en Associate Degree på Community College?

Plugga i Toronto, Kanada utan gymnasiebetyg?

Hur går man hela high school i usa?

Var hittar man stipendium/bidrag för grundskolestudier utomlands?

Kan man läsa kurser som är kortare än en termin utomlands?

Vad är skillnaden mellan språkresor & språkkurser utomlands?

Har ni några tips för ett sabbatsår?

Kan man jobba när man studerar utomlands?

Varför ska man studera utomlands?

Vad ska man tänka på när man planerar sina utlandsstudier?

Hur kan man göra språkinlärning roligt?

Vad ska man packa när man ska studera utomlands?

Populära skolor