Kan jag arbeta istället för att studera?

Hej,

När jag sökte studentvisum så fick jag ett som gäller till januari 2019, trots att jag då angav att jag skulle studera fram till oktober 2018. Jag har också ett work permit på 28 timmar i veckan som student. Innebär det att jag efter oktober kan  stanna kvar på mitt visum och fortsätta att arbeta 28 timmar i veckan till december 2018, utan att vara inskriven på en skola?

Frågat av: Annika Devert, 2 years ago


Svar:

Du skriver inte i vilket land du studerar men det låter som att du studerar i Japan.

Jag skulle rekommendera dig att prata med din skola i det här fallet. Det är de som har sponsrat ditt studentvisum och syftet med visumet är studier så det är inte ovanligt att skolorna meddelar migrationsmyndigheterna när du avslutar dina studier.

Frågar man migrationsmyndigheterna brukar de säga att man ska åka hem kort efter att man slutat studera. Jag tror dock att du rent legalt har rätt att stanna kvar i upp till 3 månader efter avslutade studier så länge visumet inte har gått ut eller sagts upp i förtid. Jag rekommenderar dock som sagt att du kollar med skolan hur länge du kan stanna kvar och jobba då jag inte kan ge dig något definitivt svar på denna fråga - så om du stannar kvar mot skolans inrådan gör du det på egen risk.

Besvarat av: Johan på Utlandsstudier.se, 2018-07-24 12:02:09 This is an accepted answer.

Vi besvarar alla frågor här gratis baserat på vår kännedom om ämnet vid frågetillfället. Om det sker några större förändringar så försöker vi i möjligaste mån att uppdatera våra svar. Vi kan dock inte hållas ansvariga för problem du kan stöta på med hänvisning till våra svar.


Tillbaka till frågor och svar

Utlandsstudiehandboken

Vår Utlandsstudiehandbok hjälper dig att planera dina utlandsstudier steg för steg. 32 sidor späckade med råd och tips. Ladda ned den helt gratis här!

Populära skolor